שתף קטע נבחר

"זוגות לא רבים" ומיתוסים שצריך לפרק

סיפורי האגדות לימדו אותנו שנישואים הם לנצח, שאהבה היא המקור לאושר ושהאביר על הסוס הלבן יגאל אותנו מכל הצרות. הגיע הזמן לנפץ את המיתוסים הללו שרק מקשים על מערכות היחסים שלנו ומסבכים אותן

 

זוגיות הינה אחת ממשימות החיים המורכבות ביותר. אף אחד לא מלמד אותנו באופן פורמלי איך להיות זוג. על זוגיות אנחנו לומדים ממקורות שונים, וקודם כל מהמודל שהעניקו לנו הורינו. הזוגיות של הורינו היא מודל להתייחסות שממנו אנחנו שואבים הרבה מאוד מידע. דרכם למדנו איך אוהבים, איך מתמודדים עם קונפליקטים, איך והאם מביעים רגשות, איך מביעים צרכים ורצונות ואיך משיגים אותם. דרכם למדנו על תפקידים מגדריים, על איך מתנהגים בזמני מצוקה ופגיעות, למדנו על חום ומגע, מה מותר ומה אסור, על מה מדברים ועל מה לא, ועוד ועוד.

 

בנוסף למודל שמציבים לנו הורינו, אנו לומדים ממיתוסים תרבותיים וחברתיים שמועברים אלינו דרך אגדות עם, סרטים וספרים. התפיסות והרעיונות שאנחנו לומדים דרך אותם מודלים ומיתוסים נחווים אצלנו כאמת לאמיתה, ולא פעם משפיעים, מבלי שנדע בכלל, על איכות היחסים שנפתח בהמשך החיים. אז איזו אגדה משפיעה לכם על הקשר? איזה מיתוס נוכח בקשר שלכם ומשכנע אתכם באמיתותו?

 

"באושר ועושר עד עצם היום הזה"

כולנו יודעים שכל אגדה עתיקה על מלך ומלכה או נסיך ונסיכה, מסתיימת במשפט המפורסם הזה, וכמעט כל סרט רומנטי ומתקתק מסתיים בסצנת חתונה בין גיבוריו הנאהבים. לאורך השנים בהן צפינו בסצנות הסיום הללו קיבלנו מסר שעצם הנישואין מביאים עמם את האושר, כאילו כל מה שצריך זה למצוא את ה"אחד/ת" שלנו ולהתחתן.

 

מתוך אותו משפט קצר ומוצלח ניתן לטעות ולהאמין שהאושר נולד ברגע החתונה, ואמור להימשך רק מכוחה של האהבה. אולם למעשה, כדי שהנישואין יעלו יפה על בני הזוג להשקיע כל הזמן ביחסים, ללמוד וללמד, לטעות ולתקן, לקחת אחריות אישית, לתת ולקבל. לחיות באושר ועושר הוא פרי השקעה והתכוונות.

אושר זוגי לא קורה סתם ככה. עליכם לעבוד קשה כדי להשיג אותו (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אושר זוגי לא קורה סתם ככה. עליכם לעבוד קשה כדי להשיג אותו(צילום: Shutterstock)
 

 

"אם הוא אוהב אותי, הוא כבר ידע לבד"

מכירים את המיתוס הידוע "אם הוא אוהב אותי, הוא כבר ידע מה אני צריכה"? – לכמה אכזבות וכעסים המיתוס הבלתי ריאלי הזה הוביל? הכמיהה שינחשו אותנו, שידעו מה נחוץ לנו מבלי שנגיד, היא כמיהה ראשונית עוד מחוויית הקשר מול ההורה. כשתינוק נולד הוריו עסוקים כל הזמן בלנחש את צרכיו, ובכל פעם שהם קולעים הוא חש סיפוק, חום וביטחון. המוח הצעיר שלנו זוכר את התחושה הזו ולכן בכל פעם שבן/ת הזוג מנחש אותנו וקולע, התחושה נפלאה ומספקת, אלא שלחיות את הציפייה הזו בתוך היחסים עלולה להוות בעיה רצינית.

 

אנו שוכחים שהמוח שלנו לא שקוף ושבן/בת הזוג מגיעים עם מפה פנימית השונה משלנו. נישואין זהו מסע שבו בני הזוג לומדים ומלמדים אחד את השני תוך כדי תנועה, ועל כל אחד מהם מוטלת האחריות ללמד את השני את השבילים במפה הפנימית שלו.

אבל איך הייתי אמור לנחש שזה יעליב אותך? (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
אבל איך הייתי אמור לנחש שזה יעליב אותך?(צילום: Shutterstock)

 

"בני זוג צריכים לעשות הכל ביחד"

הרצון והציפייה לעשות הכל יחד, להחזיק בדעה משותפת, לאהוב את אותם הדברים, קיימים לרוב בתחילת הקשר ומהווים חלק טבעי משלב ירח הדבש, אולם אם המיתוס הזה ממשיך ללוות את היחסים הוא עלול להיות הרסני, שכן היכולת של כל אדם לחוות את עצמו ואת בן זוגו כנפרד ממנו היא חיונית וחשובה להתפתחות התקינה של הקשר.

 

"האביר על הסוס הלבן"

זהו מיתוס אשר מציג את התמונה של האביר המושלם עם הנסיכה המושלמת. האביר המושלם הוא הגבר הג'נטלמן, המציל, החזק, זה שנושא על כפיו את הנסיכה המושלמת, שהיא כמובן עדינה, מתמסרת ומוכנה לקבל את אהבתו וכוחו של האביר. רעיון המושלמות הזה מקשה מאוד על קבלת האדם כיצור מורכב ושלם על יתרונותיו וחסרונותיו.

גם הבחור שבתמונה אינו אביר ואינו מושלם (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
גם הבחור שבתמונה אינו אביר ואינו מושלם(צילום: Shutterstock)

 

"לכל סיר יש מכסה"

מיתוס זה מניח שלכל אדם יש את הזיווג שלו, ולכן אם קשה ביחסים או לא טוב לי סימן שלא מצאתי את "המכסה הנכון", כלומר את האדם הנכון. כך מערכות יחסים מתפרקות במהרה, מבלי לקחת בחשבון שאולי מדובר בכלל ב"מסוגלות זוגית" שכל אחד מבני הזוג מגיע איתה וצריך לעבוד עליה, ולא בהכרח במציאת מכסה לא נכון.

 

לסיום: תרגיל זוגי שכדאי לכם לנסות

כדאי לזכור שמיתוסים הם צרים וחד ממדיים, בעוד שהחיים הם עשירים, רחבים ומורכבים. לחיות דרך מיתוסים משאיר לזוגיות מעט מאוד מקום לפרוח ולהתפתח. ולסיום - תרגיל שיעזור לכם לאתר מיתוסים ותפיסות שמשפיעים לכם על היחסים: שבו יחד ובקשו מכל אחד שירשום שלושה מיתוסים אשר משפיעים על חייכם לשלילה או לחיוב. למשל: "הגבר צריך ליזום במיטה", או "האישה אמורה להתעסק עם הכביסה", או "בזוגיות טובה לא רבים" וכדומה.

 

רשמו ליד כל אחד מהמיתוסים הללו אילו מחשבות ורעיונות הוא מבטא, ומה המסר שעולה ממנו. שתפו אחד את השני ודברו על איך כל תפיסה או מיתוס משפיעים עליכם ועל הקשר שלכם, ועד כמה מתאים לכם לתת משקל לכל תפיסה. זכרו שהבחירה היא תמיד בידיים שלכם, וכדאי שאתם תבחרו אילו תפיסות ומיתוסים ישפיעו על הקשר שלכם ולא להפך.

 

מאיה לנג-גלעד היא מטפלת משפחתית וזוגית מוסמכת, מפתחת ומנחת קבוצות לאמהות, בנות וזוגות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
מזל שפתרנו את הריב שלנו. לחיים!
צילום: Shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים