שתף קטע נבחר

"שהשכל יגבר על הפוליטיקה". הנכים עדיין מאמינים

מחטף של האופוזיציה במליאה הוביל אתמול לאישור בקריאה טרומית של הצעת חוק שמבקשת להשוות את קצבת הנכים לשכר המינימום. הסיכויים להשלמת החקיקה קלושים, אך בעלי מוגבלויות ששוחחו עם ynet מסרבים להתייאש: "אם ההצעה הזאת תעבור חיינו ישתנו"

 

לא חצי בנאדם. נעמי מורביה במאבק הנכים בכנסת ()
לא חצי בנאדם. נעמי מורביה במאבק הנכים בכנסת

 

האופוזיציה הצליחה שלשום (יום ד') להביך את הקואליציה כשהשיגה רוב בהצבעה הטרומית על הצעת החוק של ח"כ אילן גלאון ממרצ שמבקשת להשוות את קצבת הנכים לשכר המינימום. לפי ההערכות, הקואליציה תטרפד בהמשך את אישור החוק, אולם בקרב נכים התעוררו תקוות שאולי בכל זאת יתגשם חלומם. "אם ההצעה הזאת תעבור חיינו ישתנו", אמר ל-ynet עו"ד שי כהן שיחד עם רעייתו, אקדמאית גם היא, מחזיקים משפחה של ארבע נפשות מקצבאות נכות.

 

הישג זמני: ח"כ גילאון זוכה לחיבוקים במליאת הכנסת (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הישג זמני: ח"כ גילאון זוכה לחיבוקים במליאת הכנסת(צילום: גיל יוחנן)

 

בני הזוג כהן, הורים לילדים בני ארבע ושנה וחצי, לא מצליחים להשתלב בשוק העבודה ומקבלים כל אחד 2,342 שקל בחודש. "אנחנו משלמים משכנתא של 2,000 שקל ויחד עם הוצאות חודשיות של חשמל, מים, ארנונה וקניות בסיסיות לבית סיימנו את הקצבה", סיפר. "ואפילו לא דיברנו על חיתולים ומכשור רפואי שעולה אלפי שקלים. חוגים לילדים הם מותרות. מזלנו שההורים מסייעים לנו". שי לא מצליח למצוא עבודה. "אני אמנם כבד ראייה", אמר, "אבל סיימתי את לימודי ועשיתי התמחות בפרקליטות הפלילית בירושלים. יש לי מה להציע ואף אחד לא אומר שהוא לא מעסיק אותי בגלל הנכות, אבל אני עושה אחד ועוד אחד ומבין".

 

במשפחת כהן מקווים שהצעת החוק תקודם ותעבור בסופו של דבר. "החוק עבר בקריאה טרומית וזו התרגשות מאוד גדולה", אמר שי, "אבל עוד מוקדם לשמוח. אם ההצעה הזאת תעבור חיינו ישתנו. יהיה לי יותר כסף להוציא גם ואהיה יעיל למשק, כולם ייהנו מזה. אני מקווה שחברי הכנסת ינסו לחשוב איך החיים שלהם היו נראים אם הם היו חיים מאותו סכום כסף שאנחנו חיים".

 

 


נעמי מורביה, ראש מטה מאבק הנכים שפועלת זה שנים להשוואת קצבאות הנכים לשכר המינימום, אמרה כי היא מקווה שכל חברי הכנסת שהצביעו נגד הצעת החוק יחזרו בהם מאחר וזה חוק חברתי שבא לתקן עוול היסטורי ואפליה מובנית. "אנשים עם מוגבלות בישראל נידונים לחיי עולב ועוני", אמרה. "בחודש ינואר ועדת הכספים חילקה 18 וחצי מיליארד שקל של עודפי תקציב, אבל כשזה נוגע לאנשים עם מוגבלות הם אומרים - שירעבו. חלק ניכר מהילדים שנמצאים בסיכון תזונתי הם ילדים להורים עם מגבלות.

 

"אני מקווה שהשכל הפעם יגבר על השיקולים הפוליטיים ושיקולי האגו ואכן ממשלת ישראל תנקוט בצעד אמיץ ותחליט שהיא אכן חברתית כמו שהיא מצהירה". אמר מורביה שסיפרה גם היא על יוקר המחיה של נכים בישראל. "הקצבה נאכלת על ידי הוצאות כלליות, תרופות וטיפולים", אמרה, "מעצם היותנו נכים גם ממחלות ההשתתפות העצמית בתרופות היא לא זולה. אינסולין למשל לטיפול בסוכרת יכול לעלות גם 1,000 שקל בחודש לאחר הסבסוד, ושלא נדבר על תרופות שלא נמצאות בסל, ואז החולה בכלל לא רוכש אותם וזה משאיר אותנו עמוק בתוך מעגל הנכות ומחמיר את מצבנו הרפואי ובוודאי את מצבנו הנפשי. נכות היא לא תקלה, היא דבר שיכול לקרות לכל אחד במהלך חייו ועצימת העיניים וההתעלמות לא תמנע מהנכות לנקוש בדלת".

עו"ד שי כהן, לא מוצא עבודה, מקווה להגדלת הקצבה ()
עו"ד שי כהן, לא מוצא עבודה, מקווה להגדלת הקצבה

ח"כ אילן גילאון לאחר ההישג הזמני  (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ אילן גילאון לאחר ההישג הזמני (צילום: גיל יוחנן)

יוזם הצעת החוק, ח"כ אילן גילאון, שבעצמו סובל מנכות, הסביר: "אנחנו מושתתים על חברה שמי שצריך לא מקבל, ואני רוצה להפוך את הפירמידה הזאת. אם זה יצליח הפעם זה יצליח גם עם הקשישים. אנשים למטה צריכים להתקיים בכבוד, את המסים צריך לגבות מהקצה העליון של הפירמידה".

  

פרופ' אריק רימרמן מהפקולטה למדעי הרווחה והבריאות באוניברסיטת חיפה אמר כי הקצבאות בישראל נמוכות ממדינות מערב אירופה, כגון צרפת, אנגליה וגרמניה וממדינות סקנדינביה. עם זאת, הוא רחוק מלהיות אופטימי. "הסבירות של החוק לעבור היא קלושה עד כמעט לא קיימת", אמר. "פירושו להכפיף עוד שישה וחצי מיליארד שקלים ואני מתקשה לראות ממשלה שמסוגלת להעלות את הקצבאות במכה אחת. יכול להיות שזה יהיה זרז להעלות את הקצבה בפעימות". פרופ' רימרמן הזהיר גם כי העלאת הקצבה בבת אחת עלולה לעודד נכים שלא לצאת לעבודה.

 

מנגד, ד"ר ברברה סבירסקי, מנהלת מרכז אדוה, הזכירה כי "מעסיקים לא עומדים בתור להעסיק נכים. יש היצע של עובדים והם לוקחים את מי שנראים להם הכי כשירים". היא הוסיפה ואמרה כי נכים רבים פשוט לא יכולים לעבוד. "ברור שזה עולה כסף", אמרה על העלאת הקצבאות, "אבל הכל עולה כסף והחברה נמדדת על ידי ההתייחסות שלה לחלשים ביותר. ההצעה לדעתי לא תעבור, אבל היא קובעת רף מינימום מבחינה תודעתית, שהוא שכר המינימום. שוק העבודה מכתיב את הכלכלה וזה הכי הגיוני".

 

הקרב הפוליטי

לאחר שההצעה אושרה בקריאה טרומית היא תעבור כעת לדיון בוועדת העבודה והרווחה. הקואליציה תנסה לטרפד אותה וצפויה להפעיל משמעת קואליציונית נוקשה. אחת הסיבות להתנגדות היא העלות הגבוה של יישום החוק.

 

שר העבודה והרווחה חיים כץ אמר השבוע כי יישום החוק עומד על כ-7 מיליארד שקלים. הוא ציין כי לדעתו מדובר בהצעה נכונה, אבל יש לבחון את העלאת הקצבה לנכים בצורה הדרגתית. פתרון נוסף שהקואליציה צפויה להציע הוא העלאת הקצבה לסכום נמוך יותר משכר המינימום.

 

 


פורסם לראשונה 08/12/2016 21:55

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
חיבוקים במליאת הכנסת
צילום: גיל יוחנן
מומלצים