שתף קטע נבחר

יום לזכויות בעלי מוגבלויות: מועסקים פחות, מרוויחים פחות

ל-700 אלף איש בישראל יש סיבה טובה להרגיש נחותים כשהמסגרות מתקשות לקבלם. "גם אם אעסיק אותך, איך תעלי מדרגות?", זו אחת התשובות שקיבלה יועצת חינוכית לקוית ראייה

 

שיא בכר. מקרה לא מייצג ()
שיא בכר. מקרה לא מייצג

לבעלי מוגבלויות בישראל אין הרבה סיבות לגאווה - 700 אלף מהם הם בגיל העבודה אך ב-2015 חלה ירידה בהעסקתם, וההכנסה במשקי הבית שלהם נמוכה ברבע מהיתר. ברקע הנתונים הלא-מעודדים הללו, היום הבינלאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות יצוין בכנסת מחרתיים (יום ג').

  

שיא בכר מתמודדת עם טרשת נפוצה ונעזרת בהליכון. היא אם לשתיים ועובדת במוקד "כל יכול" שמספק שירות טלפוני לחברות ובו מועסקים עשרות בעלי מוגבלויות. "אני עובדת ארבע פעמים בשבוע עד 14:00. להתעשר אי-אפשר אבל לצאת לעבוד זה כל כך חשוב", סיפרה. "כך אני מרגישה שאני לא נטל כלכלי על המדינה או על בעלי. אני מכניסה כסף, אני יוצאת, מדברת, אני מחזקת ומתחזקת. זה פשוט אפשרי". אך המקרה שלה לא מייצג את רוב בעלי המוגבלויות.  

 

מנתוני נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות עולה ששיעור העסקתם עומד על 51%, לעומת 79% בקרב האוכלוסייה הכללית שבה נרשמה עלייה בנתונים. ההכנסה למשקי הבית שבהם אדם עם מוגבלות בגיל העבודה נמוכה ב-25 אחוזים לעומת יתר משקי הבית, ו-56% מבין אנשים עם מוגבלות שמועסקים, מרוויחים פחות מ-6,000 שקל בחודש (לעומת 45% בקרב אנשים ללא מוגבלות). לפיכך אין זה מפתיע שאנשים עם מוגבלות מרגישים עניים יותר (26% לעומת 11%). 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
דורית חן (39), אם לשניים, בעלת תואר בייעוץ חינוכי ותואר במשפטים, לא עברה את ראיון העבודה בבית ספר במרכז הארץ. "המנהלת אמרה לי שהיא חוששת שאצטרך בייביסיטר, ושלמרות שאני מוכשרת ונחמדה היא לא תעסיק אותי כי נראה לה שזה יותר עלות מאשר תועלת", אמרה. "בסוף היא עוד אמרה לי, 'גם אם אעסיק אותך, איך תעלי מדרגות?'". חן הסתייעה במרכז למען העיוור וכיום עובדת כעורכת דין במשרד מבקר המדינה. "לשמוע את זה מאדם שמייצג מוסד חינוכי - גרם לי לעבור לתחום המשפט. דעות קדומות זה חסם ענקי שצריך לשנות", הסבירה.
 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

"החוק היום בישראל מעודד נכים לא לצאת לעבוד", אמר אורן הלמן, מייסד דף הפייסבוק "סיכוי שווה". לדבריו, "אם אדם עם מוגבלות ירוויח יותר מ-3,000 שקל בחודש הוא יאבד בהדרגה את הקצבה. לכן אם אדם כזה רוצה לצאת לעבוד, הוא עושה חישוב כמה יפסיד. רבים מהם עובדים ב'שחור' ולא מקבלים תנאים סוציאליים, או יוצאים לעבודה אבל מוסללים לתפקידים שבהם לא מרוויחים יותר מדי כדי לא להפסיד את הקצבה. חשוב להבין שזו קצבה שמסייעת לקניית תרופות, לטיפולים, מכשור רפואי, קלינאי תקשורת ופסיכולוגים".

 

ביוזמת תומכיו בפייסבוק עבר לאחרונה בכנסת החוק להעסקת אנשים בעלי מוגבלויות שייכנס לתוקף בחודש הבא. החוק קובע שכל גוף ממשלתי יחויב להעסיק חמישה אחוזים בעלי מוגבלויות בהדרגה על לשנת 2022. 

הדס דהן (צילום: אושרה דהן) (צילום: אושרה דהן)
הדס דהן(צילום: אושרה דהן)
בעמותת קו לחיים מעודדים בני נוער מוגבלים להאמין בעצמם. הדס דהן תחגוג עוד חודש את יום הולדתה ה-15. היא נכה שמתמודדת עם שיתוק מוחין מאז שנולדה. "החלום שלי זה ללכת לבד, להישאר בקו הבריאות והחיים ולהצליח בלימודים. אני חולמת לעשות מה שאני אוהבת, להתגייס למודיעין ולצאת לעבוד", סיפרה. "אני עושה את כל המאמצים להיות כמו כולם, אני חווה ועושה דברים שאפילו אנשים רגילים לא עושים. חשוב לי להעביר מסר - שנכון שיש אנשים שונים אבל כל אדם הוא בפני עצמו וצריך לכבד את כולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים