שתף קטע נבחר

6 עצות שימושיות: לשרוד את החורף הקרוב בלי להשמין

החורף מביא איתו, יחד עם הקור והגשמים, גם השפעות הורמונליות שמובילות לעלייה בתחושת הרעב וירידה במצב הרוח. הוסיפו לכך את החשק המוגבר לרבוץ מול הטלוויזיה עם משהו לנשנש ואת הירידה במוטיבציה לעסוק בספורט, והרי לכם מתכון מושלם לעלייה במשקל. אז איך בכל זאת ניתן להילחם בתופעה, ועל הדרך גם לשמור על הבריאות?

הימים הם ימי ראשית החורף. מעבר לירידה בטמפרטורות, פתיחת קו אופנה חדש והגשמים הראשונים, החורף מאופיין בהשפעות הורמונליות רבות, שבין היתר גורמות לעלייה בתחושת הרעב וירידה במצב הרוח. אלו, בתורן, עלולות להוביל לעלייה במשקל ולהשפעות שליליות על הבריאות.

 

הקור האופייני לחורף מאלץ את הגוף להגביר את ההוצאה האנרגטית על מנת לחמם את הגוף. המחשבה הראשונה שקופצת לנו היא שזו דרך מעולה להרזות, אך הבעיה היא שלרוב, תחושת הפיצוי הנוצרת בעקבות הקור מובילה לאכילה מוגברת ולהשמנה.

 

קראו גם:

קר לכם? 10 מזונות שיחממו את הגוף מבפנים

בדקנו 4 דיאטות בזק טרנדיות - מה עבד הכי טוב?

דיאטה בחורף: איך שומרים על המשקל במשרד?

 

בנוסף, הצמצום בשעות האור והעלייה בשעות החושך גורמות לירידה בהורמון הסרוטונין ועלייה ברמות הורמון המלטונין, שמובילות לתחושת רעב גדולה יותר, ירידה במצב הרוח ולבסוף - לאכילה רגשית. בנוסף להשפעות ההורמונליות, הימים הגשומים והטמפרטורות הנמוכות גורמים לא רק לירידה במוטיבציה לבצע פעילות גופנית, אלא גם לרצון מוגבר לאכול מול הטלוויזיה עם כוס שוקו חם תחת שמיכת הפוך.

 

6 טיפים למניעת השמנה בחורף

1. קקאו טבעי

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הקקאו הטבעי מכיל נוגד חמצון חזק שתורם לבריאות הלב ויש לו טעם דומיננטי שמחזק את תחושת השובע. היתרון הגדול של הקקאו הוא שניתן לייצר ממנו שוקולד טבעי ללא תוספת סוכר. שלבו קקאו עם שמן קוקוס וסילאן ביחס של 2:2:1 (2 כפות קקאו + 2 כפות שמן קוקוס + כף סילאן), ערבבו היטב והכניסו להקפאה למשך כ-3 שעות. ההימנעות מתוספת סוכר תמנע את תחושת ה"בא לי עוד".

 

2. תה ירוק

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

התה הירוק נקרא אל החזית נגד ההשמנה: שתייה של משקאות חמים היא בגדר חובה בתקופת החורף, ובצדק. שתייה חמה מתפנה בקצב איטי מהקיבה, יוצרת תחושה של מלאות לאורך זמן ומגבירה את תחושת השובע. תה ירוק, העשיר בנוגד החמצון EGCG ומרכיבים טבעיים נוספים שמפחיתים את הצורך למתוק, מהווה פתרון מושלם להתמודדות עם התקפי רעב.

 

מחקרים רבים מראים גם שלתה הירוק יש יכולת למתן את רמות הסוכר לאחר ארוחה, ובכך להפחית את תחושת הרעב ואת הדחף למתוק. שילוב של תה ירוק עם תזונה נכונה ופעילות גופנית עשוי לסייע בעלייה במסת השריר, ובמקביל בירידה בכמות השומן. הקפידו על שתייה יומיומית של תה ירוק בחורף הקרוב. ואנשי הדיאטה, ניתן להמתיק את התה הירוק עם סטיביה ובכך להחליף את העוגות והעוגיות.

 

3. הקפידו לצרוך פחמימות מורכבות ודלות בסוכרים פשוטים ולשלב את פירות העונה

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

לאנשי המתוקים, בבוקר ניתן לאכול קורנפלקס מחיטה מלאה בשילוב עם בננה וכמה תותים, ומלמעלה לזלף כף טחינה גולמית - כך ייווצר שילוב בריא של מרכיבים עשירים בסיבים תזונתיים אך דלים בקלוריות, שתורמים לתחושת השובע ולבריאות כלי הדם והגוף בכלל, יחד עם חומצות שומן איכותיות ופירות לטעם המתוק.

 

בצהריים ובערב ניתן לשלב אורז מלא, פסטה מחיטה מלאה או קטניות שעשירות בסיבים תזונתיים ותורמות לתחושת השובע, ולקינוח - פרי.

 

4. בטטות

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הבטטות שייכות למשפחת הפחמימות המורכבות והן עשירות בנוגדי חמצון ובטא קרוטן (חומר המוצא לוויטמין A). הבטטה סבלה ממיתוג שלילי בעולם הדיאטות מחשש לכמה הקלוריות שבה, אך באופן יחסי היא מכילה כמות קטנה של קלוריות ל- 100 גרם. לבטטה יש יתרון אחד גדול - טעמה המתוק. שילוב בטטה בתור מנה חמה לצד חלבון רזה וירקות, עונה על הצורך למתוק לאחר הארוחה ועשוי להיות משמעותי מאוד לבריאות ולמשקל בתקופת החורף.

 

5. אכלו לאט, אכלו מעט

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

בזמן האכילה, יש להבחין בין שני סוגי איתותים שהגוף שולח לנו: הראשון הוא מלאות, שגורמת לנו להפסיק לאכול כי הקיבה מלאה. הסימן הזה יגיע ברוב המקרים לאחר צריכת קלוריות בכמות גבוהה מזו שהגוף זקוק לה. השני הוא שובע, זהו משך הזמן שעובר עד שארצה לאכול שוב. השובע מתחיל להגיע לאחר כחצי שעה, כך שאכילה איטית, שתאריך את זמן האכילה ותעזור לנו להפסיק לאכול כשאנחנו שבעים ולא להעמיס קלוריות מיותרות.

 

6. הקפידו לתבל

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מחקרים רבים מראים שלמזון מתובל יש השפעה רבה יותר על תחושת השובע ועל הפחתת כמויות המזון שאנו צורכים. כמו כן, לתבלינים השונים יש סגולות תזונתיות רבות: הכורכום ידוע כמפחית תהליכי דלקת וכאבים, הקינמון מגביר רגישות לאינסולין ועוזר בהורדת רמות הסוכר בדם, לפפריקה מייחסים השפעות אנטי סרטניות והפלפל השחור מקושר לשיפור יכולת העיכול.

 

הכותב הוא מרצה לתזונה ותזונאי B.sc במדעי התזונה.

 

ומה כדאי לאכול כדי לשפר את מצב הרוח? צפו:

 

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פחות חשק להתעמל, יותר חשק לרבוץ
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים