שתף קטע נבחר

מבחן בגרות / שר הטבעות

כישרונות צעירים מקבלים הרבה יותר דקות העונה. מי השחקנים שהשתדרגו? למה זה קורה? ומה המחיר שמשלמות הקבוצות שלהם?

12 נקודות. 10 אסיסטים. 9 ריבאונדים. 5 חטיפות. 3 שלשות. 26 נקודות מדד. חואקין שוכמן כבר שבר שישה שיאי קריירה העונה, ואנחנו רק במחזור השמיני. הקפטן של גלבוע/גליל, רק בן 21, ממש לא לבד. תמיר בלאט שבר חמישה כאלה העונה, אדם אריאל ארבעה, ויפתח זיו שלושה.

 

עם כל הכבוד לשיאים האישיים, הסיפור הגדול הוא הדקות והאמון שמקבלים הצעירים (עד גיל 23) בליגה. שימו לב למספרים: 17 מהם משחקים העונה בממוצע לפחות עשר דקות, שבעה מהם חוצים את רף 20 הדקות. מדובר בעלייה משמעותית לעומת השנתיים הקודמות. יותר מתמיד, הליגה נותנת במה לכישרונות.

 

בלאט. קפיצה מרשימה (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
בלאט. קפיצה מרשימה(צילום: עוז מועלם)

 

זאת תופעה חשובה ומעודדת, אבל חשוב להבין מאיפה היא באה ומה תוצאותיה. האם הקפיצה היא תוצאה של דור חדש שתופס את מקומם של הוותיקים שפינו את הפרקט? אולי זה בכלל החוק הרוסי שמאלץ את המאמנים לתת להם דקות? או דווקא ירידה באיכות הזרים?

 

"ההחלטה שלי נבעה מכמה סיבות: ענייני תקציב, הכנה מאוחרת ואג'נדה שרציתי לפתח בתור מאמן", מספר מאיר טפירו, שהפך לסוג של חלוץ בנושא כבר בעונתו הראשונה על הקווים. מאמן מכבי אשדוד נותן הכי הרבה דקות בליגה (ראו טבלה) לצעירים שלו – יפתח זיו, אדם אריאל, בן אלטיט ונועם לייש – ומקבל מהם תפוקה משמעותית. הם, ולא הזרים, סחפו את הקבוצה לניצחון גדול על הפועל ירושלים. "אני מאוד מאמין בצעירים", אומר טפירו. "לכולם יש את הכישרון לעשות את הקפיצה".

 

עודד קטש משתף ארבעה צעירים באילת: אלון ספיר, נאור שרון, דניאל דנינו ורפי מנקו שהצטרף השבוע. הוא מספיק הגון כדי לומר: "קשה להתייחס לזה כמגמה, כי בנינו את הקבוצה ממש באיחור, עם אילוצי זמן ותקציב".

 

קטש. אילת מרובת צעירים (צילום: ראובן שוורץ) (צילום: ראובן שוורץ)
קטש. אילת מרובת צעירים(צילום: ראובן שוורץ)

 

אצל אריק שיבק במכבי ראשל"צ משחקים שלושה בני 23 ומטה. מילא שון דוסון, שנחשב לאחד הכוכבים הגדולים של הליגה, אבל גם עידן זלמנסון מקבל הרבה אשראי (12.5 דקות) וכך גם נמרוד לוי (9.7). שיבק מתרגז מעצם השאלה: "אני לא אוהב את המושג הזה שחקן צעיר, ואני גם אומר להם את זה: או שאתם שחקנים או שאתם צעירים".

 

גם זלמנסון (6.4 נקודות) הבחין בהתקדמות: "יש דור עתיד ויש הרבה שחקנים מוכשרים עם אופי, שרוצים להתפתח".

 

הבא בדור

גם אם חלק מהמאמנים מייחס את התופעה לאילוצים או לנסיבות מקומיות, אפשר למצוא מספר גורמים שביחד יצרו במה גדולה יותר לכישרונות. אחד מהם הוא נטישת שחקנים ותיקים יותר. טפירו ויהוא אורלנד פרשו בקיץ, יובל נעימי עבר לאיטליה, טל דן, גיל אמיתי ואורי קוקיה ירדו ללאומית, מורן רוט מחפש קבוצה. פתאום התפנו הרבה דקות שמישהו צריך למלא. "המשפט שאומר שאין ואקום בכדורסל הוא לא קלישאה", מציין שיבק. "אפשר להתווכח על האיכות, אבל בסוף יש שחקנים".

 

אורלנד. פרש (צילום: עוז מועלם ) (צילום: עוז מועלם )
אורלנד. פרש(צילום: עוז מועלם )

 

בן אלטיט הוא אחד הצעירים שפורחים אצל טפירו. הפורוורד בן ה-23 מקבל 17.4 דקות בערב, ומחזיר 7.3 נקודות – הממוצעים הגבוהים בקריירה שלו. "מטבע הדברים, השחקנים הוותיקים מתבגרים ופורשים", הוא אומר. "יש בכדורסל הישראלי הרבה כישרונות ושחקנים שרעבים למצוא את המקום שלהם".

 

שני נושאים נוספים הם איכות הזרים ופציעות של שחקנים מרכזיים. באילת של קטש רואים את זה בצורה הטובה ביותר. "הזרים שמגיעים לקבוצות הלא גדולות הם ברובם זולים ולא מוכחים, ולוקח להם זמן להתאקלם", הוא מסביר. "חד-משמעית, המצב הקיים אצלי נותן לצעירים הזדמנות להראות את יכולתם".

 

בהפועל ת"א, למשל, האכזבה מאדריאן בנקס והפציעה הטורדנית של רביב לימונד מכריחות את שרון אברהמי להעניק לבלאט הרבה דקות. בכלל, פציעות של שחקנים ישראלים הן מתכון לשדרוג של צעיר, בגלל החוק הרוסי. כך, הכאבים בברך של אבירם זליקוביץ' נותנים דקות לתום מעיין בהרצליה, והפציעה של נמרוד טישמן מקפיצה את יפתח זיו באשדוד.

 

בנקס. היכולת המאכזבת שלו עוזרת לבלאט (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
בנקס. היכולת המאכזבת שלו עוזרת לבלאט(צילום: עוז מועלם)

 

והנה עוד סיבה מעניינת: בקיץ עבר חוק המטיל הגבלות על רישום מתאזרחים. התוצאה: ירידה של 27 אחוז במספר המתאזרחים (ראו טבלה). לנעליים שלהם נכנסים הצעירים.

 

כמה זה עולה להם?

האם שיתוף הצעירים מועיל לקבוצות מבחינת תוצאות? ייתכן שגלבוע, שדוגלת במתן במה לצעירים, משלמת מחיר על חוסר הניסיון. שישה משמונת המשחקים שלה הסתיימו בפער של חמש נקודות ומטה. בארבעה מהם הפסידה. גם בטבלה אפשר לראות את הסימנים לבעיה: קריית-גת, אשדוד, גלבוע ואילת, שמובילות בשיתוף כישרונות צעירים, נמצאות בחלק התחתון.

 

שיתוף צעירים לאו דווקא מביא לתוצאות. גלבוע/גליל (צילום: לילך וייס, מנהלת הליגה) (צילום: לילך וייס, מנהלת הליגה)
שיתוף צעירים לאו דווקא מביא לתוצאות. גלבוע/גליל(צילום: לילך וייס, מנהלת הליגה)

 

מובן שאי-אפשר להאשים את הצעירים, מאחר שהתקציב הוא כנראה חלק משמעותי יותר בהצלחה של קבוצה. הפועל ת"א ומכבי ראשל"צ נמצאות בחלק העליון של הטבלה למרות הדקות הרבות שמקבלים הכישרונות שלהן.

 

"חוסר הניסיון הוא חלק מהעסק", טוען קטש. "חוכמה קטנה להאשים צעיר. זה כמו לקחת שחקן בסוף הקריירה ולהגיד שאין לו רגליים. אני, באופן אישי, משלם את המחיר באהבה". טפירו דווקא מאבד קצת סבלנות: "בדיעבד הייתי מביא לצד הצעירים גם ישראלי שכבר חווה דברים. ברור שיש משחקים שחוסר הניסיון בא לידי ביטוי, הם חייבים לגדול מהר".

 

לא הספיק לכם? רוצים עוד קצת כדורסל? הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ברק חקלאי .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
תמיר בלאט
צילום: אלעד גרשגורן
מומלצים