שתף קטע נבחר

בית הדין הבינ"ל ממשיך לקרוס: רוסיה מסירה חתימה

אחרי הודעת כמה מדינות אפריקניות כי יפרשו מבית הדין בהאג, שדן בפשעי מלחמה ובמקרים של רצח עם, מודיעה רוסיה כי היא מושכת את חתימתה מאמנת רומא שעליה מבוסס בית הדין

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין חתם היום (ד') על צו הקובע כי רוסיה פורשת מבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג – בית דין העוסק באישומים קשים כמו אלה הקשורים ברצח עם ובפשעים נגד האנושות. רוסיה חתמה בשנת 2000 על האמנה המייסדת שעליה מבוסס בית הדין, אולם היא מעולם לא אשררה אותה, ולכן לא הייתה לו סמכות שיפוטית לגביה.

 

הצו של פוטין, שפורסם באתר האינטרנט של הקרמלין, נחתם יום אחד אחרי שהוועדה לענייני זכויות אדם של עצרת האו"ם אישרה החלטה המגנה את "הכיבוש הזמני של חצי האי קרים" על-ידי רוסיה. בהחלטה הואשמה רוסיה בפגיעות בזכויות אדם, בהן התנהגות מפלה נגד חלק מתושבי קרים, הטטארים למשל.

נשיא רוסיה פוטין. תלונות על חד צדדיות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשיא רוסיה פוטין. תלונות על חד צדדיות(צילום: AFP)

רוסיה פלשה לחצי האי קרים וסיפחה אותו לאחר משאל עם במרס 2014, והצעד הזה הוביל את המערב להטיל עליה סנקציות. חודש אחד אחר כך פרצה התקוממות של מורדים פרו-רוסים במזרח אוקראינה, ורוסיה תומכת בהם מאז. שלשום פרסם בית הדין הבינלאומי דו"ח ראשוני שבו תיאר את ההתרחשויות בחצי האי קרים "סכסוך מזוין בינלאומי בין אוקראינה לרוסיה".

 

דוברו של פוטין, דמיטרי פסקוב, הסביר כי רוסיה פורשת מבית הדין בגלל "אינטרסים לאומיים", וטען כי כיוון שרוסיה מעולם לא אשררה את האמנה המייסדת של בית הדין – הצו שפורסם היום הוא פורמלי בלבד. פסקוב גם דחה את טענות בית הדין שבקרים מתנהל "סכסוך מזוין", ואמר כי חצי האי קרים צורף לרוסיה אחרי משאל עם לגיטימי.

 

משרד החוץ של רוסיה הדגיש בהצהרה שפרסם כי רוסיה רוצה שכל מי שמעורב בפשעים בינלאומיים חמורים יעמוד לדין, אבל הוא גם הביע תסכול מעבודתו של בית הדין בשנים האחרונות. "למרבה הצער בית הדין לא הצליח לעמוד בתקוות שתלו בו ולא הפך לגוף עצמאי באמת ולשליח מכובד של הצדק הבינלאומי", נמסר מהמשרד. הוא ציין כי ב-14 שנות קיומו נתן בית הדין רק ארבעה פסקי דין, בעוד על פעילותו בוזבזו יותר ממיליארד דולרים.

דגל רוסיה מונף בחצי האי קרים ב-2014 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
דגל רוסיה מונף בחצי האי קרים ב-2014(צילום: רויטרס)

בהודעת משרד החוץ במוסקבה נכתב כי בית הדין הבינלאומי הטיל באופן לא הוגן אשמה על הכוחות הרוסיים שהשתתפו במלחמה הקצרה בין רוסיה לגאורגיה באוגוסט 2008. רוסיה נמצאת גם תחת לחץ בינלאומי בשל המבצע הצבאי שלה בסוריה, ופעילי זכויות אדם וגורמים אמריקניים מאשימים אותה בהפצצת אזרחים ומטרות אזרחיות שם. מוסקבה מכחישה.

 

רק שעות אחדות לפני הודעת רוסיה היום יצא נציב האו"ם לענייני זכויות אדם להגנת בית הדין הבינלאומי, וקרא למדינות החברות לא לפרוש ממנו. כמה ממדינות אפריקה הודיעו לאחרונה כי הן מתכוונות לפרוש ממנו.

 

בית הדין הבינלאומי בהאג הוקם ב-1998 כש-120 מדינות אימצו את אמנת רומא, האמנה המייסדת שלו. זהו בית הדין הקבוע הראשון שעוסק בעניינים כמו רצח עם, פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות, אחרי שלפניו פעלו בתי דין זמניים כמו אלה שבהם התנהלו משפטי נירנברג ומשפטיהם של המעורבים במלחמות ברואנדה וביוגוסלביה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
פוטין. "זה האינטרס הלאומי שלנו"
צילום: AFP
מומלצים