שתף קטע נבחר

"לפני האולימפיאדה התאמנתי עשר שעות ביום"

המתעמלת האמנותית נטע ריבקין נמצאת בין תחרויות ומרשה לעצמה להתפנק באימונים בעצימות נמוכה, אך עדיין מקפידה על תזונה מאוד מסודרת ונטולת ארוחות ביניים. המומחים מבקשים שתוסיף פחמימות, ויטמינים ומינרלים לתפריט, ואז תקדיש את עצמה לחינוך הדור הבא

מי אני:

"מתעמלת אמנותית אולימפית, מדליסטית באליפויות עולם באירופה, אחת משלוש מתעמלות יחידות בעולם שהשתתפו בשלוש אולימפיאדות בענף הזה. נושאת הדגל של המשלחת בטקס הפתיחה בריו. בת 25, גרה בפתח־תקווה, רווקה. 1.73 מ', שוקלת 55 קילו".

  

יום העבודה שלי:

"אני בתקופה של מנוחה, שאני לא מכירה כמוה מאז שאני זוכרת את עצמי. אני עושה כל מה שאני לא מרשה לעצמי בלו"ז העמוס שלי: מקדישה זמן לעצמי, למשפחה, לחברים. מתמקדת בלימודים, מסיימת קורס מאמנים בווינגייט ורוצה להתחיל תואר בקרוב. לקחתי פסק זמן ופתאום אין את האינטנסיביות הרגילה. אני תמיד בדריכות של 100% והפגרות נורא קצרות, ועכשיו אני צריכה להסתגל לשינוי הזה. אני לא קמה מאוחר, כי תמיד יש לי מה לעשות – אני לומדת, מתאמנת, כשהיה יותר חם עשיתי הרבה סאפ.

 

"בגלל שעברתי שלוש אולימפיאדות אני צריכה זמן לעצמי ובוחנת כמה אופציות לעתיד. לאחרונה חזרתי מרוסיה, השתתפתי במאסטר קלאס, כמו כיתת אמן, ובמשך שבוע העברתי אימונים והדגמתי לבנות צעירות. זה נהדר, אני מרגישה שאני עוזרת לצעירות וחולקת איתן את הידע שלי. אני לא יודעת אם אני רוצה להיות מאמנת כמקצוע לחיים, אבל מרגיש לי נכון שמתעמלת כמוני תחלוק את הידע שלה, עדיין לא יודעת באיזו צורה בדיוק.

 

"אני חריגה בענף בגלל הגיל שלי, זה ענף סופר־צעיר עד כדי כך שגיל פרישה ממוצע הוא 22, אני ממש קשישה לענף, ובגלל זה מעריכים את מה שאני מצליחה להשיג. זה לא פשוט להתמיד ולהגיע כל כך רחוק לאורך תקופה כזאת ארוכה, אבל הוכחתי שאפשר להגיע להישגים בגיל הזה. חרגתי מהממוצע, בעוד כמה שנים אני אהיה מאחורי התחרויות, ובטוח אמשיך להיות חלק מהספורט הזה.

 

"האולימפיאדה הייתה בסוף אוגוסט, עד אז לא היו לי חיים. הענף שלנו הכי אינטנסיבי ועצים מבחינת שעות אימון, זה עשר שעות ביום להיות באולם. הייתי מתעוררת בבוקר וחוזרת בערב, שגרת חיים של המון שנים, ואת חייבת תשוקה לתחום כדי להחזיק מעמד. רק כשיש מטרה ויש חלום ואהבה לתחום את יכולה להחזיק מעמד וגם להצליח".

  

התזונה שלי:

"אני מקפידה לשמור על תזונה בריאה ומזינה, מצד אחד נותנת כוח ומצד שנייה בריאה לגוף. אני מרשה לעצמי גם לחטוא, אבל לא ביומיום.

 

"בבוקר אני שותה שייק של הרבלייף כתחליף לארוחת בוקר, או שאני אוכלת גרנולה עם יוגורט, לפעמים חביתה עם סלט. בצהריים בשר או דג עם סלט, בערב משהו קליל כמו פירות או סלט טונה. פחמימות אני אוכלת לפעמים בצהריים ובין הארוחות אני לא אוכלת, אולי חטיף בריאות או תפוח באמצע היום. כשהייתי בשגרת אימונים אינטנסיבית אכלתי יותר, כי שרפתי המון. אני משתדלת להקפיד לשתות גם כשאני לא צמאה, כי זה חשוב לגוף".

  

כושר:

"אני מתאמנת בעצימות יותר נמוכה מזו שהורגלתי אליה. אני הולכת לאולם הספורט, מצטרפת פה ושם לאימוני TRX, הייתה תקופה שגלשתי בסאפ והרגשתי את כל השרירים. לפעמים אני רצה".

 

הענף הכי אינטנסיבי שיש. נטע ריבקין במהלך תרגיל אולימפי (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
הענף הכי אינטנסיבי שיש. נטע ריבקין במהלך תרגיל אולימפי(צילום: אורן אהרוני)

 

טיפוח:

"אני חופפת ושמה מסכות של מוצרי השיער amika והם משמשים אותי בתחרויות, כי אני מחויבת להגיע עם שיער מעוצב כחלק מהנראות בתחרות. אני מנקה פנים, מורחת סרום וקרם, מאוד אוהבת לעשות פילינגים לגוף, קרם גוף אחרי אמבטיה. צריך לשמור על כפות הרגליים כי זה הכלי הכי נשחק, אנחנו כל הזמן על קצות האצבעות. אני עושה פדיקור לעיתים תכופות ומורידה את כל שכבת העור, מורחת קרמים. בציפורניים אני עם לק ג'ל".

  

לנפש:

"זה ענף קשה מבחינה מנטלית, ולשמחתי אני עטופה במשפחה, בחברים, פסיכולוג ספורט שמייעץ. לפני האולימפיאדה האחרונה הייתי פצועה והייתה תקופה שהאנשים הקרובים אליי נתנו לי המון כוח נפשי. עם כל הנחישות, גם אני הייתי צריכה מישהו שיתמוך בי כשקשה. אחרי אולימפיאדה יש נפילת מתח לכל ספורטאי, ברגע שזה עובר יש צניחה אדירה.

 

"לפני האולימפיאדה את חושבת אך ורק על התחרות וגם כשמנסים לנקות את הראש אי־אפשר באמת לשחרר, לא יעזור כלום, ואז כשזה מסתיים הראש מתחיל להיפתח. פתאום אין את הדריכות. לא נפלתי ברוחי, המחשבות שלי תמיד חיוביות, זה גרם לי לעשות דברים אחרים, להיות עם אנשים – לפני כן אפילו זמן לשיחות טלפון לא היה לי. לפני האולימפיאדה לא היה לי זמן אפילו לחשוב על זוגיות, עכשיו אולי זה יגיע.

 

"אני כותבת לעצמי על החיים, על מה שעובר עליי. אוהבת לפרוק את זה בצורה של כתיבה. גם לקרוא אני מאוד אוהבת, אבל בשגרה זה פחות מתאפשר לי, אני קוראת בעיקר בטיסות. לפני תחרות יש לי רוטינה של משפטי חיזוק שאני אומרת לעצמי, שירים מסוימים שאני שומעת לפני תחרות, מרימה טלפון למישהו קרוב אם יש צורך ומשתדלת להגיע לאולם במצב רוח הכי רגוע ושליו מבחינת הנפש.

 

"בחיים לא הייתי מאמינה שאגיע להישגים שהגעתי אליהם. כשאני רואה את זה אני מבינה שברגע שיש אמונה עצמית, דבקות במטרה ונכונות לעבוד קשה, לא משנה מה קורה בדרך וכמה יש משברים ואנשים שחושבים שלא תצליחי – אם אנחנו הולכים עם משהו שאנחנו אוהבים ועושים בשביל זה הכל, אנחנו מצליחים".

 

שורה תחתונה:

"אני מאוד שמחה וגאה על הדרך שלי, אני מאוד שלמה איתה ומקווה שהרבה בנות צעירות יילכו בעקבותיי".

 

מה אומרים המומחים?

 

רקפת אריאלי, דיאטנית קלינית וספורט, שערי צדק ספורט:

 

"אחרי 20 שנות אימון בענף כה תובעני, המחייב תזונה מותאמת וקפדנית ביותר, היא יודעת הכי טוב מה נכון עבורה. משקלה נמוך ביחס לגובהה, אך אינו חורג מהנורמות למתעמלות ברמתה. האתגר הגדול עבורה, בהיבט התזונתי, הוא לשמור על הרגלי אכילה בריאים ועל משקל תקין גם כשאינטנסיביות האימונים פחתה משמעותית. ההוצאה האנרגטית שלה ביום צנחה וכפי שהיא עושה, עליה לצמצם את כמויות האוכל שהיא צורכת לעומת התקופה שלפני האולימפיאדה.

 

"יחד עם זאת, עליה לזכור שגם כעת עליה לספק לגופה כמות אנרגיה מספקת. על פי נתוניה, ביום שהיא אינה מבצעת אימון גופני היא אמורה לשרוף כ־2,000 קלוריות. נראה שהתפריט היומי שלה מכיל מעט מדי אנרגיה ולא מגיע לערך זה. צריכה מספקת של אנרגיה חשובה לבריאות עכשווית ועתידית, לשמירה על מסת עצם ושריר ולכלל מערכות הגוף. מומלץ שתוסיף עוד קלוריות מזינות לתפריט היומי, או בארוחות עצמן או בין הארוחות.

 

"אין הצדקה לשתות שייק של חברה זו או אחרת כארוחת בוקר, הרבה יותר מזין לאכול מזון טרי או להכין שייק טבעי ולא מחומרים מעובדים. השייקים הללו הם פתרון פרקטי לתקופות שבהן אין זמן לאכול, אך כעת, כאשר לנטע יש יותר זמן בחיים, מוטב לשבת לאכול ארוחת בוקר מזינה, כדוגמת הארוחות שהיא ציינה. מומלץ להוסיף לארוחת הצהריים פחמימה מזינה, כדוגמת דגן מלא, קינואה, בורגול, קטניות. גם בתקופות שהיא אינה מתאמנת באינטנסיביות, הגוף זקוק לפחמימות, החוכמה היא לבחור את האיכותיות שבהן ולצרוך בכמות המתאימה, אך לא מומלץ להימנע.

 

"צריכת ארוחת ערב קלה מהווה יתרון בריאותי, אך נראה שארוחת הערב שלה דלה מדי. רצוי שארוחה זו תכיל שילוב של פחמימות, חלבונים ושומנים. כמו כן רצוי לשלב יותר ירקות ופירות בתפריט היומי, לשם אספקה נאותה של ויטמינים ומינרלים".

  

צחי נחום, מומחה לפיזיולוגיה של המאמץ ברשת הולמס פלייס:

 

"אורח החיים של ספורטאי אולימפי בכלל, ובהתעמלות אמנותית בפרט, מאוד אינטנסיבי. החיים סובבים סביב אימונים ותחרויות, וכעת נטע בתקופת מעבר. אמנם לגוף דרושים עומסים כדי לשמור על ההישגים, אולם פעילות מתונה יכולה בהחלט לשמור על הקיים, אף אם תחול ירידה מועטה.

 

"ספורטאי שמתאמן שנים ומפסיק פעילות חייב לשמור על המשך פעילות מתונה, אחרת יעלה במשקל וימצא את עצמו בזירה שאינה מוכרת לו. אחרי שנים כה אינטנסיביות ולחץ היסטרי מגיע לנטע לעצור רגע, לקחת אוויר ואפילו מעט לנוח. נטע כל הזמן בתנועה. גם כשהיא מלמדת היא מתאמנת וזה אופי הענף שלה. הגישה של נטע לגבי אימונים מתונים נכונה מאוד. TRX, ריצה קלה וסאפ – הכל מצוין, ואכן אין צורך להגביר עצימות".

  

ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור:

 

"נטע שומרת היטב על עור הפנים והגוף. היא מקפידה על שימוש נכון בניקוי הפנים ועל הזנת הפנים וגם שומרת היטב על עור הגוף בכך שהיא משתמשת קבוע בתכשירי לחות לאחר מקלחת. עד כה נטע בילתה את מרבית שעות היום באולם האימונים, אולם כעת, כמי שמתחילה להיות שעות רבות יותר בחוץ (סאפ וכו'), הייתי ממליצה להוסיף שימוש קבוע במסנן קרינה בבוקר.

 

"טוב עושה נטע כשהיא שומרת בקפדנות על עור כפות הרגליים, כיוון שספורט מאומץ בכפות הרגליים יכול בהחלט ליצור מוקדים של עור מעובה, שעלולים גם להכאיב וגם להיסדק ולהוות פתח למזהמים. יש לשים לב שבעוד שהסרת העור העודף מכף הרגל מומלצת ויכולה להועיל, התעסקות מיותרת בהסרת העור מהציפורניים דווקא יכולה להזיק ולפגוע בשכבת ההגנה של העור על הציפורן".

  

צביה חי אל, מנהלת מעגלים, בית הספר לאימון ולהתפתחות אישית:

 

"לנטע יש שגרת חיים מלאת אתגרים, שאיפות, הצלחות והישגים. היא אדם נחוש בצורה בלתי רגילה והיא יכולה לנתב את הנחישות הזאת לאינספור תחומים בחיים. אנשים המתמקצעים בענפי ספורט תחרותיים, או בתחומים שדורשים מגיל צעיר משמעת עצמית טוטאלית, שעות אימון מפרכות ועמידה באורח חיים נוקשה ומסודר, הם אנשים שבגילים מאוחרים יותר מפתחים את היכולת להשיג כמעט כל מטרה שיציבו לעצמם. כשהרגלים התנהגותיים כאלה מושרשים בך מגיל כה צעיר, הם הופכים להיות חלק משמעותי בכלים שיש לאדם להשיג את מטרותיו ושאיפותיו. נטע בהחלט רשמה לעצמה הישג עצום בכך שהיא בגיל 25 עדיין מתחרה בתחום ששייך בצורה ברורה לצעירות ממנה.

 

"היא יודעת לקבל עזרה כשצריך, תכונה חשובה ואפילו קריטית כשמתחרים בספורט אולימפי (ובכלל בחיים), היא כותבת ויש לכתיבה בהחלט כוח מרפא המשפיע על המיינד שלנו באופן חיובי. היא מגייסת מחשבות חיוביות ועוטפת את עצמה במשפחה ובחברים, וזה נפלא. נראה שכרגע החיים מזמינים אותה לעצור רגע ולשאול את עצמה שאלות לגבי המשך הדרך. הייתי מזמינה אותה למנף את התובנות שאליהן הגיעה בחיים כדי לעודד ולהדריך ילדות ונערות לדרך חיים הישגית ומשמעותית כמו זו שלה".

 

הכתבה מתפרסמת במוסף "זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות"





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רמי זרנגר
נטע ריבקין. כשיש לך מטרה את יכולה להצליח
צילום: רמי זרנגר
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים