שתף קטע נבחר

המהפך המנטלי: חלקו של איתן עזריה בהצלחה של ב"ש

היועץ המנטלי של האלופה העובד בצמוד עם ברק בכר היה מהגורמים העיקריים לשיפור העצום שחל במועדון בשנתיים האחרונות. שחקנים ואנשי צוות שעבדו עימו מספרים על תרומתו הרבה

קשה למצוא מישהו שחולק על כך שהפועל באר-שבע היא הקבוצה הטובה בישראל. האלופה היא לא רק הטובה ביותר כרגע בארץ, אלא גם מהקבוצות המרשימות ביותר שנראו בכדורגל הישראלי מאז ומעולם.

 

 

מדובר בקבוצה שכובשת בצרורות, מסתכלת בלבן של העיניים ליריבות אירופאית עם תקציבים גבוהים בהרבה ולא נבהלת גם כשהיא בפיגור - ווינרית אמיתית. אף אחד גם לא באמת יופתע אם מחר (ה') היא תוציא לפחות תיקו עם שערים באנגליה נגד סאות'המפטון מהפרמייר-ליג ותעפיל לראשונה בתולדותיה לשלב 32 הגדולות של הליגה האירופית.

 

איתן עזריה (צילום: יאיר שגיא) (צילום: יאיר שגיא)
איתן עזריה(צילום: יאיר שגיא)

 

קשה להאמין, אבל עד לפני עונה וחצי אותה הפועל באר-שבע הייתה סמל לקבוצה שהיא הכל חוץ מווינרית, בדיוק להיפך. היא הייתה שם נרדף לקבוצה ששחקניה יעשו במכנסיים במאני טיים. כזאת שתפסיד (פעמיים) בגמר גביע המדינה לקבוצות מליגה נמוכה ממנה ותעשה בושות גדולות במשחקים במסגרת האירופית.

 

די להיזכר בתבוסה 6:2 למכבי תל-אביב בגמר גביע המדינה בעונת 2014/15, כדי להבין כמה לוזר היה המועדון הזה. קשה וגם מאוד לא נכון יהיה להצביע על גורם אחד שהפך את המועדון הזה למנצח, אך מי שיבדוק את הנושא ברצינות יצטרך להקדיש פרק נכבד לאיתן עזריה, היועץ המנטלי של המועדון.

 

עזריה, שהיה שחקן שלא ממש הצליח לבלוט במועדון נעוריו, מכבי חיפה ובילה בעיקר בהפועל רמת-גן ומכבי הרצליה, הפך בשנים האחרונות למאמן המנטלי של מיטב כדורגלני ליגת העל, אבל לא רק. יש לו חברה בשם "המנטליסט", הוא כתב ספרים, הפך בעיני אנשים לגורו וכעת הוא עובד על כניסתו לתחום הבינלאומי.

 

וכמובן שבעונה וחצי האחרונות הוא גם היועץ המנטלי של באר-שבע ומשמש כחלק בלתי נפרד מהצוות המצליח של המאמן ברק בכר, שנתן לו את ההזדמנות לעשות זאת גם כשאימן בהצלחה בעירוני קריית-שמונה. אלעד אשכנזי, הפסיכולוג שעבד במועדון, עזב יחד עם המאמן רן בן-שמעון ובכר, שקיבל לידיו את הקבוצה, חיפש מישהו שיחליף אותו. עד שזה קרה, הקבוצה פתחה את העונה בצורה לא טובה ורק כחודשיים לאחר פתיחתה צורף עזריה. השינוי לא איחר לבוא.

 

מאמן הפועל ב"ש, ברק בכר (צילום: ישראל יוסף) (צילום: ישראל יוסף)
מאמן הפועל ב"ש, ברק בכר(צילום: ישראל יוסף)

 

"איתן עשה את ההבדל בעונה ההיא", מספר שחקן של קריית-שמונה מאותה עונה ומוסיף: "את ההשפעה שלו עלינו ראינו בפעם הראשונה לפני המשחק נגד בית"ר ירושלים בטדי, במחזור העשירי. הוא הקרין לשחקנים סרט מוטיבציה בשם: 'למה אנחנו נכשלים'. זה לא סרטון שקשור לספורט, אבל זה הכניס אותנו לאטרף. נתנו לבית"ר רביעייה ומשם אי אפשר היה לעצור אותנו. זכינו בגביע המדינה ועונה לאחר מכן סיימנו במקום השני. אחר כך ברק ואיתן עזבו והקבוצה התדרדרה. זה הרבה קשור לעזיבה של ברק, אבל בהחלט גם בגלל שאיתן כבר לא היה איתנו".

 

עוד לפני הגעת עזריה, בבאר-שבע כבר הבינו את החשיבות של איש צוות שיעבוד על המוח של השחקנים. מיכל יערון, פסיכולוגית מוסמכת, מילאה את התפקיד בתקופה בה אלישע לוי אימן את המועדון. באותה תקופה, בעזרת השחקנים שהצטרפו אחרי אליניב ברדה, חזרה באר-שבע לצמרת ליגת העל, לאחר שנים רבות של דשדוש, אבל היא לא באמת הצליחה לאיים על זכייה בתואר.

 

ההפסדים במשחקי העונה למכבי תל-אביב, בעיקר לאחר טעויות קשות של שחקנים שנראו פשוט מפוחדים מעצם ההגעה למעמד, אותתו על בעיה מנטלית קשה. כשבכר החליף את אלישע, הוא לא היסס להיפרד מיערון ולמנות לצידו את עזריה ולהפוך אותו לחלק בלתי נפרד מהצוות המקצועי.

 

איתן עזריה עם מיכאל אוחנה (צילום: ישראל יוסף)
איתן עזריה עם מיכאל אוחנה(צילום: ישראל יוסף)

 

"אי אפשר להשוות עבודה של פסיכולוג למה שאיתן עושה. פסיכולוג עוזר לך להתעמק מאוד בדברים. בארץ אין פסיכולוג שעובד במשרה מלאה בקבוצת כדורגל כמו שאיתן עושה איתנו בבאר-שבע, אבל הוא בהחלט עוזר לנו כשחקנים לפתור בעיות בצורת המשחק שלנו", מספר שחקן באלופה שעבד בעבר עם פסיכולוג צמוד.

 

עם כל הכבוד לאחמד עאבד, רועי קהת וחן דילמוני, כשהגיע עזריה לבאר-שבע, הוא החל לעבוד עם פיגורות קצת יותר גדולות כמו בן שהר, מאור בוזגלו וג'ון אוגו. שחקנים שכבר ראו משהו בכדורגל והיה ברור שהאיש בעל הבייבי פייס לא יצליח כ"כ בקלות לפלס את דרכו כאיש של השחקנים בחדר ההלבשה. לשמחתו הוא נתקל שם בפנים המוכרות של שיר צדק ומתן אוחיון, שהגיעו גם הם מהקבוצה הצפונית. מאור מליקסון, עמו עבד בעבר באופן פרטי והקפטן אליניב ברדה, ששיתף עמו פעולה כשחקן במכבי חיפה.

 

העונה הצטרף גם גיא חיימוב, ששיתף עמו פעולה בקריית-שמונה. "ברור שלא כל השחקנים מתחברים לעזריה ולמה שהוא עושה. יש שחקנים שזה לא מעניין ויש אחרים שלפני כל משחק הוא יושב איתם והם כותבים ביחד מטרות כמו: 'במשחק הזה אני רוצה לבשל שער ולמסור פסים בדיוק של שמונים אחוז לפחות'", אומר שחקן אחר בשורות האלופה.

 

שחקני הפועל באר שבע (צילום: ישראל יוסף) (צילום: ישראל יוסף)
שחקני הפועל באר שבע(צילום: ישראל יוסף)

 

לפי התוצאות, בפתיחת העונה שעברה, היה לעזריה קשה בהתחלה להכניס את משנתו הווינרית לשחקנים. הקבוצה הודחה כבר בשלב הראשון של מוקדמות הליגה האירופית על-ידי ת'ון

השווייצרית, הפסידה למכבי תל-אביב בליגה והשיא היה ההפסד להפועל עכו בחוץ במחזור החמישי, אבל משם האדומים כבר כמעט ולא נפלו יותר. בעונה שעברה השיא היה הניצחון 1:2 על הצהובים בבלומפילד, לאחר מכן הזכייה באליפות והעונה זה נמשך עם ניצחונות מדהימים במסגרת האירופית ושליטה בלעדית בליגת העל.

 

"איתן הוא חלק מהמכלול של הפועל באר-שבע. הוא חלק בלתי נפרד מהצוות המקצועי ומההצלחה", מסביר מאמן הפועל כפר-סבא, שרון מימר, שבחלק הראשון של העונה שעברה שימש כעוזרו של בכר בבאר-שבע. מימר: "עוד לפני שבאתי להיות העוזר של ברק בבאר-שבע, כבר ידעתי כמה חשוב שלקבוצה יהיה יועץ מנטלי. כשאימנתי את עירוני ראשון-לציון היה אחד כזה בצוות וגם עכשיו בכפר-סבא עובד איתנו אילן בכר. בניגוד לפסיכולוג, היועץ המנטלי גם יורד לדשא. משחק קצת עם השחקנים וכך משיג את הקרבה הגדולה אליהם. לכן יש יתרון גדול בכך שהוא היה שחקן עבר".

 

יועץ מנטלי כמו איתן מסוגל גם לעזור לבכר בעניינים מקצועיים?

"פעם מי שהיה הדמות שקרובה לשחקנים היה עוזר המאמן והוא היה זה שמקשר בין המאמן לשחקנים, אבל היה ברור שקודם כל האינטרס שלו הוא להיות בצד של המאמן. זאת מערכת יחסים לא אמיתית. עם יועץ מנטלי כמו איתן זה שונה. הוא לא יבוא ויגיד לברק מי צריך להיות בהרכב ומי לא. האינטרס שלו הוא אך ורק לעזור לשחקן להוציא מעצמו כמה שיותר. המאמן יכול להגיד ליועץ ששחקן כזה או אחר לא עושה מספיק כניסות לרחבה. התפקיד של היועץ זה לגרום לשחקן לא לפחד לעשות את הפעולה הזאת שהמאמן מבקש".

 

אם הקבוצה לא פותחת טוב את המשחק, אז במחצית איתן יכול לדבר בפני כל השחקנים כדי לנסות להעיר אותם?

"הוא עושה שיחות קבוצתיות, אבל במחצית זה לא התפקיד שלו אלא של המאמן. הוא כן יחליף כמה מילים עם שחקנים באופן אישי, אבל לא יחליף את המאמן בתדרוך".

 

אופיר דוידזאדה. "כבר באימון הראשון איתן ואני התחברנו" (צילום: שי מוגילבסקי) (צילום: שי מוגילבסקי)
אופיר דוידזאדה. "כבר באימון הראשון איתן ואני התחברנו"(צילום: שי מוגילבסקי)

 

אחד השחקנים שהתחבר מהר מאוד לעזריה בדרום הוא המגן השמאלי אופיר דודזאדה, שמשחק עכשיו בגנט הבלגית. דודזאדה: "כבר באימון הראשון, על הדשא, אני ואיתן התחברנו ועשינו שיחה קצרה. אחר כך ישבנו בבית קפה והתחיל הקשר הרציני. היום אני כבר מגדיר אותו כחבר ואנחנו ממשיכים להיות בקשר חברי וכמובן מקצועי. אין ספק שזה שהוא היה כדורגלן זה יתרון גדול, אבל זה לא הדבר היחיד שהוא מביא איתו. מאז שהוא פרש הוא חקר את התחום וצבר המון ידע מקצועי. עבדתי בעבר עם ז'אן טלסניקוב והפסיכולוגית מיכל יערון. מכל אחד מהם למדתי והם עזרו. היתרון הגדול של איתן היה שהוא היה מאוד זמין ונגיש כי הוא היה כל הזמן במועדון בזמן האימונים".

 

אגב דודזאדה הוא הליגיונר היחיד שעובד עם עזריה. מאז שהוא עובד בקבוצות הוא לא יכול לעבוד עם שחקנים מקבוצות אחרות בליגת העל, מטעמי אתיקה כמובן. נראה שעזריה בעצמו מתכנן קריירה בינלאומית בעניין ואם כך יהיה, לא רחוק היום שגם שחקני ליגת העל יוכלו לעבוד איתו באופן פרטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
איתן עזריה
צילום: אורן אהרוני
מומלצים