שתף קטע נבחר

בנט: "בג"ץ החליט שהוא מבין יותר טוב מהרמטכ"ל"

שר החינוך ויו"ר הבית היהודי בתגובה חריפה להחלטת בג"ץ לעכב את מינויו של הרב אייל קרים לרב הצבאי הראשי: "למען הסר ספק, בית המשפט לא ממנה רמטכ"ל, שר ביטחון או רב צבאי". הרבצ"ר לשעבר רונצקי: "עמדותיו אינן רלוונטיות לתפקידו הצבאי"

 

השר נפתלי בנט (צילום: אמיל סלמן) (צילום: אמיל סלמן)
השר נפתלי בנט(צילום: אמיל סלמן)

מתקפה מימין נגד בג"ץ: שר החינוך ויו"ר הבית היהודי נפתלי בנט תקף היום (ב') בחריפות את החלטת בג"ץ להוציא צו ביניים המעכב את מינויו של הרב אייל קרים לתפקיד הרב הצבאי הראשי במסגרת עתירת מרצ נגד התבטאויותיו הפוגעניות בעבר על הומוסקסואלים ונשים, ודבריו בנוגע לסירוב פקודה. השופטים ביקשו מהרב עצמו להגיב ולמסור תצהיר לגבי עמדתו אז והיום.

 

"שופטי בג"ץ החליטו שהם מבינים טוב יותר מהרמטכ"ל במינוי מפקדים", תקף בנט. "למען הסר ספק: בית המשפט לא ממנה רמטכ"ל, לא ממנה שר ביטחון ולא ממנה רב צבאי שאושר על-ידי הרמטכ"ל. תפקידו לשפוט על פי החוק שמחוקקת הכנסת".

למתקפה הצטרף חברו למפלגה, ח"כ בצלאל סמוטריץ': "זו החלטה שערורייתית ודורסנית. אני רק מדמיין מה היה קורה אילו היינו מבקשים משופט לחזור בו באחת בפסיקותיו על מנת להתקדם לתפקיד הבא בכס השיפוט. אני תוהה אם לשופטת ‏נאור יש מונופול על השכל, הערכים והמוסר. מי החליט שעמדתה ביחס לדבריו של הרבצ"ר נכונה יותר מעמדת הרמטכ"ל ושר הביטחון שהחליטו למנותו?"

 

סמוטריץ' אמר עוד כי "האקטיביזם השחצני והחזירי הזה חייב להיפסק. אם בג"ץ לא ירסן את עצמו ניאלץ לעשות את זה אנחנו. הרמיסה החוזרת ונשנית של הפרדת הרשויות על ידי בג"ץ עברה כל גבול. שופטי בג"ץ איבדו את הכבוד המינימלי לרשות המחוקקת והמבצעת ומפעילים יד קלה על ההדק בהתערבות בהחלטות של הכנסת והממשלה. אם האבסורד יימשך ניאלץ לטפל בו בחוק".

 

חבר נוסף בבית היהודי, ח"כ מוטי יוגב, גם כן תקף בחריפות את ההחלטה: "בג"ץ שבר את הכלים בהתערבותו הגסה במינויים בצה"ל. כניעת בג"ץ לעמדות השמאל הקיצוני, זה אקטיביזם שיפוטי גס ובוטה ופגיעה קשה בדמוקרטיה הישראלית, במדינת ישראל, בצה"ל ובמפקדיו. זו מלחמה של הרשות השופטת ברשויות הנבחרות: המבצעת והמחוקקת, ואני סומך על צה"ל ומפקדיו ועל שר הביטחון שידעו להגן על קיומנו גם מפני מהרסנו מבפנים".

הרב אייל קרים (צילום: עיתון במחנה) (צילום: עיתון במחנה)
הרב אייל קרים(צילום: עיתון במחנה)

 

גם בסיעת ש"ס הגיבו להחלטה: "חשוב לשמור על עצמאות הרבנים ואסור להתערב בפסיקותיהם. אנו מוטרדים מהנסיון להתערב בשיקול דעת הרבנים. זהו תקדים מסוכן מאד שעלול להביא לאיבוד אמון הציבור".  

 

 

יו"ר מרצ, ח"כ זהבה גלאון, שמפלגתה הגישה את העתירה, אמרה: "ההחלטה המשמעותית נועצת את ההשלכות לאמירות הנוראיות של הרב קרים, ולא מותירה למוסד הרבצ"ר ליפול לידי הומופוב, גזען ושונא זרים. מדובר בתפקיד חשוב, בכיר ורגיש הנושא אופי ציבורי משמעותי ומרחיק לכת והדברים המקוממים של קרים פשוט לא מאפשרים למנותו. אני מברכת על ההחלטה האמיצה ועל הדברים הנוקבים של השופטים". 

 

גם מחוץ למערכת הפוליטית נשמעו ביקורות חריפות. הרבצ"ר לשעבר, תא"ל (מיל') הרב אביחי רונצקי, מתח ביקורת על בג"ץ וטען כי עמדותיו של חברו, הרב קרים, ביחס ללהט"בים אינן רלוונטיות לתפקידו הצבאי ולכן אינן צריכות להשפיע על המינוי. "אני לא יודע מה בדיוק הוא אמר על ההומואים, אבל מה זה קשור לצה"ל?", תהה, "נגיד שהוא אמר שזו בעיה - אסור שיהיו לו דעות אישיות?! אני יכול להבין את מי שאומר שאדם המתנגד לשירות נשים לא יכול אחר כך רב של חיילות, אבל מה ההומואים קשורים?". לדבריו, עמדה אישית שלילית על יחסים בין בני אותו מין היא לגיטימית, ובוודאי שהיא לא יכולה למנוע מינויו של אדם – בין שלרב צבאי ראשי ובין שלראש ממשלה.

 

רונצקי קרא לבג"ץ לחזור בו מצו הביניים, וטען כי הוא פוגע בעיקר ברמטכ"ל, ולא ברב קרים. "הוא אדם עדין נפש, אולי עדין מדי לתפקיד הזה. מיד אחרי פרסום הדברים על 'אונס גויות' הוא הבהיר מיד שהם בכלל לא נאמרו. זה היה פרסום לא נכון. כל מה שכתב בתשובה ההיא – ואפשר לראות אותה – זה הסבר פרשני לדברי התורה בפרשת 'אשת יפת תואר', והוא הדגיש שזה בכלל לא שייך לימינו. איזנקוט קיבל את ההבהרה שלו ואישר את המינוי. ההחלטה של בית המשפט היום היא כבר לא נגד הרב אייל אלא נגד הרמטכ"ל".

 

בארגון רבני צהר מחו גם כן. "תפקידו של רב בישראל אמור להיבחן על פי יכולותיו, כישוריו בתורה והתנהלותו עם חיילים. הרב הראשי לצה"ל לא נבחר על פי מקום מגוריו וזהות השקפותיו. טוב היה אם בג"ץ יחזור בו ויבטל את הפסילה".

 

באיגוד ישיבות ההסדר מסרו: "סמכות הלכתית נקבעת על פי אמות מידה של תורה. האיגוד רואה בקרים מינוי ראוי כפי שהחליט הרמטכ"ל. אנו מחזקים את ידיו של הרב אייל קרים שכל מעשהו באמונה".

 

ראש ההרכב שדן בעתירה, נשיאת העליון השופטת מרים נאור, אמרה בדיון: "אנחנו רוצים לשמוע מה יש לו לומר. מה הייתה עמדתו אז, מה עמדתו כיום, אם הוא חזר בו". יש לי שאלה היפותטית - נגיד שרב צבאי יכול לומר שאפשר לאנוס נשים במלחמה, גם אז הרמטכ"ל היה ממנה אותו? הבה נניח שמועמד כתב זאת עתה והוא לא מכחיש, הוא אומר 'זו דעתי'. השאלה היא לצורך העניין".

 

"הדברים שנאמרו הם מזעזעים בלשון המעטה", אמר בדיון השופט סלים ג'ובראן. עורכת הדין המייצגת את המדינה אמרה כי הרמטכ"ל הסתייג מהדברים וכי היא לא יודעת לומר היכן הדברים הללו מופיעים בהלכה. השופט ניל הנדל אמר כי קרים צריך להחליט איפה הוא עומד: "אנו רוצים לשמוע מה הוא אומר באמת ולדעת מה עמדתו. זה כל מה שאנחנו מבקשים בשלב הזה".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עיתון במחנה
הרב קרים
צילום: עיתון במחנה
מומלצים