שתף קטע נבחר

היועמ"ש יאמר לנתניהו: גם הצעת עמונה החדשה לא-חוקית

להשקפת היועץ המשפטי לממשלה, גם ההצעה המרוככת, שלפיה תחול הסדרה רק על יישובים שהמדינה הייתה מעורבת בהקמתם, פוגעת בקניין של בעלי הקרקעות והיא מנוגדת לחוק הבינלאומי

 

 

עמונה. מנסים למצוא פתרון (צילום: תומריקו) (צילום: תומריקו)
עמונה. מנסים למצוא פתרון(צילום: תומריקו)

 

פרסום ראשון: היועץ המשפטי לממשלה מתכוון להודיע לראש הממשלה בנימין נתניהו כי העלאת הנוסח המרוכך של החוק שאמור להכשיר את ההתיישבות בעמונה נגוע באי חוקתיות. פירושו של דבר הוא שאביחי מנדלבליט מאותת לממשלה ולכנסת שהן לא יכולות לחוקק אותו וכי לא יוכל להגן על עתירה לבג"ץ נגד חוקתיותו.

 

על פי ההצעה המרוככת, שאותה הגישו חברי הכנסת בצלאל סמוטריץ' ושולי מועלם מהבית היהודי יחד עם חברי הכנסת יואב קיש ודוד ביטן מהליכוד, תחול ההסדרה רק על יישובים שהמדינה הייתה מעורבת בהקמתם, ולא במאחזים שהוקמו ללא שיתוף פעולה מצד המדינה. לדעת המציעים, הסעיף יפגין את תום הלב של המתיישבים, שלא נחשפו לרישומי הטאבו ביו"ש ועל כן לא ידעו שמדובר בקרקע פרטית.

 

היועמ"ש מנדלבליט, פסל גם את ההצעה הקודמת (צילום: צביקה טישלר) (צילום: צביקה טישלר)
היועמ"ש מנדלבליט, פסל גם את ההצעה הקודמת(צילום: צביקה טישלר)

 

עוד קובעת ההצעה המרוככת כי הקרקע לא תופקע מבעליה, כך שהמתיישבים רק ישתמשו בה. בכך הקרקע תהיה שייכת למי

 שהוכיח עליה בעלות. המדינה תציע לבעלי הקרקע חלקה חלופית, פיצוי או קבלת דמי שימוש עבור הקרקע שבבעלותו. ואף יוכלו לערער על כך בבית המשפט.

 

אלא שגם להצעה הזאת מתנגד מנדלבליט. להשקפתו, גם בחוק המרוכך יש פגיעה בקניין הפרטי של בעלי הקרקעות וכן שהוא מנוגד לחוק הבינלאומי. בהקשר זה יש לציין את פסילת החוקי המקורי, שבו נעשה ניסיון למנוע את פינוי עמונה היושב על קרקע של נכסי נפקדים. בגלגולה הקודם של ההצעה הכריז היועץ מנדבליט שאם תעבור מדובר ב"סוף הדמוקרטיה". הוא הבהיר כי החוק סותר את הדין הבינלאומי ואת כל פסיקות בג"צ העוסקות בהתיישבות בשטחים מאז 1967.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
היועמ"ש מנדלבליט
צילום: עמית שאבי
מומלצים