צילום: שי יחזקאל

מבחן הקרקר: כמה פחמימות אתם יכולים לאכול בלי להשמין?

מבחן פשוט ומהיר יעזור לכם לדעת איזה טיפוס פחמימה אתם - כזה שיכול לרדת על ערימת צ'יפס ללא הנד עפעף, או מהסוג שצריך להתרחק מסלסלת הלחמים

מבחן עצמי פשוט שיעזור לכם לדעת לאיזו קטגוריה גנטית אתם שייכים: "טיפוס הפחמימה המלא, הבינוני או המוגבל" (צילום: Shutterstock)
מבחן עצמי פשוט שיעזור לכם לדעת לאיזו קטגוריה גנטית אתם שייכים: "טיפוס הפחמימה המלא, הבינוני או המוגבל" (צילום: Shutterstock)

כמה פחמימות אתם יכולים לאפשר לעצמכם בלי להשמין? הסוגיה הזאת מטרידה רבים מאיתנו, ואף הולידה לא מעט דיאטות המגבילות (לעתים אף בקיצוניות) את צריכת הפחמימות. אלא שמחקרים חדשים מצביעים על כך שהתשובה לשאלה הזאת אינדיבידואלית ותלויה בגנטיקה האישית שלכם, או ליתר דיוק: היא תלויה בכמות העותקים של הגֵן שאחראי לייצור האנזים עמילאז, שמפרק את העמילן במזון. אם התמזל מזלכם וירשתם הרבה עותקים מהגן הזה, המשמעות היא שהגוף שלכם מסוגל לפרק עמילנים במהירות רבה יותר, ולכן אתם יכולים להרשות לעצמכם לצרוך כמות גדולה יותר של פחמימות בהשוואה לאנשים שירשו מעט עותקים של הגן - או בכלל לא.

 

עוד תזונה ודיאטות במנטה:

 

בספרו Unlock Your Personal Genetic Code To Eat For Your Genes מציג הגנטיקאי ד"ר שרון מועלם את "מבחן הקרקר" שפיתח - מבחן עצמי פשוט שיעזור לכם לדעת לאיזו קטגוריה גנטית אתם שייכים: "טיפוס הפחמימה המלא" (הרבה עותקים מהגן), "טיפוס הפחמימה הבינוני" (מעט עותקים מהגן) או "טיפוס הפחמימה המוגבל" (עותקים ספורים מהגן או בכלל לא). נסו אותו ותגלו מי אתם.

 

מה צריך: קרקר נטול מלח, או אם אתם נמנעים מגלוטן – פיסת תפוח אדמה מקולף לא מבושל, שעון עם מחוג שניות, דף נייר ועט.

 

מה עושים: קחו נגיסה מהקרקר והתחילו למדוד זמן תוך תשומת לב מרבית לשינויים (אם מופיעים) בטעמו של הקרקר במהלך הנגיסה. חזרו על המבחן פעמיים ורשמו את הזמן בכל אחת מהפעמים כדי ליצור ממוצע.ובדקו מה העלתה התוצאה.

 

חלפו עד 14 שניות

     

    אם לוקח לכם עד 14 שניות עד שטעם הקרקר משתנה מתפל למלוח - מזל טוב! אתם נמנים עם טיפוס הפחמימה המלא ויש לכם נטייה גנטית לפרק פחמימות מצוין. 

    כמה פחמימות אתם יכולים לאכול: עד 50% מסך הקלוריות היומיות שלכם יכולים להגיע מפחמימות, 20% מחלבונים ו-30% משומנים.

     

    חלפו 15-20 שניות

     

       

      אם לוקח לכם 15־20 שניות עד שהטעם משתנה, מצבכם לא רע. אתם נמנים עם טיפוס הפחמימה הבינוני, כלומר הגוף שלכם מתמודד די טוב עם פחמימות, אבל עדיף לא להיסחף.

      כמה פחמימות אתם יכולים לאכול: במקרה כזה כדאי שעד 35% מסך הקלוריות שלכם יגיעו מפחמימות, 35% משומנים ו־30% מחלבונים.

       

      חלפו 30 שניות או יותר

         

        אם לוקח לכם 30 שניות או יותר, מצטערים, אבל אתם נמנים עם טיפוס הפחמימה המוגבל והמשמעות של הממצא הזה היא שגופכם מתקשה לפרק פחמימות ואוגר אותן כשומן.

        כמה פחמימות אתם יכולים לאכול: מומלץ שלא יותר מ־25% מהקלוריות שלכם יגיעו מפחמימות, 40% משומנים ו־35% מחלבונים.

         

         

         
        הצג:
        אזהרה:
        פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד