שתף קטע נבחר

אחזקת הצוללות: מכתב עובדי המספנות נגד הקצינים

חשיפה: בעקבות הפרסום ב"ידיעות אחרונות" על הלחצים שהפעילו עו"ד דוד שמרון ומיקי גנור כדי להעביר את האחריות לאחזקת הצוללות החדשות למספנה גרמנית, יו"ר הוועד במספנת חיל הים דורש לחקור את כל ההפרטות שבוצעו במספנה ולהחליף את הקצינים האחראיים לרכש מגופים אזרחיים. גורמים במערכת הביטחון: הכסף הגדול - מחוזה אחזקת הצוללות ולא מהתיווך ברכישה

עובדי מספנת חיל הים נגד קצינים בחיל הים: יו"ר ועד עובדי המספנה, ניסים אלימלך, שלח מכתב למבקר צה"ל, תא"ל (מיל') אילן הררי, ובו הוא דורש להחליף קצינים האחראיים לרכש מגופים אזרחיים ולקיים בדיקה על ההפרטות שבוצעו במספנה בשנים האחרונות.

 

זאת בעקבות הפרסום ב"ידיעות אחרונות" ביום שני האחרון, שבו נחשפה מסכת הלחצים שהפעילו עו"ד דוד שמרון ולקוחו מיקי גנור כדי להעביר את האחריות לאחזקת הצוללות החדשות ממספנת חיל הים למספנה גרמנית.


צוללת דולפין במספנת חיל הים בחיפה (צילום: רוני שיצר) (צילום: רוני שיצר)
צוללת דולפין במספנת חיל הים בחיפה(צילום: רוני שיצר)
 

במכתב החריף ששלח אלימלך הוא הטיל דופי בהתנהלותם של קצינים מחיל הים, והוסיף: "לנציגות העובדים התברר שבמקום לקנות כלי עבודה ולהתחדש או לרכוש ולשמר ידע לטובת צה"ל, מדור משאבים מציע ועוסק חדשות לבקרים בביצוע פעולות שונות, הנוגעות להפרטה והוצאת עבודות לקבלנים גם ללא מכרז לכאורה, לדעתנו ללא פיקוח אמיתי, גם כשאין כל הצדקה למיקור חוץ. מדובר בהפרטה זוחלת".

 

בהמשך מכתבו הדגיש אלימלך כי "יש משמעות לאומית לעובדה שעובדי המספנה יודעים ומסוגלים לבצע טיפולים, עד לרמת הבורג, לכל הכלים המשמשים את זרוע הים. גם אם יש הצדקה, רכש של מיקור חוץ חייב להיעשות בהתאם לפקודות הצבא, כפי שהורו בפקודות מטכ"ל ובתהליכי בחינה של חלופות בתהליך מסודר, בטח לא באורח קבע במקום קליטת תקנים וללא הצדקה. ככל שינמקו בפניך כי יש עומסי עבודה, הרי שהדרך להתמודד עם עומסים אלה היא בהגדלת כוח האדם במספנה ולא בביצוע עבודות בלתי מקצועיות על ידי קבלנים... לא ייתכן שבשעה שיש עובדים מיומנים במספנה, מוציאים עבודות מהמספנה לקבלנים במחיר יקר יותר, במקום להתעצם ולשמר את הידע ולחסוך למשלם המסים כספים".

 

בסיום מכתבו מציב אלימלך שתי דרישות: שהמבקר יורה על ביצוע חילופים "בתפקידים רגישים היושבים על משאבים במספנת חיל הים", וביצוע בדיקה חיצונית של ההפרטות במספנה.

 

העסקה לרכישת שלוש צוללות נוספות מהיצרנית הגרמנית כללה שני רכיבים עיקריים - קניית הצוללות וחתימת חוזה אחזקה ארוך טווח עם המספנה הגרמנית, שאותה מייצג מיקי גנור. גורמים במערכת הביטחון אמרו כי בניגוד למה שנדמה לציבור, הכסף הגדול מהעסקה מגיע דווקא מחוזה אחזקת הצוללות ולא מהתיווך בעסקת הרכש עצמה.

 

במספנות של חיל הים, שאחראיות כיום על אחזקת הצוללות, מועסקים אזרחים עובדי צה"ל שצפויים להיפגע מתהליך ההפרטה. מכתב שהפיץ יו"ר ארגון עובדי צה"ל, משה פרידמן, ושהגיע לידי "ידיעות אחרונות" חשף את התנהלותם של גנור ועו"ד שמרון, פרקליטו של ראש הממשלה נתניהו, מול ארגון העובדים וההסתדרות במטרה להוציא את אחזקת הצוללות מידי חיל הים ולהעבירה לידי החברה הגרמנית. פרידמן אישר במכתבו כי עו"ד שמרון וגנור נפגשו עמו ועם יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן כדי להוביל את המהלך, והוא מגולל את מסכת הלחצים.

 

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הורה אתמול (יום ד') על פתיחת בדיקה משטרתית בפרשת הצוללות. זו ההודעה שהפיץ דובר משרד המשפטים: "היועץ קיים היום התייעצויות נוספות ב'פרשת כלי השיט', בהשתתפות פרקליט המדינה וגורמים נוספים במשרד המשפטים, וכן בהשתתפות ראש אגף החקירות והמודיעין במשטרת ישראל".

 

לפי ההודעה, ההתייעצות נערכה בעקבות "מידע חדש שהתקבל היום מהמשטרה, וכן התפתחויות נוספות בנושא. בסיכום הדיון החליט היועץ המשפטי לממשלה להורות על קיום בדיקה באמצעות משטרת ישראל ביחס להיבטים שונים הקשורים לפרשה".

 

בשבוע האחרון הכחיש נתניהו כמה פעמים כי ידע על הקשר של עורך דינו דוד שמרון לעסקת רכישת הצוללות. כתבנו אלי סניור מוסר כי מידע שהגיע ממשרד הביטחון ליחידת המשטרה להב 433 ביממה האחרונה הוא שהוביל לפתיחת הבדיקה על ידי היועץ מנדלבליט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רוני שיצר
צוללת במספנה
צילום: רוני שיצר
מומלצים