שתף קטע נבחר

ותיקי הפלמ"ח לנתניהו: בטל הנצחת גנדי בשער הגיא

בוגרי הפלמ"ח נפגשו עם ראש הממשלה וביקשו ממנו לבטל את הנצחת השר המנוח רחבעם זאבי (גנדי) באתר הסמוך להרי ירושלים. המשורר חיים גורי: "אנשים לא ישלימו עם החלטה אידיוטית שכזו". האלוף במיל' שייקה גביש: "אין לנו דבר נגד גנדי, אך האתר צריך להיקרא על שם מלווי השיירות"

  

 

 

ותיקי הפלמ"ח נפגשו הערב (יום ה') עם ראש הממשלה בנימין נתניהו וביקשו ממנו לבטל את החלטת הממשלה להנציח את מורשתו של השר המנוח רחבעם זאבי (גנדי) באתר שער הגיא - ובמקום זאת לקבוע שהאתר ינציח את מלווי השיירות לירושלים. בפגישה השתתפו השר לשעבר רפי איתן, האלופים במיל' שייקה גביש, צביקה זמיר ועמוס חורב, והמשורר והסופר חיים גורי.

 

כבר ב-2011 החליט המשרד לענייני ירושלים ומורשת להנציח את זכר זאבי, שהיה לוחם בפלמ"ח ואלוף בצה"ל, באתר הסמוך להרי ירושלים. ההחלטה עוררה התנגדות בקרב לוחמי הפלמ"ח, שנאבקו על פריצת הדרך לירושלים הנצורה במלחמת העצמאות.

 

חיים גורי, שייקה גביש ורפי איתן, הערב (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
חיים גורי, שייקה גביש ורפי איתן, הערב(צילום: אלכס קולומויסקי)

"יצאתי מהפגישה בתחושה שראש הממשלה הבין עד הסוף במה מדובר", אמר גורי. "אם העניין הזה עם גנדי יימשך, אז בארץ תהיה שערורייה גדולה ביותר. אנשים לא ישלימו לעולם עם החלטה אידיוטית שכזו שהתקבלה בממשלה".  

 

האלוף במיל' גביש אמר בתום הפגישה: "הצגנו בפני נתניהו את הבקשה שהאתר יהיה על שם מלווי השיירות לירושלים, כחומר כל המאבק הגדול שהיה במלחמת העצמאות על שרידותה של ירושלים והדרך אליה. במשך ארבעה חודשים, מאז כ"ט בנובמבר 1947, עברו בדרך הזאת 250 שיירות לירושלים, שהובילו אספקה של יותר מ-10,000 טונות. בקרבות האלה נפלו 80 חיילים לוחמים שאיבטחו את השיירות מתל-אביב ועד לירושלים. כל אלה הבטיחו את המעבר הזה ואת קיומה של ירושלים וחשיבותה של ירושלים. בן גוריון ראה במבצע כאחד הדברים החשובים ביותר בהקמת המדינה".

 

גביש הוסיף: "אנו מבקשים לשנות את החלטה ולראות באתר הזה לא כאתר על שם איש מסוים, אלא אתר של מלווי השיירות - על 80 החללים ומאות הלוחמים בכל האזור. בשבילנו, הנחלת המורשת של הקרב הזה היא בעלת חשיבות ממדרגה ראשונה. הסברנו שאין לנו שום דבר נגד גנדי באופן אישי. להיפך: לחמנו איתו במקומות אחרים. אנחנו חושבים שהאתר צריך להיות אתר הנחלת מורשת השיירות לירושלים והקרב על ירושלים".  

 

לדביר גביש, ותיקי הפלמ"ח אמרו לנתניהו שכדאי ורצוי להימנע מקרע מחודש בין הלוחמים לבין האזרחים: "זה לא לכבודם של החללים ומשפחות החללים. צריך להימנע מקרע כזה היום. ראש הממשלה האזין לנו, שמע את הדברים, שאל שאלות. למד מאיתנו את עמדתנו. אפילו שמע את עוזריו במשרד בקשר להחלטות הממשלה הקודמות. הוא אמר שיתייחס לנושא ברצינות וישקול את הדברים. נשאיר לו לטפל בעניין מתוך ידיעה שעמדתנו ברורה והוא מבין אותה".

 

מזכיר הממשלה צחי ברוורמן אמר בתום הפגישה כי "ראש הממשלה שמע בהערכה רבה ובכבוד ראוי את פורצי הדרך לירושלים. ראש הממשלה ילמד את הנושא לעומק ויגבש עמדה בעניין הזה". בשבוע שעבר נועדו ותיקי הפלמ"ח עם נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין וזה הביע את תמיכתו במאבקם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
ותיקי הפלמ"ח, הערב בירושלים
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים