שתף קטע נבחר

אחרי אישור חוק ההסדרה בוועדת השרים: היועמ"ש יפנה הערב לבג"ץ

מנדלבליט קיים ישיבה עם בכירי משרד המשפטים ובמהלכה הוחלט שלא "לשבור את הכלים" ולא למשוך את הבקשה לפינוי עמונה, זאת לאחר שאמש הצביעו השרים בעד חוק ההסדרה בניגוד לעמדתו. בפנייה היום לבג"ץ יאמר מנדלבליט כי חלה התפתחות בקשר לבקשתו לדחות את הפינוי

לאחר אישור חוק ההסדרה אמש בוועדת השרים לענייני חקיקה, יודיע הערב (יום ב') היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לבג"ץ כי חלה התפתחות בקשר לבקשתו לדחות את פינוי עמונה. בתום ישיבה של צמרת משרד המשפטים בלשכתו של מנדלבליט, הוחלט כי הוא "לא ישבור את הכלים" ולא ימשוך את הבקשה לדחיית פינוי עמונה.

 

עוד הוחלט בישיבה כי היועץ המשפטי לממשלה לא יכול להתעלם משינוי הנסיבות שחל אתמול עם אישור חוק ההסדרה בממשלה. היועץ הודיע בפתיחת בקשת הדחייה של פינוי עמונה שהוגשה לפני כשבועיים כי חוק ההסדרה לא יקודם בינתיים, ואילו אתמול חל שינוי נסיבות ולא ניתן שלא לעדכן את בג"ץ בנושא.

היועמ"ש מנדלבליט (צילום: עמית שאבי) (צילום: עמית שאבי)
היועמ"ש מנדלבליט(צילום: עמית שאבי)

חוק ההסדרה אושר פה אחד בוועדת השרים לחקיקה בניגוד לעמדתם של ראש הממשלה, שהורה לא להצביע, והיועץ מנדלבליט, שהגיע לפורום ראשי המפלגות ואמר כי חוק ההסדרה המרוכך בעייתי ומהווה הפרה של החוק הבינלאומי.

 

למנדלבליט לא עזרו ההסברים שלפיהם כל סעיפיו של החוק בעייתיים ולא יעמדו במבחן בג"ץ, וכי אין תקדים לכך שהפקיעו שטח פרטי ולקיחת זכויות מאנשים. "זה עלול ליצור בעיה", אמר היועמ"ש, שראה כיצד החוק מאושר. אם לא יוגש ערר, יועלה החוק בקריאה טרומית ביום רביעי בכנסת.

 

בדיון בפורום ראשי המפלגות התפתח עימות בין יו"ר הבית היהודי השר נפתלי בנט לבין שר הביטחון אביגדור ליברמן, לאחר שהאחרון אמר לו כי הוא מונע ממניעים אלקטורליים. בנט דרש שליברמן יתנצל על דבריו והוא ואיילת שקד נטשו את הדיון. לפני כן אמר בנט לראש הממשלה, שהפעיל את כובד משקלו להתנגד לחוק: "הייתה לכם שנה לטפל ולא קרה כלום. מאות אלפי ישראלים הם סוג ב', עכשיו צריך להתקדם".

במרכז המחלוקת: מאחז עמונה (צילום: תומריקו) (צילום: תומריקו)
במרכז המחלוקת: מאחז עמונה(צילום: תומריקו)

מנדלבליט הציג לראש הממשלה ולוועדת השרים לענייני חקיקה את חוות דעתו המשפטית לגבי הצעת חוק ההסדרה, ולפיה הצעת החוק מאפשרת הפקעה של קניין פרטי בניגוד לכללי המשפט הישראלי, ובאופן שאינו מתיישב עם חובותיה של מדינת ישראל לפי המשפט הבינלאומי.

 

הוא הסביר כי הצעת החוק אינה מתיישבת עם עקרונות בסיסיים של שלטון החוק, בכך שהיא סותרת את החובה המוטלת על רשויות המדינה לכבד את הכרעות הרשות השופטת במקרים פרטניים. היועץ המשפטי לממשלה עמד על המשמעויות שעלולות לנבוע מאישור הממשלה את הצעת החוק, ובכלל זה ביחס לבקשת המדינה מבג"ץ לדחות את פינוי עמונה.

נתניהו ובנט. עימות בממשלה (צילום: אמיל סלמן) (צילום: אמיל סלמן)
נתניהו ובנט. עימות בממשלה(צילום: אמיל סלמן)

אז מה בעצם אומרת הצעת החוק? הנוסח המרוכך שהוגש כולל שלוש נקודות עיקריות: הראשונה היא שכל יישוב שהמדינה הייתה מעורבת בהקמתו ובהתיישבות בו מבחינת מימון ותמיכה - לא יפונה. בנוסף, אם בעתיד תתבצע החלטה מדינית שמצריכה פינוי היישוב, תפצה המדינה את התושבים במקום באופן מלא ותינתן להם קרקע חלופית.

 

הסעיף השלישי מדבר על כך שבכל מקרה, המפונה יוכל לפנות לערכאה משפטית ולפעול נגד הפינוי אם יעמוד על סדר היום. המטרה בחוק ההסדרה היא לשנות את המצב המשפטי של יישובים רבים שהמדינה השתתפה בהקמתם, אבל השטחים שעליהם נבנו הבתים הם שטחים שבמחלוקת ושלא חלה עליהם ריבונות ישראלית.

 

במהלך ישיבת הממשלה אתמול התפתח עימות בין נתניהו לבנט על רקע הצעת החוק. נתניהו אמר כי הוא מעוניין שחוק ההסדרה שמקדמת מפלגת הבית היהודי לא יובא הערב להצבעה בוועדת השרים לענייני חקיקה. בנט טען מנגד: "אני משוכנע שראש הממשלה ייתן רוח גבית". בנקודה זאת סינן נתניהו לגבי בנט: "כל כך ילדותי וחסר אחריות. לא נבזבז כאן זמן על בלוגרים". בנט ענה לו: "נו באמת, מי כאן הבלוגר? אתה?"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט
מומלצים