שתף קטע נבחר

נתניהו לנשיא צרפת: "מוכן להיפגש עם אבו מאזן ללא ועידה בינ"ל"

ראש הממשלה שוחח עם פרנסואה הולנד ואמר לו כי הוא מוכן להגיע לפריז כדי להיפגש עם ראש הרשות הפלסטינית, אך לא במתווה של ועידה בינלאומית שצרפת מעוניינת בה. "הוועידה לא תתרום להשגת שלום", טען. בחודש שעבר דווח כי צרפת נסוגה מהרעיון בגלל בחירת טראמפ


ארכיון. נתניהו והולנד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ארכיון. נתניהו והולנד(צילום: AFP)

ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח הערב (ד') בטלפון עם נשיא צרפת פרנסואה הולנד ואמר לו כי הוא מוכן להגיע לפריז כדי להיפגש עם ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן לשיחות ישירות ללא תנאים מוקדמים, שלא תחת המתווה של ועידה בינלאומית שצרפת יוזמת. נתניהו הדגיש שיגיע רק אם לא תתקיים ועידה, משום ש"היא לא תתרום להשגת שלום".

 

מדובר בתשובה מתוחכמת של נתניהו למהלך פלסטיני-צרפתי שנחשף השבוע בעיתון הצרפתי "לה פיגארו". העיתון דיווח שאבו מאזן נענה בחיוב להצעת צרפת להיפגש עם נתניהו בפריז לאחר ועידת שלום שתתקיים בעיר בעוד כשבועיים בדרג של שרי חוץ ונציגים מ-50 מדינות. על פי התוכנית הצרפתית, לאירוע לא יוזמנו נציגים מישראל ומהרשות הפלסטינית, בדיוק כמו הוועידה הבינלאומית שהתכנסה בצרפת לפני כחצי שנה (אז לא הגיעו ראשי מדינות אלא רק שרי חוץ מ-25 מדינות), ואולם נתניהו ואבו מאזן יוזמנו אחרי הוועידה כדי לשמוע על תוצאותיה.

 

הממונה על המשא ומתן ברשות, סאיב עריקאת, אומר שצרפת הודיעה לפלסטינים שוועידת השלום תיפתח ב-21 בדצמבר. לדבריו, ישתתפו בה 70 שרי חוץ ממדינות העולם.  גם יועצו של אבו מאזן, חוסאם זומלוט, שעתיד לכהן כשגריר הפלסטיני הבא בוושינגטון, אמר כי ארמון האליזה ונשיא צרפת אישרו את מועד קיום הוועידה בסוף השנה הנוכחית וכי פריז עסוקה כעת בהכנות לקראתה.

 

עם זאת, גורמים מדיניים מעריכים שהסיכויים לקיומה של פגישה בין אבו מאזן לנתניהו בפריז נמוכים מאוד. לדבריהם, אבו מאזן הסכים להיענות בחיוב לוועידה בינלאומית ביודעו שנתניהו לא יגיע.

נתניהו ואבו מאזן (צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ) (צילום: עמוס בן גרשום, לע
נתניהו ואבו מאזן(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

בישראל מתנגדים בתוקף לקיום הוועידה ושואבים עידוד מכך שגם האמריקנים לא מתלהבים מהיוזמה. לפני חודש בדיוק הגיע לארץ השליח הצרפתי פייר וימונט והציג בפני הישראלים את עיקרי היוזמה. ראש המל"ל בפועל, תא"ל (מיל') יעקב נגל, ושליחו המדיני של נתניהו עו"ד יצחק מולכו, הבהירו לו את עמדת ישראל, שלפיה קידום אמיתי של תהליך השלום יגיע רק באמצעות מו"מ ישיר, וכל יוזמה אחרת רק מרחיקה את האזור מתהליך זה.

 

בחודש שעבר מסרו מקורות דיפלומטיים מערביים לאחד מכלי התקשורת הבין-ערביים כי בחירתו של דונלד טראמפ לנשיא ארצות הברית הובילה את צרפת לסגת מהרעיון לקיים ועידה בינלאומית שתוכננה לסוף השנה האזרחית. 

 

אמירתם של הדיפלומטים המערביים הגיעה אחרי דיווחים על כך שצרפת החליטה להקפיא את יוזמת ועידת השלום, בשל לחצים בינלאומיים וישראליים כבדים שהופעלו עליה. על פי המקורות הדיפלומטיים, ההחלטה הצרפתית, שעדיין לא קיבלה תוקף רשמי, נובעת בעיקר מתוצאות הבחירות בארה"ב, אך גם מחוסר העניין של הממשל האמריקני הנוכחי בתוכנית הוועידה והחלטתה של ישראל שלא להשתתף בה.

 

הרשות הפלסטינית מעדיפה את היוזמה הצרפתית בשל ההנחה של אבו מאזן שרק לחץ בינלאומי כולל יוכל לגרום לישראל לשנות את מדיניותה. לפיכך, ישנה העדפה ברמאללה לדרך זו על פני שיחות ישירות שעד היום כשלו.

 

בתחילת יוני כינסו הצרפתים פסגה בפריז, במטרה להכין את הקרקע לוועידה המתוכננת. בפסגה השתתפו שרי החוץ של האיחוד האירופי, יחד עם אישים מהאו"ם וממדינות ערב, ללא נציגים ישראלים ופלסטינים. הוועידה נחתמה בקריאה של סעודיה – הנתפשת כאחת הפרגמטיות שבמדינות ערב – לקבל את היוזמה הערבית לשלום מ-2002 בין ישראל לפלסטינים, שתביא לנורמליזציה ביחסים בין ישראל למדינות ערב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: GettyImages
ייפגשו בפריז? נתניהו ואבו מאזן
צילום: GettyImages
מומלצים