שתף קטע נבחר

ועדת הכלכלה: החלטה עקרונית לחידוש הפיקוח על מחירי המזון לתינוקות

במהלך דיון מיוחד במסגרת יום המשפחה הישראלית, ועדת הכלכלה קיבלה החלטה עקרונית לדחוף לחידוש הפיקוח הממשלתי על מחירי המזון לתינוקות, ובכללם על תחליפי חלב אם. ח"כ רחל עזריה מיוזמי הצעת החוק: "לחברות זה מאד נוח לזרוק את עלינו, כשהבעיה היא הדואופול המאוד רווחי שצריך לטפל בו"

ועדת הכלכלה קיבלה הבוקר (ג') החלטה עקרונית לדחוף לחידוש הפיקוח הממשלתי על מחירי המזון לתינוקות, ובכללם על תחליפי חלב אם. ההחלטה התקבלה פה אחד בתום דיון מיוחד. הוועדה עסקה בשאלה, האם לתקן את חוק הפיקוח על מחירי מצרכים ושירותים, על מנת להסמיך את שרי האוצר והבריאות לפקח על מחירי מוצרי מזון לתינוקות, ובכללם תחליפי חלב אם, במסגרת הכנתן לקריאה ראשונה.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

מ"מ יו"ר הוועדה ח"כ אילת נחמיאס-ורבין (המחנה הציוני) אמרה בפתח הדיון, כי הממשלה תצטרך לקבל החלטות אמיצות יותר מהטלת הפיקוח כדי לסגור את הפערים במחירים בין ישראל לעולם, כמו לדוגמא, ביטול המע"מ על מוצרי המזון. היועץ המשפטי של רשת שופרסל, עו"ד ארן מאירי, גילה בהקשר זה שהמחירים בישראל יקרים ב-30% ממהמחירים ארה"ב וב-62% מגרמניה. זאת בגלל רווח תפעולי של החברות שעומד על כ-30% כשבמוצרים אחרים הוא 10%. "ברור שיש כאן משהו לא הגיוני", אמר יאירי.

 

ח"כ רחל עזריה (כולנו), מגישת ההצעה ביחד עם ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת), ציינה שבעבר היה פיקוח, אך הוא הוסר כשהיו בשוק 3 חברות מרכזיות. מאז פרשת רמדיה שולטות בשוק (כ-90%) בפועל רק שתיים חזקות, מטרנה וסימילק. עזריה אמרה שעדיף לא להיכנס לסוגיית המע"מ, "לחברות זה מאד נוח לזרוק את עלינו, כשהבעיה היא הדואופול המאוד רווחי שצריך לטפל בו. כמו גם בתלונת רשתות השיווק שהן מוכרות את המוצרים במחירי הפסד. המחירים היו נמוכים יותר תחת הפיקוח שהיה בעבר. להורים מגיע שנפצח את הסיפור הזה".

 

ועדת הכלכלה (צילום: רועי ינובסקי) (צילום: רועי ינובסקי)
ועדת הכלכלה(צילום: רועי ינובסקי)

יו"ר ועדת המחירים הממשלתית, אמיר רשף מהאוצר, דחה את רעיון הפחתת המע"מ: "אם יש משהו שה-OECD משבח אותנו זו האחידות במדיניות המע"מ. אנחנו אמנם מזהים ריכוזיות בשוק, אבל החלטנו נגד חידוש הפיקוח שתמיד יש לו השפעות שליליות, כמו יצירת חסמי כניסה לשחקנים נוספים והורדת מחירים בכוחות השוק ולא בהחלטת ממשלה. בשווקים לא תחרותיים הורדת המע"מ תגולגל ליצרנים וליבואנים, לא לצרכן. ליוקר המחיה בישראל יש גם את מאפיין הכשרות שהוא 3% מהעלויות".

 

"אנחנו מזהים ריכוזיות ויש שיח לגבי הכלי הנכון לטפל בה"

עו"ד עידית פרוים מרשות ההגבלים אמרה שהם עוקבים אחר כניסת רשת שופרסל לתחרות בתקווה שתביא בשורה לשוק המזון לתינוקות. עמיתה לרשות אסף קובו הוסיף: "שני השחקנים הגדולים מחליפים נתחי שוק. אני חושש שבשלב הראשוני הפיקוח ייקר את המחירים". פרוים ציינה כי "אנחנו לא מתנגדים לפיקוח. אבל כולנו מסכימים שהיום כדאי להמתין, לראות ולנהוג במשנה זהירות ואיך להביא שהפיקוח יוזיל את המחירים". ח"כ עזריה: "אם אין כלים נייצר אותה בחקיקה. ברור שלא נטיל פיקוח שיעלה את המחירים".

 

עו"ד מאירי משופרסל: "ההתקשרות שלנו עם החברה האמריקנית פריגו. מכניסתנו לשוק עלינו נתח של יותר מ-12%. אנחנו מוכרים רק ברשת, אבל בשוק כולו זה כ-3%. לא באנו לתת גיחה ולצאת. עד הכניסה שלנו כיבואנים היינו מפסידים הרבה ממכירת המוצרים המתחרים. המהלך הזה נועד לצמצם את ההפסדים. תמיד נעדיף תחרות ולא פיקוח, בתקווה שיבואו עוד יצרנים אחרים".

 

סמנכ"ל עמותת ידיד החברתית, רן מלמד הסביר את ההפסדים, "כשבדקנו את השוק גילינו הסתרה של נתונים. החברות הגדולות סירבו לשתף פעולה. אבל הצלחנו לגלות שבכל שנה הן מעבירות כ-570 מיליון שקל לבתי חולים. הן מעבירות כ-10% משווי השוק עבור הזכות לחלק לכל הנשים היולדות דוגמיות של המוצרים. לא ברור למה מאפשרים את זה. אם יפסיקו הן יוכלו לחסוך לצרכן 10% מהמחיר". ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה): "אסור שהפיקוח יהיה על סוג מסוים שייחשב לנחות וההורים יבחרו במוצרים שלא יפוקחו".

 

רשף: "נוצר כאן רושם מוטעה שעמדת הממשלה היא לא לעשות כלום. זו לא עמדת הממשלה. אנחנו מזהים ריכוזיות ויש שיח לגבי הכלי הנכון לטפל בה".

 

הוועדה ביקשה מרשות ההגבלים לבחון את מרכיבי המחירים כיום, להעביר נתונים יותר מפורטים ולהעריך כמה זמן נדרש לבדוק את השפעה התחרות על השוק. לאחר מכן ייקבע המועד לדיון בהצעות החוק לגופן ולוח הזמנים לקידומן המהיר לספר החוקים.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים