שתף קטע נבחר

שומרים עליכם במקום העבודה

מהי סביבת העבודה שלכם - האם אתם יושבים כל היום במשרד או מסתובבים בחוץ באזורי בנייה ואולי נוהגים מרבית שעות העבודה? אז מי אמור לדאוג לבטיחות ובריאות העובד בסביבת עבודתו - הנה כמה שאלות חשובות ותשובות של המוסד לבטיחות ולגיהות בנושא

בשיתוף המוסד לבטיחות ולגיהות 

 

בכל מקום עבודה, החל מענף הבנייה, המשך בתעשייה, בחקלאות, בענף ההיי-טק, ואפילו בעבודה משרדית ישנם סיכונים בטיחותיים ובריאותיים לעובד. אז מי אמור לדאוג לבטיחות ובריאות העובד בסביבת עבודתו?

 

"מערך הבטיחות במקום עבודה מתבסס על 2 גורמים מקצועיים עיקריים שהם הממונה על הבטיחות ונאמן הבטיחות", קובע המוסד לבטיחות ולגיהות.

 

בנוסף, קיים גורם שבדרך כלל חיצוני למקום העבודה ומגיע ממקום מוסמך, כמו המוסד לבטיחות ולגיהות המייעץ בהקשר לשמירת בריאות העובדים ומניעת מחלות מקצוע  - הגיהותן.

 

אלו משמשים כגורמי מפתח באיתור, הערכה וטיפול בסיכונים המצויים במקום עבודה וככאלה הם משמשים זרוע ביצועית של הנהלת מקום העבודה, או במילים אחרות "העיניים של הבטיחות והבריאות התעסוקתית."

ממונה בטיחות באתר בנייה  (באדיבות המוסד לבטיחות ולגיהות)
ממונה בטיחות באתר בנייה (באדיבות המוסד לבטיחות ולגיהות)
 

מי צריך למנות ממונה על הבטיחות? 

חובת מינוי ממונה על הבטיחות חלה על כל מקום עבודה שמועסקים אצלו 50 עובדים לפחות. כמו-כן על מבצע בנייה – המעסיק בעצמו או באמצעות קבלני משנה 100 עובדים לפחות באתרי הבניה בו-זמנית ועל מחזיק בכל מקום עבודה אחר, שעל סמך הסיכונים בו קבע מפקח עבודה אזורי שיש למנות בו ממונה בטיחות.

 

למה צריך ממונה בטיחות? 

תפקיד ממונה הבטיחות הוא: לייעץ למעביד בכל הנוגע לחוקים, לתקנות, ולתקנים בענייני בטיחות, לסייע לו ולאנשי צוות הניהול והתכנון בנוגע לבטיחות, גיהות, הנדסת אנוש ובריאות תעסוקתית של העובדים במפעל ולקדם את התודעה בנושאים רבים הקשורים לבטיחות ובריאות העובד בסביבת העבודה.

 

פעולות שמבצע הממונה:

  • איתור מפגעי בטיחות וגיהות ולהודיע עליהם למעביד.
  • וידוא קיום התקני בטיחות וגיהות נאותים.
  • דרישה להנהגת סדרי בטיחות וגיהות נאותים.
  • לפעול לקיום הוראות תקנות ארגון הפיקוח על העבודה.
  • וידוא הכנת תוכנית בטיחות ועדכונה כנדרש בתקנות.
  • וידוא ביצוע הוראות תוכנית הבטיחות והכללת דרישות בטיחות וגיהות בהוראות עדכניות.
  • לברר סיבותיהן ונסיבותיהן של תאונות עבודה ומחלות מקצוע, להפיק לקחים, לערוך בכתב ממצאים ומסקנות, להציע למעביד צעדים למניעה ולוודא הדרכת עובדים באשר לנסיבות ולקחי תאונות ומחלות מקצוע.
  • ריכוז המידע והתיעוד הקשור לתאונות עבודה למחלות מקצוע.
  • הכנת הוראות בטיחות וגיהות - פרסומן ועדכונן.
  • השגחה על ביצוע הוראות הבטיחות והגיהות ודיווח למעביד במקרה של הפרתן.
  • וידוא סימון חומרים, ציוד ותהליכי עבודה מסוכנים והתקנת שילוט הדרכה לשימוש בציוד מגן.
  • וידוא ביצוע ביקורת ומעקב על מצב התקני הבטיחות והגיהות, ציוד מגן, כלי עבודה וציוד החייב בבדיקות תקופתיות.
  • וידוא קיום שגרת בדיקות רפואיות במקומות בהם נדרש הדבר.
  • וידוא ביצוע בדיקות סביבתיות ותעסוקתיות כנדרש, לתעדן ולהביא לידיעת המעביד והעובדים כולל השלכות וצעדים שיש לנקוט לקבוע הסדרים שיבטיחו תנאי בטיחות וגיהות בהעסקת קבלני חוץ.
  • בין היתר, הממונה חייב לשתף פעולה עם ועדת הבטיחות ולמסור את כל המידע הנחוץ לפעולתה. הוא מוסמך להורות על הפסקת עבודה כאשר נשקפת סכנה מיידית לחייו ו/או בריאותו של עובד ולדווח מייד למעביד.
  • הוא חייב לוודא קיום תכנית ושגרת תרגילים למצבי חירום.
  • הממונה מוסמך להיכנס לכל מקום בו מועסקים עובדים כדי לבדוק את סידורי בטיחות והגיהות ולנקוט בכל הפעולות הנדרשות לצורך מילוי תפקידיו האמורים.

בוגרי קורס נאמני בטיחות במיזם "קהילה בטוחה" במישור אדומים (באדיבות המוסד לבטיחות ולגיהות)
בוגרי קורס נאמני בטיחות במיזם "קהילה בטוחה" במישור אדומים(באדיבות המוסד לבטיחות ולגיהות)

מי צריך נאמן בטיחות?

במפעל שבו יש מעל 25 עובדים, נדרש המעסיק למנות ועדת בטיחות ונאמני בטיחות, וזאת בהתאם לתקנות ארגון הפיקוח על העבודה (ועדות בטיחות ונאמני בטיחות), תשכ"א-1960.

 

במקום בו פועלת ועדת בטיחות, חבריה הם נאמני הבטיחות במפעל. במקום בו אין ועדת בטיחות, ימונו נאמני בטיחות על ידי ועד העובדים (אם קיים) או יבחרו על ידי העובדים עצמם, באסיפה מיוחדת שתכונס בסיוע מדריך מן המוסד לבטיחות וגיהות. בעת מינוי או בחירה של נאמני בטיחות יש להביא בחשבון את ערנותם והבנתם לנושאי הבטיחות בעבודה. המינוי הוא לתקופה של שלוש שנים, לאחר מכן ניתן לבוחרם או למנותם מחדש.

 

נאמני הבטיחות נדרשים לעבור הכשרה במוסד או אצל אדם המאושר על ידי מנהל הבטיחות והבריאות התעסוקתית, או במוסד לבטיחות ולגיהות. וע"פ תקנה 4 לנאמן חייב להיות ותק במפעל ובמקצוע, וערנות והבנה לבטיחות בעבודה.

 

מה תפקידו של נאמן בטיחות?

  • לייעץ למעסיק ולפעול בנושאים הבאים:
  • לעמוד על תנאי הבטיחות והגיהות ולפעול למען שיפורם.
  • להדריך את העובדים ולייעץ להם בכל הנוגע לשיפור הבטיחות והגיהות.
  • להודיע בכתב למעביד או לבא-כוחו על ליקויים בשטח הבטיחות והגיהות.
  • לעיין בכל מסמך הנוגע לבטיחות וגיהות שחובה לנהלו, לקיימו או להגישו לפי חיקוק.
  • להילוות למפקח עבודה בביקוריו במפעל.

 

חובות המעסיק ע"פ חוק הם: לתת לנאמן את ההקלות הנאותות למילוי תפקידו; לעודד את הנאמן בפעולותיו ולנקוט אמצעים מתאימים לתיקון ליקויים עליהם מסר לו הנאמן. בנוסף, נאסר על המעסיק לפגוע בתנאי עבודתו של נאמן בטיחות ובמעמדו בעבודה או לפטרו בשל פעילותו כנאמן.

 

מדוע צריך גיהותן?

עובדים נפגעים יותר ממחלות מקצוע מאשר מתאונות, אולם בעוד ובתאונות הקשר בין הגורם לתוצאה הוא ברור, במחלות המקצוע אין הדבר פשוט.

 

הבריאות התעסוקתית עוסקת באיתור בעיות בתחום הרפואה הקשורות לחשיפה לגורמים שונים כימיים, פיזיקאליים, ביולוגים וארגונומיים במסגרת העבודה. משום כך חשוב לאבחן מחלות מקצוע, לאתר עובדים אשר קיימת לגביהם אינדיקציה להתחלת נזק כתוצאה מעבודתם, ולהציע דרכים למניעת התפתחות מחלה. במקרים מסוימים, יש צורך בהרחקה של עובד מהעבודה על מנת לשמור על בריאותו.כאן נכנס תפקידו של הגיהותן.

גיהותנים מציגים מיכשור המסייע לשמירת בריאות העובד ומניעת מחלות מקצוע  (באדיבות המוסד לבטיחות ולגיהות ) (באדיבות המוסד לבטיחות ולגיהות )
גיהותנים מציגים מיכשור המסייע לשמירת בריאות העובד ומניעת מחלות מקצוע (באדיבות המוסד לבטיחות ולגיהות )
 

מיהו גיהותן?

אדם המתמחה בזיהוי, מדידה וניטור של חשיפות עובדים לגורמי סיכון פיזיקאליים, כימיים, ביולוגיים וארגונומיים במקום העבודה, ומספק פתרונות לצמצום החשיפה או נזקיה. עליו להיות בעל רקע בהנדסה, פיזיקה, כימיה וביולוגיה.

 

איך דואגים לכשירותם של בעלי התפקידים?

בעלי התפקידים השונים המוזכרים לעיל, מחויבים לשמור על כשירותם כחלק משגרת יומם ואופי תפקידם. חלקם – כמו ממוני הבטיחות – אף מחויבים על-פי חוק לחדש כשירותם מידי 3 שנים ולמלא בשנים אלה מכסה (24 יום) של ימי כשירות בהם לומדים ומתעדכנים בנושאים הרלוונטיים לתפקידם.

 

המוסד לבטיחות ולגיהות מוסמך ע"י הרגולטור להכשיר בעלי תפקידים אלו ואף להעביר לבעלי התפקידים ימי כשירות, הדרכות והכשרות בהתאם לנדרש לחוק, אך אינו מסתפק בזה - הוא מציע גם הדרכות העשרה שאינן פורמאליות. בנוסף, פוגשים מדריכי המוס"ל את בעלי התפקידים בשטח, במקום עבודתם חונכים ומלווים אותם גם בסביבה ה"אמיתית" במהלך תפקידם ולא רק בכיתה.

ממונה בטיחות במפעל קבוצת פז  (באדיבות המוסד לבטיחות ולגיהות)
ממונה בטיחות במפעל קבוצת פז (באדיבות המוסד לבטיחות ולגיהות)
  

המוס"ל אף מציע "מוצרים משלימים" לבעלי התפקידים השונים, כגון: ספריה דיגיטלית לספרות מקצועית, חנות מקוונת בה ניתן לרכוש אמצעי בטיחות שונים כגון: כרזות, שלטים, מדבקות ופרסומים, ולאחרונה אף הושקה אפליקציה מתקדמת המאפשרת שליחת שאילתות היישר מהשטח למרכז המידע.

 

בשיתוף המוסד לבטיחות ולגיהות (המוס"ל) שהינו גוף ציבורי לאומי, ומטרתו היא להטמיע תרבות של בטיחות בעבודה ובריאות תעסוקתית, בסביבת העבודה. המוס"ל מעניק סל שירותים, ללא תשלום, לטובת העובד והמעסיק (שירותים משלימים מוצעים בעלות ללא רווח). כמו כן, במוס"ל עוסקים בפעולות מניעה, הסברה, הדרכה ומחקר.

 

בכל שאלה ניתן לפנות 9214 *, באמצעות אתר האינטרנט בפייסבוק או באפליקציה בנייד

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות המוסד לבטיחות ולגיהות
יש מי ששומר עליכם במקום העבודה
באדיבות המוסד לבטיחות ולגיהות
מומלצים