שתף קטע נבחר

האי האקזוטי שמחזר אחר משקיעים ישראלים

מתחם נופש יוקרתי באיי סיישל החליט לפתוח את דלתותיו גם למשקיעי העשירון והאלפיון העליון מישראל - אלה שיכולים להרשות לעצמם לרכוש בתי קיט, עם אפשרות להשכיר אותם לטווח קצר או ארוך. בדקנו איך זה עובד

בימים שבהם משקיעי הנדל"ן בישראל על הכוונת של משרד האוצר, שמחפש בעצמו אחר חלופות להשקעה עבורם, חלק מחפשים פתרון מעבר לים. הפתרון הזה אינו חדש: בשנה החולפת נערכו כמה וכמה כנסים של קרנות להשקעה בחו"ל, אותם פקדו לא מעט משקיעים. אולי זה צירוף מקרים, ואולי זו בדיוק הסיבה, שבאיי סיישל - יעד אקזוטי באוקיינוס ההודי שמעטים הישראלים שמצליחים להגיע אליו, על אחת כמה וכמה היו חושבים להשקיע בו את כספם - החליטו לערוך סיור לעיתונאים בחודש שעבר.

 

מי שערכה את הסיור בפלג האיים שביבשת אפריקה, היא חברת פיתוח אוסטרית-דרום אפריקאית של אי מלאכותי הנקראת Eden Island (עדן איילנד), אשר זכתה במכרז לפיתוח המקום לפני למעלה מעשור. עם השלמת הבנייה של בתי הנופש בחלק הוותיק של האי ותחילת העבודות על מתחם נופש נוסף, החליטו מנהלי החברה לפנות לקהל יעד לא כל כך שגרתי מבחינתם - בעלי הממון מישראל.

 

צפו: הצצה מבפנים לאי המלאכותי באיי סיישל

 

ההחלטה הגיעה ממפגש מקרי של פיטר סמית', ממנהלי החברה, עם איש עסקים ישראלי בסיישל. המכר הישראלי סיפר כי בארץ יש לא מעט בעלי ממון שתרים אחר הזדמנויות השקעה, ומנה כמה מיזמי יוקרה למגורים שכבר שווקו למקומיים, בעיקר בעיר ללא הפסקה. כך הגיע סמית' אל לי זיו, לשעבר סמנכ"לית המכירות של פרויקט האלפיון העליון "מאייר ברוטשילד", וכיום בעלת הזיכיון הבלעדי למכירת דירות באי.

 

"בתור מי שניהלה את מערך המכירות של הפרויקט בתל-אביב, נתקלתי לא פעם בדרישה לסוג זה של השקעות - וזה מה שהביא אותי לשווק את הפרויקט הזה גם לציבור הישראלי", מסבירה זיו. "חברת הפיתוח בחרה לפנות לשוק שלנו כדי לכבוש קהל בעל ממון כמו עובדי היי-טק, בעלי חברות, מנכ"לים וכל מי שמחפש ריגושים וחופשות אקזוטיות".

Eden Island. אי מלאכותי שפונה לבעלי ממון (צילום: Eden Island) (צילום: Eden Island)
Eden Island. אי מלאכותי שפונה לבעלי ממון(צילום: Eden Island)

מתברר, היא מוסיפה, שישראלים ספורים מהעשירון והאלפיון העליון כבר מכירים את האי וכבר רכשו בו בית נופש. "ישנם כאלה שכבר בחרו לרכוש בית שני באי, כאשר בחמש השנים האחרונות עלו המחירים ב-80%", היא מציינת. לדבריה, "הישראלים שמתעניינים בפרויקט הם בעיקר בעלי יאכטות וסקיפרים, שביקרו בו בעבר במסגרת חופשה ורוצים לחזור אליו שוב".

 

משונית אלמוגים שנפגעה למפגש של יאכטונרים

איי סיישל כוללים 115 איים, רק 33 מתוכם מיושבים, במרחק של 1,600 ק"מ מיבשת אפריקה שבאוקיינוס ההודי. מאהה, פראלין ולה דיג הם האיים המרכזיים שבהם. בשל קרבתם לקו המשווה, האקלים שם הוא טרופי ונע בין 30-24 מעלות במשך כל השנה. העונה הרטובה המומלצת לביקור במקום היא קרירה יותר, ונמשכת ממאי עד ספטמבר.

 

האי המלאכותי תוכנן ב-2001 בעידוד הממשלה המקומית, והחל להיבנות כשנתיים לאחר מכן על שונית אלמוגים שנפגעה וסלעי הגיר הקשים בה שימשו כבסיס. הוא ממוקם בסמוך לעיר הבירה ויקטוריה במאהה, במטרה לשמש כפר נופש. אבל אל תטעו: לא מדובר בווילג' "הכל כלול" כי אם במתחם יוקרה סגור לבעלי כיסים עמוקים בלבד, המבקשים להשקיע את כספם ולרכוש בית נופש, אשר בחלק מהשנה ישמש אותם ובשאר החודשים יושכר לטובת נופשים אחרים.

 

צפו בסרטון: מתכנון להקמה ואכלוס

 

אוכלוסיית הרוכשים באי מורכבת בעיקר מאנשי עסקים דרום אפריקאים, אבל גם בעלי ממון מאירופה מגיעים לכאן, בעיקר כאלה המחזיקים ביאכטות ענק שיכולות לעגון במרינות הפזורות לאורך כל האי. אחד היתרונות, מספרים מנהלי החברה, הוא עומקן של המרינות - "בסופו של דבר מדובר, הרי, באי במרכז האוקיינוס ההודי ולא במרינה בים התיכון", אומר אחד המשווקים בקריצה לארץ הקודש.

 

וכך, מצד אחד ניתן לרכוש וילות ענק עם חצר מטופחת, בריכת שחייה, מרפסות רחבות ידיים, חדרי שירות (למנהלי משק הבית כמובן) וגולת הכותרת - קו ראשון לאוקיינוס ומדרגות שמובילות ישירות אליו לצורך מטרות צלילה או שנורקלינג; ומצד שני מוצעים למכירה בתי יוקרה ודירות פאר עם קו ראשון למרינה - כלומר מהחצר ניתן ממש לרדת במדרגות אל תוך היאכטה.

 

המחיר הממוצע לדירות נופש בנות חדר, שני חדרים ושלושה חדרים עומד על 455 אלף דולר, 630 אלף דולר ו-800 אלף דולר בהתאמה. מחיר בתי הקיט בני שלושה וארבעה חדרים כבר מטפסים לטווח של 1.25-1. מיליון דולר; ואילו וילה עם 4 חדרי שינה תעלה 2.745 מיליון דולר. בווילה כזו יכולים להתגורר עד שמונה איש (משפחה או ארבעה זוגות).

מדרגות אל תוך היאכטה. המרינות באי (צילום: Eden Island) (צילום: Eden Island)
מדרגות אל תוך היאכטה. המרינות באי(צילום: Eden Island)

 

איך זה עובד ומה הסיכונים?

הכלכלה של איי סיישל מבוססת בעיקר על חקלאות, בדגש על ענף הדייג. בשיחה שנערכה עם רופרט סיימון, יו"ר דירקטוריון ההשקעות של סיישל (seychelles investment board), הוא סיפר כי פלג האיים נחשב היצואן הראשי של דג הטונה לחברת נסטלה העולמית. הענף העיקרי הנוסף הוא, כאמור, ענף התיירות - לעשירי העולם, כמובן. כלכלתה נמצאת בדירוג סיכון גבוה, אולם אף שהמשבר הכלכלי העולמי ב-2008 פגע בה מהותית - היא התאוששה תוך שנתיים.

 

בפגישה שנערכה במהלך סיור העיתונאים עם מנכ"לית משרד התיירות המקומי, שרין נייקן, היא דיווחה על תנופה כלכלית בעקבות הקמת האי וכן על הגדלת כניסות התיירים והרחבת שוק התעסוקה. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה של סיישל, עמד מספר התיירים שהגיעו למדינה מתחילת השנה ועד סוף אוקטובר על 254 אלף, לעומת 231 אלף תיירים ב-2015 כולה. כך שחודשיים לתום השנה, כבר נרשמה עלייה של 10% במספר התיירים ביחס לשנה הקודמת.

 

אשר להגעה מישראל, כיום קיימות 11 טיסות ישירות של חברות התעופה אל על וארקיע (כשש שעות טיסה) בעיקר בעונת הקיץ ובתקופות החגים; וטיסות נוספות שאינן ישירות עם עצירות (קונקשן), לרוב באדיס אבבה (אתיופיה) דרך חברת התעופה אתיופיאן אייר ליינס שמוציאה טיסות סדירות במשך כל השנה. חברות התעופה פועלות יחד עם סוכנויות תיירות מקומיות מישראל כדי להגדיל את מספר הטיסות בשנים הבאות, ולפחות ל-20 טיסות ב-2017. "אנחנו עובדים מול השוק הישראלי - אמנם זה שוק קטן יחסית בסיישל, אבל הוא חשוב עבורנו", אמרה נייקן.

מבט על מתחם המגורים. צפי ל-20 טיסות ישירות ב-2017 ()
מבט על מתחם המגורים. צפי ל-20 טיסות ישירות ב-2017

על פי נתוני חברת הפיתוח, מאז 2006 (השנה הראשונה שבה נמכרו נכסים), עלו המחירים בממוצע ב-7% בשנה. עד היום נמכרו 500 בתים בשווי כולל של 480 מיליון דולר מתוך 569 בתים המתוכננים בו. רוכשי הבתים באי זוכים למעמד של תושב, אך לא מדובר בקבלת אזרחות. הבתים משמשים גם למגורי קבע, לעתים בשכירות ארוכת טווח של בעלי תפקידים בכירים ואנשי עסקים מסיישל. חלק מהבתים מושכרים לטווח קצר לתיירים ונופשים מכל העולם.

 

"מה שמעניין הוא שישראלים מהעשירון העליון יכולים לרכוש בית עם עד שישה שותפים ולהפוך אותו לבית הנופש שלהם", אומרת זיו. "בתקופות שבית הנופש לא ישמש אותם לחופשה, הם יוכלו להשכיר אותו לטווח קצר לצורך החזר על ההשקעה. לצורך העניין, משפחה מהעשירון העליון מוציאה לפחות 10,000 שקל בשנה רק על לינה בבתי מלון, צימרים ובתי הארחה".

 

לדבריה, "המקום הפך למבוקש בקרב נופשים לטווח קצר בעיקר ממעמד גבוה, ושל שוכרים לטווח ארוך בעלי ממון שרוצים ליהנות מנופי טבע, יחד עם בנייה ותכנון המתחשב בצרכי הסביבה ושיש בו אלמנטים של קיימות. זה משהו שמאוד חשוב בקרב חוגים של אנשים בעלי ממון מרחבי העולם". בזמן ההשכרה, אגב, משמשת חברת הפיתוח כחברת ניהול לכל דבר, החל מאיתור שוכרים, דרך שמירה ואבטחה באי ועד לניקיון השטחים הציבוריים וחצרות הבתים.

 

אין ספק שבית במקום אקזוטי כמו איי סיישל נשמע "על הנייר" כמו חלום רטוב עבור רבים, אולם כמו בכל השקעה יש לבצע בדיקת נאותות מעמיקה ולבחון את כל גורמי הסיכון. קניית נכס בשלט רחוק היא בעייתית, במיוחד במקומות בעלי אקלים פוליטי-כלכלי לא מוכר, כאשר יש לקחת בחשבון את עלויות הטיסה והשהייה הגבוהות.

 

חשוב גם לזכור שמדובר באזור בעל רגישות למפגעי סביבה, כגון שיטות בנייה לא מוכרות, לחות, סכנות של צונאמי במקרי קיצון, והתחזוקה של הנכסים עשויה להיות יקרה. בשורה התחתונה, השקעה מסוג זה עשויה להתאים לבני העשירונים העליונים המחזיקים בעודפי מזומנים.

 

הכותבת הייתה אורחת של חברת הפיתוח Eden Island בסיישל

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Eden Island. בשליטה אוסטרית-דרום אפריקאית
לי זיו, בעלת הזיכיון למכירת דירות ב-Eden Island
מומלצים