שתף קטע נבחר

תת תזונה אצל מבוגרים - איך לזהות ולמנוע

במיוחד בחורף מבוגרים רבים עלולים לסבול מתת תזונה אשר גורמת למחלות ואף למוות. "המפתח לאיתור הבעיה נמצא אצל בני המשפחות", אומרת דיאטנית קלינית, מסבירה איך אפשר לאבחן לבד כאשר מתעורר הספק ונותנת חמש המלצות לחורף בריא

בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

 

החורף מביא איתו סכנה בריאותית לבני הגיל המבוגר. אחת הבעיות המרכזיות של בני הגיל המבוגר כיום היא תת תזונה הגורמת לסיכון גבוה יותר למחלות, לתחלואת יתר ואף לתמותה.

 

בחורף ישנה חשיבות רבה לשמירה על תזונה מאוזנת ומשקל תקין, על מנת לספק לגוף את צרכיו הפיזיולוגיים ולתמוך במערכות התפקודיות ובמיוחד במערכת החיסון. חשוב גם לזכור שבחורף יש נטייה לדיכאון, שיכול להוביל לחוסר תיאבון שעלול לגרור למצב של תזונה לא מאוזנת לאורך פרק זמן ארוך.

 

המפתח להצלחה בטיפול בתת תזונה או בסיכון תזונתי מתחיל במרבית המקרים אצל בני המשפחה שמאתרים את הבעיה בחלק מהמקרים ומונעים את הבעיה בתחילתה. 

 

עוד בנושא תזונה במדור 60 פלוס:

דווקא בגיל המבוגר: כך תשלבו מזון-על בתזונה

למה בגיל המבוגר חושי הריח והטעם נחלשים ולמה זה מסוכן

לעבור לטבעונות בגיל מבוגר - כך תעשו את זה נכון

 

לתת תזונה בגיל מבוגר יש השלכות בריאותיות  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לתת תזונה בגיל מבוגר יש השלכות בריאותיות (צילום: shutterstock)
 

תופעה במגמת עלייה עולמית

תופעת התת תזונה בקרב בני הגיל השלישי נמצאת במגמת גדילה מדאיגה ביותר בעולם המערבי. בישראל נמצא שכ- 25% מהקשישים הגרים בקהילה נמצאים בסיכון תזונתי, כ-10% מתוכם נמצאו בתת תזונה. כ- 44% מבני הגיל השלישי, המאושפזים במחלקות הפנימיות, נמצאו בסיכון לתת-תזונה או בתת-תזונה.

 

לתת תזונה ותזונה לא מאוזנת בקרב בני הגיל השלישי מספר השלכות שליליות, כגון פגיעה בתפקוד מערכת החיסון, ירידה ביכולת ההתמודדות של הגוף עם תהליך ההחלמה ממחלה, פציעה או ניתוח, עליה בשיעורי סיבוכים וזיהומים, הארכת זמן אשפוז ועליה בשיעורי התמותה.

 

3 נוריות אזהרה לתת תזונה

מומלץ לבחון שלוש שאלות אשר יסייעו לאבחן האם קיים סיכון לתת-תזונה:

 

1: האם ההורה נמצא בתת-משקל?  תשובה לשאלה זו נקבעת על פי מדד BMI - Body Mass Index שהינו מדד מסת הגוף הנותן הערכה כמותית האם אדם נמצא במשקל תקין, בעודף או בתת משקל. בגיל המבוגר כאשר ערכו מתחת ל- 23 קיים סיכון לתת תזונה.

  

2: האם ההורה איבד משקל באופן בלתי רצוני? כלומר, 5% מהמשקל בשלושת החודשים האחרונים או 10% מהמשקל בחצי השנה האחרונה. באופן מעשי ירידת משקל של כ-2-3 ק"ג ויותר, תוך מספר שבועות כבר צריכה להוות סימן אזהרה הדורש התערבות לבלימת התהליך.

 

3: האם יש שינוי? האם חל שינוי בתיאבון ההורה או האם חלה ירידה בצריכת המזון.

 

אם התשובה לאחת מהשאלות שלמעלה חיובית, יש להמשיך ולהעריך את הסטטוס התזונתי של המטופל כדי לתת לו את התמיכה התזונתית הנכונה.

 

חשוב לדעת כי במקרים של חשד לסיכון תזונתי או לתת תזונה צריך להתייעץ עם רופא המשפחה. לבני המשפחה תפקיד מכריע במניעה, באיתור ובהתערבויות לטיפול במצב.  

 

תזונה חמה ומחממת: מזון מומלץ לחורף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תזונה חמה ומחממת: מזון מומלץ לחורף(צילום: shutterstock)
 

5 המלצות לחורף בטוח ובריא

1: בדיקה כללית אצל הרופא - לוודא שאין חוסרים. כבר בתחילת החורף יש לקבוע תור אצל הרופא ולעשות בדיקות כלליות על מנת להבין האם קיימים חוסרים בגוף היכולים להשפיע לרעה על המערכת החיסונית. יש להיות מודעים לסכנות ולהגיע לחורף מוכנים ובמידה ומתגלים חוסרים יש לקחת תוספי מזון וויטמינים לפי המלצת הרופא.

 

2: תזונה חמה ומחממת. המזונות המומלצים ביותר לחורף הם כמובן קדרות ומרקים חמים המשלבים את כל אבות המזון, חלבונים, פחמימות וירקות המעניקים לגוף את הכוח ואת החימום לו הוא זקוק.

 

כמו כן, כפי שכבר ציינתי, מדובר בתקופה שבה קל להיכנס לדיכאון. האוכל החם והמזין מהווה גם פתרון חלקי לדיכאון שכן הוא מנחם ומשפר את מצב הרוח.

 

3: ארוחות קטנות וקבועות. שמירה על תזונה מאוזנת יכולה להישמר על ידי אכילת ארוחות בשעות קבועות. במיוחד בחורף מומלץ לאכול גם ארוחות ביניים קטנות .

 

דרך טובה להקל על העומס היא להכין כמות גדולה של אוכל, לחלק את הכמויות ולהקפיא את מה שנשאר להמשך השבוע. 

 

4: לא להשאר לבד. בחורף קשה יותר לצאת מהבית וזה יכול להגביל את בני הגיל השלישי מלעשות קניות או ללכת למסעדות. במידה ובאמת עדיף להישאר בגבולות הבית ניתן כמובן גם להזמין אוכל עד הבית כמו כן גם את הקניות מהסופר.

 

אפשר להפוך את הארוחה לחגיגה ולהזמין חבר או בן משפחה לארוחה משותפת בבית.

  

5: פעילות גופנית. אחד הדברים החשובים ביותר בגיל השלישי - פעילות גופנית. גם בחורף חשוב לצאת מהבית אפילו להליכה קצרה בצהריים כאשר מזג האוויר מעט חמים יותר. כמובן חשוב לצאת כשלבושים טוב ובקבוק מים.

 

עוד בנושא דיכאון חורף: השפעת האור על מצב הרוח שלנו ואיך אפשר למנוע את הדיכדוך 

 
 
הכותבת הינה דיאטנית קלינית ומנהלת מדעית באבוט, יצרנית אנשור פלוס 
 
 
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
shutterstock
חוסר תיאבון: תופעה ידועה בחורף
shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים