שתף קטע נבחר

פורסם המכרז הראשון של "תכנן ובנה" בחריש

ל-ynet נודע כי משרד הבינוי והשיכון פרסם את המכרז הפומבי הראשון, בהיקף של למעלה ממיליארד שקל, לרכישת זכויות חכירה לתכנון, פיתוח ובנייה של כ-1,200 יחידות דיור לצד מבני ציבור וחינוך וכן מתחמי מסחר. מרבית הדירות ישווקו במסגרת מסלול מחיר למשתכן

מכרז ראשון בשיטת "תכנן ובנה " בחריש יוצא היום (ה') לדרך: ל-ynet נודע כי משרד הבינוי והשיכון פרסם את המכרז הפומבי הראשון, בהיקף של למעלה ממיליארד שקל, לרכישת זכויות חכירה לתכנון, פיתוח, בנייה רוויה ומסחר לבניית 1,200 יחידות דיור בשכונת אור המזרח בעיר החדשה חריש. בעוד כשלושה שבועות צפויה להתפרסם חוברת מפורטת ליזמים המעוניינים לגשת למכרז.

 

על פי תנאי המכרז, הזוכה יידרש לתכנן ולבצע את כלל עבודות הפיתוח במתחם לצד הקמת הדירות, שכוללות הקמת תשתיות, מוסדות חינוך, מבני ציבור ושטחי המסחר. לצורך כך יהיה עליו להתקשר עם חברת בנייה זרה (אחת מתוך שש חברות בינלאומיות שקיבלו אישור לביצוע עבודות בנייה למגורים בישראל).

 (מקור: משרד הבינוי והשיכון) (מקור: משרד הבינוי והשיכון)
(מקור: משרד הבינוי והשיכון)
 

מדובר בפיילוט ראשון לקראת מתחמים נוספים שייבנו בשיטה זו במהלך השנה הבאה. הזוכה במכרז יידרש להשלים את מסירת הדירות, התשתיות ומבני הציבור והחינוך הכלולים במכרז בתוך 40 חודשים מיום החלטת ועדת המכרזים על המציע הזוכה במכרז.

 

המכרז מציע שני מתחמי מגורים - מתחם א' הכולל 108 יחידות דיור שיימכרו לשוק החופשי (ועוד 22 יחידות דיור במסגרת הקלות שבס); ומתחם ב' הכולל 1,092 יחידות דיור שימכרו במסגרת תוכנית מחיר למשתכן (ועוד 218 דירות במסגרת הקלות שבס שימכרו לשוק החופשי). נזכיר תקנת "הקלות שבס", ע"ש שמעון שבס - מנכ"ל משרד רה"מ בתקופת כהונתו השנייה של יצחק רבין ז"ל, מאפשרת לקבלנים לבנות 20% יותר דירות מהמספר המירבי המותר להם לבנייה על מגרש. המטרה היא להגדיל את היצע הדיור לצד הגדלת הרווח היזמי.

 

 

במסגרת הקמת השכונה, יחויב היזם בהקמת שני בתי ספר יסודיים, 11 כיתות גן בשלושה אשכולות, מתנ"ס בשטח של 1,500 מ"ר, אולם ספורט בשטח של 1,450 מ"ר, מגרש ספורט בשטח של 600 מ"ר ושלוש כיתות מעון יום. בנוסף, יוקמו תשתיות על פי מפרט שגובש יחד עם הרשות המקומית. כחלק מהזכייה, הוא יקבל את סבסוד הפיתוח לו זכאית חריש, הן מכוח החלטת עדיפות לאומית והן מכוח תוכנית מחיר למשתכן, וכן יועבר תקציב ממשרד החינוך לשם בניית כיתות הלימוד. עוד כולל המכרז שטחי מסחר ומשרדים בשטח של 4,250 מ"ר.

 

שיטת מכרז "תכנן ובנה" קובעת שיווק מתחמים גדולים (בהיקף של 1,000 יחידות דיור ומעלה) במסלול מחיר למשתכן ליזם יחיד, הבונה את יחידות הדיור, התשתיות, מבני הציבור והחינוך ושטחי המסחר. למתחמים קיימת תוכנית בתוקף, ללא חסמים חיצוניים משמעותיים, על מנת להגביר את הוודאות ליזם ולאפשר קידום מהיר של הבנייה.

תשריט התוכנית. במסגרת החלטת הממשלה לחריש, קיים הסכם מסודר לפינוי מחנה מג"ב עד סוף 2019, כך שלא יפריע לתושבים, ולאחר מכן ייבנו במתחם מבני מגורים נוספים (מקור: משרד הבינוי והשיכון) (מקור: משרד הבינוי והשיכון)
תשריט התוכנית. במסגרת החלטת הממשלה לחריש, קיים הסכם מסודר לפינוי מחנה מג"ב עד סוף 2019, כך שלא יפריע לתושבים, ולאחר מכן ייבנו במתחם מבני מגורים נוספים(מקור: משרד הבינוי והשיכון)

 

המטרה: קיצור זמני בנייה ושיפור האיכות

לדברי שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, "הכנסת שיטת 'תכנן בנה' היא לא פחות ממהפכה בענף הבנייה הישראלי. אחד הגורמים שהעלו לאורך השנים את המחירים בשוק הדיור הוא הקצב האיטי של הבנייה וחוסר התיאום ששרר במערכת המסורבלת ומרובת היזמים. הצעד הזה, המצטרף לשורת צעדים בהם נקטנו בשנה וחצי האחרונות - כגון הכנסת חברות בנייה זרות, תיעוש הבנייה, עדכון חוקי מכר דירות והסרת חסמים בירוקרטיים - תביא לקיצור זמנים, ייעול המערכת וחיסכון בכסף לציבור הישראלי".

חריש. מכרז פומבי ראשון (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
חריש. מכרז פומבי ראשון(צילום: עידו ארז)

שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט  (צילום:עידו ארז) (צילום:עידו ארז)
שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט (צילום:עידו ארז)

חריש עלתה בשבוע שעבר לכותרות בעקבות פרסום דו"ח מבקר המדינה, יוסף שפירא, אשר קבע כי עבודות ההקמה, שנמצאות בימים אלה בעיצומן, לוו, בין השאר, בחריגות בלוחות הזמנים ובליקויים בעבודת משרדי הממשלה. המבקר ציין כי "הקמת העיר חריש מהווה משימה לאומית, ולצד הפעילות הברוכה של חלק ממשרדי הממשלה בהקמתה, יש למצוא פתרון הולם לבעיית עומס התנועה הצפוי באזור ולקליטת אלפי תושבים".

 

יציאתו לדרך של המכרז בעיר החדשה, המוקמת לראשונה זה 20 שנה מאז בניית מודיעין, צפויה לסייע להמלצתו של המבקר. זאת משום שהמתחם שנבחר מותאם לבנייה מתועשת, שכוללת בנייה מרקמית בגובה של עד תשע קומות; ובשיטת בינוי חזרתי - כלומר שיטת בנייה שבה הבניינים דומים אחד לשני במבנה ובגובה, ואם מייצרים תבניות תעשייתיות אפשר להשתמש בהן בכל המבנים.

 

שיטת הבנייה המתועשת מבקשת לקצר את זמני הבנייה, בכך שהיא מעודדת שימוש בשיטות עבודה מתקדמות ובציוד שיאפשרו בנייה בהיקפים רבים יותר, במשכי זמן קצרים, תוך שיפור איכות הבנייה. לדברי חנן מור, בעלי קבוצת חנן מור הבונה מיזמי מגורים בעיר, מדובר במהלך מבורך שעשוי לסייע לשמירה על רמת המחירים שקיימת כיום - כמיליון שקל בממוצע לדירות ארבעה חדרים.

 

"בימים אלה מבוצעות כל הפעולות הנכונות הנדרשות כדי לאפשר דיור במחיר הוגן וסביר למשפחות צעירות בישראל בחריש", אמר מור ל-ynet" "הוקמה ועדת תכנון מיוחדת לצורך הקמתה של חריש, הופשרו אדמות והוקצבו מיליארדים. להערכתי, המכרז הזה מהווה פלטפורמה לשינויים בשיטת המכרזים, ומהווה את הדרך הנכונה לקבוע מחיר מכירה לרוכש הדירה, באופן שלא יטפס בהמשך".

 

יצחק קשת, ראש מועצת חריש, התייחס גם הוא לפרסום המכרז. "אני מברך על המהלך שייתן תנופה נוספת לפיתוח העיר וקידומה", ציין, "העיר חריש היא הפתרון האמיתי למצוקת הדיור, ומהווה דוגמא לרשות מאוזנת המספקת שירותים מיטיבים לתושביה. בחודשים האחרונים נוצרת בחריש קהילה של משפחות צעירות שהקימו בה את ביתן. ההיערכות המוקדמת של המועצה מראה את אותותיה, ואנו רואים את המשפחות מתאקלמות בבתי הספר, בגנים, בחוגים ובשאר השירותים שנבנו עבורם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ינאי אלפסי
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט
צילום: ינאי אלפסי
מומלצים