שתף קטע נבחר

ועדת הכספים: היטל מכס חריג על יבוא זכוכית מטורקיה

ועדת הכספים הטילה את המס במסגרת המאמצים למנוע את הצפת השוק ביבוא מתחרה, ונימקה את המהלך ב"מסחר לא הוגן מצד יצרן הזכוכית הטורקי שמוכר את תוצרתו במחירי הפסד". כמו כן, רוב חברי הוועדה אישרו את הצעת האוצר להנחות נוספות במיסוי מפעלי ההיי-טק בישראל לעידוד השקעות הון

ועדת הכספים הטילה הבוקר (ג') היטל מכס חריג על יבוא זכוכית מטורקיה בשיעור 26.5%. המכס נועד להגן בעיקר על מפעל הזכוכית פניציה, ומשמעותו היא התייקרות ממשית של הזכוכית הטורקית כחומר גלם עד כדי אי כדאיות היבוא.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

מדובר ב"היטל היצף", מס שנועד במקורו למנוע את הצפת השוק ביבוא מתחרה. הנימוק הרשמי הוא "מסחר לא הוגן מצד יצרן הזכוכית הטורקי שהחל למכור את תוצרתו לשוק הישראלי במחירי הפסד בגלל הצטברות עודפים רבים של חומר הגלם במחסניו. נכון להיום, תוקף ההיטל החריג הוא לשנה אחת.

 

היצרנים הישראלים ופניציה בראשם טענו שהם מתקשים להתמודד עם מחירי הרצפה של היצרן הטורקי. משרד הכלכלה ערך חקירה במשך יותר משנה שאימתה את טענות היצרנים המקומיים, כי אכן מתקיימת "הצפת שוק".שרי הכלכלה והאוצר חתמו על צו ההיטל שאושר בוועדת הכספים. נציין, כי לא מכבר נדרשה התערבות הוועדה להצלת פניציה ממשבר בחיבורו המהיר לרשת הגז הטבעי כדי להוזיל את עלות מוצריו.

הפגנת עובדי פניציה (צילום: אבישג שאר-ישוב) (צילום: אבישג שאר-ישוב)
הפגנת עובדי פניציה(צילום: אבישג שאר-ישוב)

היטל היצף להגנת התעשייה המקומית מקובל בהסכמים ואמנות הסחר הבינלאומיים, שמגדירים הצפה של שוק במחירי הפסד של מוצרים מיובאים כ"מסחר לא הוגן". עם זאת בשנים האחרונות מכס ההיצף לא הוטל לטובתם של ענפי התעשייה הישראלים. ועדת הכספים אישרה את ההיטל אחרי שביקשה וקיבלה ממפעל פניציה התחייבות שהוא לא ינצל את הגנת ההיטל כדי להעלות את מחיר מוצריו, זאת למרות העלייה הצפויה של מחיר חומר הגלם עקב הטלת המכס החריג.

 

הבקשה עלתה בישיבה קודמת של הוועדה שהחלה לדון בהיטל המוצע. יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) הצדיק אותו בטענה שפניציה נקלע למשבר על סף סגירה, "בגלל תחרות לא שווה וכצעד גומלין למכס שהוטל על מוצריו בשוק הטורקי לשם הגנת יצרן חומר הגלם המייצא אותו לישראל". גפני הדגיש כי אם מחירי פניציה יעלו בניגוד להתחייבות המפעל שלא לנצלו לרעת הצרכנים, הוועדה תשקול את ביטולו.

 

הנחות במיסוי מפעלי היי-טק

באותו עניין של ההגנה על תוצרת הארץ עלתה לאישור ועדת הכספים הצעת האוצר להנחות נוספות במיסוי מפעלי ההיי-טק בישראל לעידוד השקעות הון, במסגרת חוק ההסדרים לתקציב 2017/18. הנימוק שעלה להקלות היא "הירידה בשיעורי הצמיחה של מפעלי ההיי-טק נוכח היותם אחד ממנועי הצמיחה החשובים של המשק". רוב חברי הוועדה תמכו בתיקונים.

 

לפי הצעת החוק, המפעלים ייהנו משיעורי מס חברות מופחתים על הכנסות הנובעות מקניין רוחני בגובה של 12% למפעל טכנולוגי מועדף ו-6% למפעל טכנולוגי המוגדר כ"בעל חשיבות גבוהה לישראל". כמו כן, אותם מפעלים ישלמו על דיבידנדים מס מופחת בשיעור 4%, חברת אם זרה תהנה ממס דיבידנד מופחת בשיעור 5% ולמפעל מועדף יופחת סף ההכנסה למיליארד שקל במהלך השנים הבאות. בנוסף מוצע לכלול בחוק גם את הרחבת הזכאות למענק המוגדל שניתן למפעלים בנגב בהוספת מפעלים בשדרות וביישובי עוטף עזה.

 

פארק היי טק באר שבע (צילום: להב דקל) (צילום: להב דקל)
פארק היי טק באר שבע(צילום: להב דקל)

שירה גרינברג מאגף התקציבים אמרה כי שינוי מדיניות המיסוי במדינות ה-OECD בזמן האחרון מהווה איום על כלכלת ישראל. "עם כל היתרון הטכנולוגי של ההיי-טק הישראלי, הרחבת פערי המיסוי עלולה להניע חברות להקים או להרחיב את מרכזי הפיתוח שלהן במדינות אחרות ולא אצלנו. למה להעדיף את ישראל שגובה מס חברות של 30%, כשבאירופה זה רק 10%-16%. תיקוני החוק עלו מהמלצות ועדה בראשות מנכ"לי האוצר והכלכלה ומנהל רשות המסים".

 

ח"כ זהבה גלאון (מרצ) היתה המתנגדת היחידה להרחבת הטבות המס: "החברות באות לכאן בעיקר בגלל ההון האנושי של בוגרי היחידות המיוחדות בצה"ל, שם מתפתחים המוחות המוכשרים ביותר. המחקרים מעידים שהחוק לא השיג את מטרתו. חלוקת הטבות להגברת הצמיחה לא עומדת במבחן המציאות. המדינה מסבסדת חברות ענק על חשבון הציבור. מהלך חדש לא חייב להיטיב דווקא עם החברות האלה. אפשר להגביר את הצמיחה לחיזוק ההון האנושי בשילוב חרדים וערבים בשוק העבודה ולא בעידוד הכיסים התפוחים".

 

רוב חברי ועדת הכספים תומכים בהצעה והיא צפויה להתקבל בהצבעות המרוכזות על כל תיקוני חוק ההסדרים לקראת הגשתן לקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת בסוף החודש הבא לקראת אישור התקציב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים