שתף קטע נבחר

מינוי יועץ ביטחוני לשרים יעלה להצבעה: "לקח מצוק איתן"

הצעת החוק של ח"כ עפר שלח גורסת בין היתר כי כל חבר בקבינט המדיני-ביטחוני יקדיש חצי יום בשבוע לוועדה גם בשגרה, יוכל לכנס את הקבינט על פי שיקולו וכן יוקצה לו יועץ צמוד. ההצעה זוכה לתמיכת שרים בליכוד ובבית היהודי

 

"המציאות מלמדת שצריך שינוי". ח"כ שלח (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
"המציאות מלמדת שצריך שינוי". ח"כ שלח(צילום: גיל יוחנן )

 

על רקע טיוטת דו"ח מבקר המדינה שנמסרה רק שלשום לחברי הקבינט בנושא מחדלי מבצע "צוק איתן", ועדת השרים לענייני חקיקה צפויה לדון מחר (יום א') בהצעת החוק של ח"כ עפר שלח (יש עתיד), המבקשת לערוך שינוי מקיף באופן התנהלותו של הקבינט המדיני-ביטחוני והמינויים בו.

 

הצעה זו נולדה כלקח מאירועים מבצעיים שונים, ובראשם הלחימה בעזה בקיץ 2014, אז התברר הקבינט כגוף מוחלש שהשרים בו לא בהכרח קובעים את המדיניות. ח"כ שלח טוען כי הצעת החוק גובשה בעקבות דו"חות המבקר שסקרו את התנהלות הקבינט במבצעים שונים, ובעיקר במבצע צוק איתן, שחידד את העובדה שהקבינט אינו ממלא את ייעודו, ובמקום להתוות מדיניות ולהגדיר מטרות - הוא הפך למאשר תוכניות אופרטיביות כחותמת גומי.

 

על פי הצעת החוק שתעלה מחר לדיון והצבעה, כל חבר בקבינט המדיני-ביטחוני יידרש לעבור הכשרה בטרם ייכנס לתפקידו, וכן יידרש, לצד תפקידו במשרד שעליו הוא מופקד, להקדיש חצי יום בשבוע לטובת תפקידו כחבר בקבינט. בנוסף ימונה יועץ לכל חבר או לכל קבוצת חברים בוועדה שיקבל את הכשרתו מהמטה לביטחון לאומי, ובכך יהווה גורם מקצועי שילווה וייעץ לחבר הקבינט, הן בזמן העבודה השוטפת והן בדיונים עצמם.

כוחות צה"ל בגבול הרצועה, ארכיון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כוחות צה"ל בגבול הרצועה, ארכיון(צילום: רויטרס)
מנהרות הטרור של חמאס בגבול עזה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנהרות הטרור של חמאס בגבול עזה(צילום: רויטרס)
 

מעבר לכך, קובעת הצעת החוק כי הקבינט יכונס מדי חודש ולא רק בעת הצורך, והזימון לדיונים לא יהיה שמור רק לראש הממשלה - אלא לכל חבר קבינט. עוד קובעת ההצעה כי המטה לביטחון לאומי, המשמש גוף המטה לראש הממשלה ולממשלה בענייני החוץ והביטחון של המדינה, ישמש כגוף המקצועי שיאסוף וירכז את החומרים הרלוונטיים לכל דיון בקבינט. זאת בהמשך ובהתאם לחוק המטה לביטחון לאומי, התשס"ח–2008. השרים המחויבים להיות חלק מהקבינט ייקבעו בחוק על פי תפקידיהם הרלוונטיים ולא ישתנו בהתאם למינויים הפוליטיים.

 

הצעת החוק זוכה לתמיכתם של חלק משרי הליכוד, אולם לא ברור עדיין אם יצביעו בעדה במסגרת הוועדה. גם בבית היהודי סבורים שמדובר בהצעה טובה, אך לא הבהירו אם יתמכו בה. "המציאות מלמדת כי כדי לחולל את השינוי הנדרש, צריך לשנות לא רק את דרכי ההתנהגות של המנהיגים הנבחרים באותה עת, אלא גם הגדרות פורמליות, וכנגזרת מכך מחייבת עיגון בחוק הישראלי" אמר ח"כ שלח.

 

"המצב שמתארים גופי הבדיקה השונים הוא של חברי קבינט שאין להם את בסיס הידע הדרוש למילוי תפקידם, אין להם כל סיוע וייעוץ חיצוני שיקלו עליהם להתכונן ולבחון חלופות, חומר הרקע שהם מקבלים לקראת הדיון הוא דל ואין להם שום השפעה על תכניו, גם אם יש נושא הנראה בעיניהם כקריטי וראש הממשלה בחר שלא להעלותו".

 

שלח הוסיף עוד כי "שרים רבים, ובהם נפתלי בנט, יריב לוין וזאב אלקין, כבר הביעו בגלוי את תמיכתם בתיקונים החיוניים הכלולים בהצעת החוק, כדי שהגוף האחראי על ביטחון ישראל יתפקד היטב, ויימנעו הכשלים שניכרו בדיונים ובהחלטות לפני ובמהלך מבצע צוק איתן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ח"כ עפר שלח
צילום: גיל יוחנן
מומלצים