שתף קטע נבחר

לרוץ נגד לה פן. הימין בצרפת בוחר מועמד לנשיאות

מפלגת "הרפובליקנים" בוחרת היום את מועמדה לנשיאות: המועמדים לניצחון הם הנשיא לשעבר סרקוזי ושני ראשי הממשלה לשעבר ז'ופה ופיון. השלושה ינסו לשכנע את הבוחרים שרק הם יכולים לגבור על מנהיגת הימין הקיצוני, שצפויה לעלות לסיבוב השני ומקווה לשחזר את הצלחת טראמפ בארה"ב

תיעצר בסיבוב השני? לה פן (צילום: MCT) (צילום: MCT)
תיעצר בסיבוב השני? לה פן(צילום: MCT)

 

אחרי הבחירות המסעירות באמריקה, מערכת הבחירות בצרפת מעלה הילוך: מפלגת המרכז-ימין השמרנית בצרפת, מפלגת "הרפובליקנים", תבחר היום (יום א') את מועמדה לנשיאות. לפי הסקרים האחרונים בצרפת, המנצח בפריימריז של מפלגת הימין מחזיק בסיכוי גבוה להיבחר לנשיא המדינה מול מועמדת הימין הקיצוני מרין לה פן, ראש מפלגת "החזית הלאומית".

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

לה פן: הניצחון של טראמפ מחזק את סיכויי להיבחר לנשיאת צרפת

 

הבחירות לנשיאות צרפת ייערכו בחודש אפריל ואם יהיה צורך בסיבוב שני הוא ייערך בחודש מאי. בשמאל הצרפתי עדיין אין מועמד מוסכם לנשיאות משום שעדיין לא ברור אם הנשיא פרנסואה הולנד, שנמצא בשפל חסר תקדים בסקרים, ירוץ לכהונה נוספת. אם יחליט הולנד לא להתמודד לנשיאות אז ראש הממשלה מנואל ואלס עשוי להכריז על מועמדותו מטעם המפלגה הסוציאליסטית. איש שמאל שכבר הכריז על כוונתו להתמודד לנשיאות הוא שר הכלכלה לשעבר עמנואל מקרון, שזוכה לפופולריות רבה בציבור הצרפתי.

 

לז'ופה (שני מימין) סיכוי טוב יותר לנצח את לה פן בסיבוב שני מאשר לסרקוזי ולפיון (צילום: MCT, רויטרס) (צילום: MCT, רויטרס)
לז'ופה (שני מימין) סיכוי טוב יותר לנצח את לה פן בסיבוב שני מאשר לסרקוזי ולפיון(צילום: MCT, רויטרס)
הסקרים בצרפת חוזים ללה פן העפלה לסיבוב השני בבחירות לנשיאות, אך הפסד מול כל מועמד מיינסטרים שיתמודד מולה. אלא שלה פן, שרוכבת על אידיאולוגיה אירו-סקפטית ואנטי-מהגרים, שואבת עידוד גדול מה"ברקזיט" הבריטי וכן מניצחונו של דונלד טראמפ האאוטסיידר השנוי במחלוקת בבחירות לנשיאות ארצות הברית. מנהיגת הימין הקיצוני מאמינה שירידת כוחן של המפלגות הממסדיות בעולם לצד העלייה של כוחות פופוליסטיים קיצוניים נותנות לה סיכוי לא רע לעשות את מה שלא הצליח לעשות אביה ז'אן-מארי לה פן ב-2002. לה פן האב הדהים אז כשהעפיל לסיבוב השני בבחירות לנשיאות, אולם כל מפלגות הזרם המרכזי מהשמאל ומהימין התגייסו לטובת מועמד הימין ז'אק שיראק כדי להרחיק את לה פן מהשלטון.

 

מרוץ תלת-ראשי בימין

ראש הממשלה הצרפתי לשעבר אלן ז'ופה, שנחשב לאיש ימין מתון, הוביל עד לא מזמן במרוץ להנהגת מפלגת "הרפובליקנים". אולם בשבוע האחרון חל שינוי דרמטי במרוץ, שהפך פתאום לתלת-ראשי לאחר שראש ממשלה לשעבר נוסף, פרנסואה פיון, מחק את הפער בינו לבין ז'ופה והנשיא לשעבר ניקולא סרקוזי. פיון נחשב כרגע למועמד המוביל לצד ז'ופה, וסרקוזי נושף בעורפם.

 

פיון הבטיח לבוחרים לשים סוף לשבוע העבודה בן 35 השעות, לקצץ חצי מיליון משרות במגזר הציבורי ולהוריד משמעותית את הוצאות הממשלה - הבטחות בחירות נוקשות במיוחד במדינה שבה הצעות לביצוע רפורמות בשוק העבודה נתקלות במחאות ענק. "מתייגים אותי בתגית של ליברלי כפי שפעם, בימי הביניים, ציירו צלבים על דלתות של מצורעים", אמר פיון בעצרת בחירות בפריז ביום שישי האחרון ועורר גיחוך גדול בקהל. "אבל אני פשוט פרגמטיסט".

 

הבטיח לאסור רעלה מוסלמית באוניברסיטאות. סרקוזי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הבטיח לאסור רעלה מוסלמית באוניברסיטאות. סרקוזי(צילום: EPA)
במשך שבועות רבים עסקו הפריימריז במפלגת "הרפובליקנים" הימנית ביריבות המרה בין סרקוזי לבין ז'ופה. שני המועמדים לנשיאות הציגו מדיניות שונה לגמרי להתמודדות עם הצונאמי הפופוליסטי שמאיים על מפלגות המיינסטרים באירופה. בעקבות מתקפות הטרור האחרונות באירופה ומשבר המהגרים החמור ביבשת, סרקוזי בן ה-61 הציג את עצמו כקול של "הרוב השקט". הוא הבטיח לאסור לבוש של רעלה מוסלמית במקומות ציבוריים, בהם אוניברסיטאות, ובורקיני בחופי הים. הנשיא לשעבר גם הציע לדון מחדש באמנות של האיחוד האירופי, לרסן את סמכויות הנציבות האירופית ולבצע רפורמה ב"אמנת שנגן" שמתירה מעבר חופשי לאזרחי המדינות האירופיות שחתומות עליה. במהלך עצרת בחירות שערך ביום שישי בעיר נים הזהיר סרקוזי מצרפת "שהזהות והאחדות שלה נמצאות תחת איום". "האיסלאם הפוליטי נלחם בערכים שלנו. אין כאן מקום לפשרות", הוא אמר.

 

המועמד שמבטיח קיצוצים דרמטיים בהוצאות הממשלה

ז'ופה בן ה-71 הבטיח לעורר את המרכז-ימין הפוליטי ודחה את פוליטיקת הזהויות "ההתאבדותית" של סרקוזי, שלטענתו רק תעמיק את הקרע בין המדינה החילונית לבין המיעוטים הדתיים. אלא שבתקופה האחרונה הוא מאבד מומנטום ועשוי לאבד את ההובלה במרוץ לטובת פיון או סרקוזי. "צרפת זקוקה לרפורמות מרחיקות לכת וקיצוניות", אמר ז'ופה לתומכיו בעצרת שקיים בעיר הצפונית ליל. "אבל הישמרו לכם מהליכה רחוקה מדי, אנחנו חייבים להישאר אמינים".

 

פיון בן ה-62, מעריץ גדול של ראשת ממשלת בריטניה המנוחה מרגרט תאצ'ר, עמד בראש הממשלה הימנית השמרנית מ-2007 עד 2012 תחת הנשיא סרקוזי. במהלך קמפיין הבחירות הוא הבטיח כאמור לצמצם משמעותית בהוצאות הציבוריות ברמה שאף אחד מיריביו לא העז לעשות, במדינה עם אחד משיעורי ההוצאות הציבוריות הגבוהים ביותר באירופה.

 

איבד באחרונה את המומנטום. ז'ופה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
איבד באחרונה את המומנטום. ז'ופה(צילום: EPA)

רשם נסיקה בימים האחרונים. פיון (צילום: AP) (צילום: AP)
רשם נסיקה בימים האחרונים. פיון(צילום: AP)

תוצאת הבחירות לראשות מפלגת "הרפובליקנים" תלויה בשיעור ההצבעה. ברחבי צרפת נפתחו היום 10,228 קלפיות. לראשונה בפריימריז של המרכז-ימין, כל אזרח ששילם שני אירו וחתם על טופס נאמנות לערכי מפלגת "הרפובליקנים" זכאי להצביע בבחירות.

 

ז'ופה זקוק לשיעור הצבעה גבוה בקרב מצביעים שאינם נמנים עם תומכיו כדי לנצח בבחירות. אם יהיה צורך בסיבוב שני הוא ייערך ב-27 בנובמבר, וזה ככל הנראה מה שיקרה משום שלא סביר שאחד המועמדים, בין שבעה בסך הכול, יקבל יותר מ-50 אחוזים מקולות הבוחרים.

 

סקר שערך מכון Ifop-Fiducial ביום חמישי מצא כי פיון וז'ופה בשוויון ועולים ביחד לסיבוב השני. אם סרקוזי יהיה זה שיעלה לסיבוב השני מול פיון, כך עלה בסקר, הוא יובס על ידי ראש ממשלתו לשעבר. עוד עלה כי אם סרקוזי או פיון יהיו מועמדי הימין לנשיאות, סיכוייה של לה פן לנצח יהיו גבוהים יותר מאשר אם תתמודד מול ז'ופה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP, רויטרס
סרקוזי (מימין), ז'ופה ופיון
צילום: AFP, רויטרס
מומלצים