שתף קטע נבחר

איך 10 ק"ג עלולים לעמוד ביניכם לבין סוכרת סוג 2

מחקרים חדשים שמתפרסמים לרגל שבוע המודעות למחלת הסוכרת, שהגיעה לממדי מגפה, נוגעים בנושאים הבוערים שעל הפרק: השומן הרעיל שעשוי לגרום לסוכרת גם לאנשים רזים, הגן שתורם להתפתחות המחלה והשאלה החשובה מכל - האם אפשר להחלים מסוכרת סוג 2

מחקרים חדשים שמתפרסמים לרגל שבוע המודעות למחלת הסוכרת נוגעים בנושאים הבוערים שעל הפרק: השומן הרעיל שעשוי לגרום לסוכרת, הגן שתורם להתפתחות המחלה ועל השאלה החשובה מכל: האם אפשר להחלים מסוכרת סוג 2

 

סוכרת סוג 2 היא מחלה שקשורה בקשר הדוק להשמנת יתר. אם אתם בעודף משקל, ומדד מסת גוף (BMI) שלכם נע בין 30 ל-35 ואף למעלה מכך, אתם בסיכון גבוה לחלות במחלה. הסיכון של נשים לחלות גבוה פי 13, ואילו גברים נמצאים בסיכון גבוה פי 5, זאת בהשוואה לאנשים שמשקלם תקין.

 

עוד כתבות:

דו"ח המוות: ישראל מקום 3 בעולם מתמותה בעקבות סוכרת

סוכרת: השילובים החדשים לטיפול במחלה

יום הסוכרת הבינלאומי: מגמות חדשות בטיפול במחלה

 

יתרה מכך, אם העליתם 10 ק"ג במהלך חייכם הבוגרים, הסיכון שלכם לחלות בסוכרת עולה פי 3,  אבל גם אתם רזים אינכם מחוסנים - 1 מכל 12 חולי סוכרת מסוג 2 הם בעלי BMI שנחשב תקין.

 

מדד חשוב נוסף הוא היקף המותניים, שמשקף השמנה בטנית. נשים שהיקף המותניים שלהן הוא 80 ס"מ ומעלה נמצאות בסיכון מוגבר ללקות בסוכרת מסוג 2.

 

עבור גברים, לבנים או שחורים, היקף המותניים הקריטי הוא 94 ס"מ ומעלה, ועבור גברים אסייתים - 90 ס"מ ומעלה.

 

לא כל חולי הסוכרת לוקים בהשמנת יתר, אך המחקרים מראים כי מעל 80% מחולי סוכרת מסוג 2 הם בעלי משקל עודף בעת האבחנה.

 

השמנת היתר החולנית הגיעה לממדי מגפה

השמנת יתר (OBESITY) זוהתה זה מכבר כמגפה רחבת ממדים. בארה"ב היא נחשבת כגורם השני למוות, אחרי עישון. לפי דיווחי ארגוני הבריאות העולמיים ההערכות הן כי כ-300 מיליון איש ברחבי העולם סובלים מהשמנת יתר, וכ-40 מיליון איש סובלים מהשמנת יתר חולנית.

 

גורם המוות השני, אחרי עישון. השמנת יתר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גורם המוות השני, אחרי עישון. השמנת יתר(צילום: shutterstock)

 

מדיווחי המכון הלאומי לבריאות בארצות הברית (NIH) עולה, כי השמנת יתר חולנית הגיעה לממדי מגפה עם קרוב ל-60% מאוכלוסיית המדינה שלוקים בה.

 

למעלה מ-29 מיליון איש חולים בסוכרת בארה"ב, הרוב בסוכרת סוג 2. בישראל יותר מחצי מיליון אנשים חולים במחלה. בעבר הלא רחוק, סוכרת מסוג 2 נחשבה למחלה של גיל מבוגר יותר, שאובחנה בעיקר בבני 40 ומעלה, אך בשנים האחרונות שכיחותה בקרב בוגרים, צעירים וילדים הולכת וגוברת בקצב מדאיג.

 

הסיבה לכך היא העלייה במספר הילדים והצעירים בעלי משקל עודף, שהוא הגורם העיקרי להתפתחות סוכרת מסוג 2, לצד גיל, מטען גנטי ואורח חיים בלתי פעיל.

  

סוכרת סוג 2 בקרב אנשים רזים, הייתכן?

ואם חשבנו שסוכרת שמורה רק לחולים בהשמנת יתר, מסתבר ש-12% מהחולים בסוכרת סוג 2 הם בעלי משקל תקין. במשך תקופה ארוכה לא הצליחו להסביר את הסיבה לכך, אבל מחקר חדש שנערך באוניברסיטת אוטווה בארה"ב שופך אור חדש על הסוגייה.

 

מתברר כי סוג מסוים של שומן רעיל בשם קרמידס (Ceramides) הוא הגורם המרכזי לבעיה. כשאנחנו אוכלים יותר מהרצוי, חלק מהשומן העודף נאגר במאגרי השומן וחלקו משמש את הגוף לייצור אנרגיה. אולם אצל חלק מהאנשים השומן העודף הופך לקרימדס.

 

הצטברות עודפת של קרמידס, כך נטען, מונעת מרקמת השומן לפעול בצורה נורמלית. הגוף אינו יכול לספוג כראוי ערכים תזונתיים, להגיב לאינסולין או לשרוף קלוריות באופן תקין. בנוסף, השומן דולף לכלי הדם והלב וממשיך בהרס רקמות שוליות.

 

בקרב אנשים רזים, הצטברות שומן הקרימדס נגרם ככל הנראה בגלל גנטיקה. למשל, שיעור החולים בסוכרת במדינות אסייתיות גבוה, למרות ששיעור הסובלים מהשמנה במדינות אלה נמוך באופן יחסי. מתברר כי הסוכרת נקשרת במוצא. למשל אפרו-אמריקנים, אינדיאנים, היספאנים ואסייתים עלולים להימצא בסיכון רב יותר ללקות בסוכרת סוג 2.

 

השומן הרעיל מונע מהגוף להגיב לאינסולין (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השומן הרעיל מונע מהגוף להגיב לאינסולין(צילום: shutterstock)

 

זיהויו של הקרימדס כגורם משמעותי לסוכרת נמצא בשלבי מחקר מוקדמים.

 

מחקר עדכני אחר שנערך באוניברסיטת נוטינגהם טרנט באנגליה בנוגע לסוכרת סוג 2, זיהה את הגן TNFR5, התורם להרס תאים שמייצרים אינסולין בלבלב, ובכך גורם לסוכרת סוג 2.

 

החוקרים הצליחו לעצור את הגן ומנעו את הרס התאים. על פי החוקרים, הרס התאים נגרם כתוצאה מחשיפה ארוכת טווח לדיאטה עתירת קלוריות ושומנים. מידע חדש זה עשוי לסייע באיתור טיפולים חדשים לסוכרת סוג 2.

 

החדשות הטובות: אפשר להחלים מסוכרת

סוכרת סוג 2 נחשבת בדרך כלל למחלה כרונית, אך החדשות הטובות הן שאפשר להחלים ממנה, גם אם היא מערבת ערכים גבוהים וחוסר איזון לאורך שנים, גם כשהחולה מטופל באינסולין, סובל ממחלות נלוות ומצוי בסיכון מוחשי ואמיתי לסיבוכים קשים.

 

מזה למעלה מעשור הולכת ומתבררת העובדה שניתוחים לטיפול בהשמנת יתר חולנית (ניתוחים בריאטריים) גורמים להיעלמות או לשיפור משמעותי במחלת הסוכרת. במחקר שהתפרסם במגזין הרפואי New England Journal of Medicine הראו החוקרים, כי התמותה מסיבוכי סוכרת הולכת וקטנה באופן משמעותי בעקבות הניתוח.

 

במחקר עקבו החוקרים אחר כ-10,000 מנותחי מעקף קיבה במהלך יותר משבע שנים, והשוו את הסיבוכים ואת שיעורי התמותה לקבוצת ביקורת של אנשים בעלי גיל, מין ומשקל זהים, שטופלו באופן שמרני (דיאטה ופעילות גופנית). התברר שסיכויי התמותה מסוכרת פחתו בקבוצת המנותחים ב-92%.

 

בנוסף, פרסומים רבים הראו כי השיפור במחלה נשמר גם בטווח הארוך. השפעותיהם החיוביות של הניתוחים על רמות הסוכר וההמוגלובין המסוכרר (HbA1c) תועדו היטב במחקרי מעקב שארכו 16 שנים.

 

יתרה מכך, התברר כי יכולתם של הניתוחים לרפא סוכרת גבוהה באחוזים ניכרים מטיפול באמצעות דיאטה ומתן טיפול תרופתי. גם ידוע כי ההחלמה מסוכרת סוג 2 לאחר ניתוח מתרחשת לעתים תכופות עוד לפני שהמטופל הפחית ממשקלו, תוך ימים ספורים מהניתוח.

 

לכן האגודה הבינלאומית לסוכרת המליצה להרחיב את ההתוויות לניתוח בעבור חולי סוכרת ולא להתבסס על BMI אלא להתייחס לסיכון ולתועלת של הניתוח לכל מועמד ומועמד, תוך בחינה והתחשבות במצב מחלותיו.


הכותב הוא מנהל המרכז הבריאטרי, מרכז רפואי העמק ויו"ר החוג לכירורגיה בריאטרית בישראל

 

ואיך נראה תהליך פירוק הפחמימות בגוף, וכיצד הוא קשור למזון שאנחנו אוכלים? צפו בסרטון המרתק:

 

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סובלים מהשמנה בטנית? אתם בסיכון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים