שתף קטע נבחר

התקבצות מרהיבה בשמיים הערב אחרי השקיעה

הערב מתחת לירח ייראה כוכב הלכת נוגה ומימין לו - שבתאי. גם הכוכב האדום אנטרס מצטרף לחגיגה השמיימית. ובהמשך החודש - סופר-ירח הגדול ב-70 השנים האחרונות

הביטו הערב לשמיים: הערב (יום ה') תיראה התקבצות יפהפיה מיד לאחר השקיעה בין נוגה, הירח ושבתאי מכל האופק הדרום מערבי.

 

אחרי השקיעה - הירח ומתחתיו שבתאי ונוגה (איור: ד"ר יגאל פת-אל) (איור: ד
אחרי השקיעה - הירח ומתחתיו שבתאי ונוגה(איור: ד"ר יגאל פת-אל)

 

חרמש הירח ייראה מעל (צפונית) לכוכב הלכת נוגה. בימים האלה של תחילת החודש העברי, נראה חרמש הירח בכיוון דרום מערב מיד לאחר השקיעה. ממש מתחתיו, בוהק באופן יוצא דופן, ייראה כוכב הלכת נוגה. למעשה, חדי העין יוכלו להבחין בכוכב הלכת הבוהק גם מיד לאחר השקיעה, בטרם השמיים יחשיכו ומי שיוכל לאתר את הירח בשעות היום באחת מאותן אפליקציות בטלפונים הסלולאריים, יוכל גם לראות את נוגה בשעות היום.

 

מימין לנוגה, תוך שהוא יוצר עם כוכב הלכת והירח משולש כמעט שווה שוקיים, ייראה כוכב הלכת שבתאי. עוצמת אורו אינה משתווה לזו של נוגה, אולם הוא נראה היטב בעין. כיוון שההתקבצות מתרחשת מיד לאחר השקיעה ושלושת הגופים שוקעים עוד לפני השעה 19:00 בערב, יש למהר ולצפות מיד עם תחילת הדמדומים.

 

כוכבי הלכת ייראו מתחת לירח (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כוכבי הלכת ייראו מתחת לירח(צילום: shutterstock)

 

בטלסקופ אפשר להבחין בטבעותיו של שבתאי, אם כי בשל גובהו המועט מעל האופק, איכות הצפייה עשויה שלא להיות במיטבה. נוגה, המצוי מעבר לשמש והרחק מאיתנו, נראה כעיגול פגום, כמו ירח לקראת המילוא. משמאל לנוגה ושבתאי, בהמשך הקו הנמתח מהם, אפשר לראות את מאדים, זוהר בגונו הכתום-אדמדם.

 

מתחת לשבתאי, נראה כוכב אדום - זהו אנטרס, אלפא בקבוצת עקרב. על-ענק אדום שהוא אחד הכוכבים הגדולים המוכרים לנו. נפחו גדול פי מאות מיליונים מנפחה של השמש שלנו ולוּ היה ממוקם במקום השמש היה משתרע עד למסלולו של כוכב הלכת צדק, בולע את כוכב חמה, נוגה, ארץ ומאדים.

 

 

 

סופר-ירח הגדול ביותר ב-70 השנים האחרונות  

ב-14 בנובמבר ייראה ירח מלא. ירח מלא מתרחש במחצית החודש העברי, עת הירח מצוי ממול השמש ומפנה אלינו את כל צדו המואר במלוא תפארתו. אלא כמה שעות קודם לכן, בשעה 14:00 שעון ישראל, הירח יימצא במרחק הקטן ביותר מכדור הארץ במסלולו – 356,511.8 קילומטרים. תופעה זו, כאשר הירח מצוי גם במילואו וגם במרחק הקטן ביותר מכדור הארץ במסלולו קרויה - סופר-ירח (Supermoon) אנו נרחיב על תופעת סופר הירח במאמר הבא.

 

מידע נוסף על אירועים בשמי ישראל וספר השנה האסטרונומי המפורט לשנת 2016, הכולל את כל האירועים האסטרונומיים לשנת 2016 אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי לשמי ישראל.

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , מצפה הכוכבים בגבעתיים האגודה הישראלית לאסטרונומיה ומרצה באוניברסיטת בר-אילן.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים