שתף קטע נבחר

הפרוטוקולים של פרשת ילדי תימן ייחשפו: "לקרוא ל'ילדים' לעבור בדיקת DNA'"

הממשלה אישרה את המלצות השר הנגבי, ובקרוב ייחשפו מסמכי הוועדה שחקרה את היעלמות הילדים בשנותיה הראשונות של המדינה. השרה גילה גמליאל: "יש לקרוא למי שנולד בשנים אלה להיבדק ולהביא לאיחוד משפחות"

 

ארכיון (צילום: פריץ כהן, לע"מ) (צילום: פריץ כהן, לע
ארכיון(צילום: פריץ כהן, לע"מ)

הממשלה אישרה הבוקר (יום א') את חשיפת החומרים מוועדת החקירה הממלכתית בפרשת היעלמותם של ילדים מבין עולי תימן ומדינות האיסלאם והבלקן בשנים 1954-1948. נקבע שהציבור ייחשף לפרוטוקולים החסויים של ועדת כהן-קדמי מ-2001, וכן לרשימות שהיא כללה, מידע על התנהלות רשויות הרווחה באותה עת ועוד. הנושא יועבר לאישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, ובתום ההליך יפורסם המידע ברשת.

 

הפרוטוקולים של ילדי תימן חסויים עד 2071: "זה סודות הגרעין?"

 

בעקבות ההתעוררות הציבורית המחודשת בפרשה, פנו בשנה החולפת שרת המשפטים איילת שקד וח"כים נוספים לראש הממשלה בנימין נתניהו, בדרישה למינוי שר שיטפל בסוגיה. נתניהו מינה את השר צחי הנגבי, ובסיום בדיקה שהוא ערך בסיוע גנז המדינה והיחידה הממשלתית לחופש המידע במשרד המשפטים, הביא את הנושא לאישור הממשלה.

 

ועדת כהן-קדמי בחנה את טענותיהן של 1,053 משפחות שקיבלו הודעות על מות ילדיהן בבתי חולים, אך עלה חשד שלמעשה הם נחטפו ונמסרו לאימוץ. היא קבעה ש-979 מתו, 69 הוגדרו "עלומים" - מקרים שבהם לא נמצאה עדות למיקומם הנוכחי של הילדים, 13 מתוכם עוד בתימן - וחמישה אותרו.

השרה גילה גמליאל. "צדק היסטורי" ()
השרה גילה גמליאל. "צדק היסטורי"

המשפחות לא יהיו רשאיות לעיין בתיקי אימוץ אלא אם המאומצים יאשרו זאת. כדי לייעל את העניין, הממשלה תפנה למאומצים הידועים,

על מנת לקבל אישור בית משפט לחשיפת המידע לגביהם.

 

המדינה תכבד רצון של משפחות שיבקשו לא לחשוף את החומר בעניינן. בנוסף, על מנת לשמור על פרטיות המשפחות, מידע מזוהה בעניינים רפואיים או רווחה ומידע אחר שיש בו פגיעה בפרטיות, לא יפורסמו לציבור אלא יועמדו לעיון המשפחות. עם זאת, במקרים של נעדרים או נפטרים יפורסם המידע, אלא אם המשפחה תבקש מעצמה את אי-פרסום הפרטים.

 

בתגובה אמרה השרה לשוויון חברתי גילה גמליאל: "אישור הממשלה להכיר בהיעלמותם של ילדי תימן וההחלטה לפתוח את הפרוטוקולים של הוועדה הם עשיית צדק היסטורי. ביקשתי בישיבת הממשלה לקדם פעילות הסברתית בנושא שתקרא למי שנולד בשנים אלו לעבור בדיקות DNA מסובסדות על ידי המדינה ובכך לסייע באיחוד המשפחות".

 

חברת הסטארט-אפ MyHeritage בשיתוף השדולה לחקר האמת בפרשת ילדי תימן השיקה לפני כחודשיים מאגר גנטי, שבמסגרתו עורכת החברה בדיקות DNA בחינם לכל מי שסבור כי הוא מעורב בפרשה. עד היום נבדקו במסגרת הפרויקט ההתנדבותי מעל 400 בני משפחה ומאומצים והבדיקות נמשכות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוד אלדן, לע"מ
ארכיון
צילום: דוד אלדן, לע"מ
מומלצים