שתף קטע נבחר

פרויקט יוקרה מסנן רוכשים: "מיעוט ספרדי". האזינו

במודעה המשווקת את פרויקט "פנינת הרכס" בשכונת רמת שלמה בירושלים נאמר במפורש כי "ההצטרפות מותנית באישור ועדת קבלה" - אף שהדבר אסור לפי החוק. בשיחה נאמר שבודקים "אם המשפחה חרדית ואיכותית". היזמים: טעות של פרסומאי, הדלתות פתוחות לכל קונה

 

 

שכונה לחרדים בלבד - כך משווקים יזמי פרויקט "פנינת הרכס" את רמת שלמה בירושלים . "פנינת הרכס" הוא פרויקט של ארבעה בניינים הכוללים 82 יחידות דיור, שנבנה על אדמות של רשות מקרקעי ישראל. במודעה שפרסמו יזמי הפרויקט, לצד הבטחות לאכלוס בתוך 24 חודשים, הם מדגישים כי "ההצטרפות מותנית באישור ועדת קבלה", דבר האסור לפי החוק.

 

גורמים חרדיים אומרים כי מדובר בתופעה ידועה, שבמסגרתה רוכשי דירות זקוקים לקבל אישורים מסוימים על האוכלוסייה שאיתה יגורו, אך הדבר נעשה באופן בלתי פורמלי, ולא מוצג כתנאי מוצהר.

המודעה שמכריזה על ועדת קבלה לשכונה ()
המודעה שמכריזה על ועדת קבלה לשכונה

משורה של שיחות עם נציג המכירות בפרויקט, לא ברור מי יושב בוועדת הקבלה. בחלק מהשיחות נאמר שהיא כוללת רבנים מתושבי השכונה, ובשיחות אחרות הוסבר שמדובר רק באמצעי סינון של אנשי המכירות - "שלא יבואו אנשים כמו במכרז של המדינה, שיבינו שזה אזור חרדי לגמרי", כפי שהסביר מנחם זייבלנד, המשווק את הפרויקט. זייבלנד אמר עוד כי ועדת הקבלה בודקת שהמשפחה הרוכשת היא "משפחה חרדית, איכותית וטובה".

 

כשמתקשר שאל את נציג המכירות על פילוח האוכלוסייה בפרויקט, נאמר לו: "באופן טבעי חבר'ה יותר מבוגרים כי אלה דירות יותר יקרות, יש פחות אברכים. משפחות טובות". כשחזר על השאלה ענה הנציג: "אם אתה שואל ישיר, מיעוט ספרדי".

אתר הבנייה בשכונת רמת שלמה (צילום אלכס קולמויסקי) (צילום אלכס קולמויסקי)
אתר הבנייה בשכונת רמת שלמה(צילום אלכס קולמויסקי)

 (צילום אלכס קולמויסקי) (צילום אלכס קולמויסקי)
(צילום אלכס קולמויסקי)

 (צילום אלכס קולמויסקי) (צילום אלכס קולמויסקי)
(צילום אלכס קולמויסקי)

בשיחה אחרת סייג זייבלנד שאנשי המכירות מוודאים שכל הקונים שומרים שבת. "כל אחד מוזמן לקנות בפרויקט דירה", אמר. "הפרסום על ועדת הקבלה היה טעות של פרסומאי. הדלתות פתוחות לכל קונה".

 

"כל הגבלה מסוג של ועדות קבלה או ‘סינון’ אחר של רוכשי הדירות היא אסורה באיסור חמור בהיותה נוגדת את עקרון השוויון", מסביר עו"ד גלעד ברנע, מומחה למשפט חוקתי ומנהלי. "בנסיבות אלו רשות מקרקעי ישראל מחויבת לאכוף את עקרון השוויון ולמנוע מהיזם לקבוע את זהות הרוכשים. הדברים מקבלים משנה תוקף בעיר כמו ירושלים, שהיא עיר מעורבת שכוללת קהילות רבות, וחשוב להקפיד על שוויון ופלורליזם במצרך כה בסיסי כמו דיור".

 

חנן רובין, חבר מועצת העיר ירושלים (התעוררות): "אני מאמין כי יש לאפשר לאנשים לחיות לפי תפישת עולמם בשכונות שלהם, גם כשזה פחות מתאים לציבורים אחרים. כל מהלך שכזה נעשה באופן עדין ובשיתוף התושבים ועל פי רצונם בלבד, כך שלא יעלה על הדעת שיבוא יזם פרטי ויחליט מי יגור על פי צבע הכיפה שעל ראשו או אם ההורים שלו עלו ממרוקו או מפולין. ירושלים אינה יישוב קהילתי אקסקלוסיבי אלא עיר 'שחוברה לה יחדיו', ובה מגוון גדול של ציבורים ואנשים".

 

שר הפנים ויו"ר שס, אריה דרעי, פנה ליזמי "פנינת רכס" ברמת שלמה בירושלים, ודרש לפטר מיידית את סוכן המכירות שהבטיח כי בפרוייקט יש מיעוט ספרדי. השר דרעי אמר: "אני מצפה מבעלי הפרויקט לפטר מיידית את הסוכן שדיבר באופן גזעני וממש הבטיח בניינים כמעט נקיים מספרדים. אם הוא לא יפוטר אפנה לשר האוצר משה כחלון, הממונה על מנהל מקרקעי ישראל ואדרוש לנקוט באמצעים משפטיים חמורים נגד היזמים על האפליה האסורה והחמורה. לא תהיה אפליה ואאבק בה בכל מקום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אלכס קולמויסקי
אזור הפרויקט
צילום אלכס קולמויסקי
מומלצים