שתף קטע נבחר

אושר בוועדה: קיצור הליך הכנסת תמרוקים חדשים לשווקים

במסגרת הנסיונות להוזיל את המחירים הגבוהים בשוק, ולהשוות אותם לממוצע במדינות ה-OECD, ועדת העבודה והרווחה אישרה היום רפורמה בענף הכוללת הקלות על היבואנים באמצעי הרישוי והדיווח, החמרת הפיקוח על איכות המוצרים והקפדה על בריאות הציבור. נציגי הענף התנגדו: "החוק המכביד הזה עלול לגרום לסגירת מפעלים קטנים"

ועדת העבודה והרווחה אישרה היום (א') רפורמה בענף התמרוקים. השינוי בא על מנת להוזיל את המחירים הגבוהים בהשוואה למצב בחו"ל. נכון להיום, עלות הייצור, יבוא ושיווק בשמים, שמפו, סבונים תכשירי שיזוף וכדומה גבוהה במעל 40%-30% בממוצע מאשר מדינות ה-OECD. למשל מחיר דאודורנט לגבר גבוה בכ-62%.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

תהליכי הייצור והיבוא מחייבים קבלת רישיונות ממשרד הבריאות ונמשכים חודשים ארוכים. בחוק החדש שאושר בוועדה לקריאה שנייה ושלישית, ישראל מאמצת רגולציה אירופית המקצרת משמעותית את ההליכים, בדומה ל"רפורמת הקורנפלקס", שאושרה בחוק ההסדרים הקודם לפני כשנתיים.

 

כמו כן, הרפורמה הנוכחית מתבטאת בהקלות על היבואנים באמצעי הרישוי והדיווח, בהחמרת הפיקוח על איכות המוצרים והקפדה על בריאות הציבור. לעומת זאת, הוועדה דחתה את בקשות הענף להוזיל את האגרות השונות, אבל החמירה את העונשים על הפצה או אי מניעת השימוש במוצר מזיק בהגדלת הקנסות המנהליים עד 75 אלף שקל.

 

עם זאת נקבע כי שר הבריאות ווועדת הבריאות יוכלו לדרוש מהיצרנים והיבואנים קבלת רישיון מראש לגבי סוגי תמרוקים מסוימים, אם יתברר כי הדבר נחוץ להגנה על בריאות הציבור. החוק ייכנס לתוקף בעוד כחצי שנה.

 

יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף (כולנו) עדיין מודע לאפשרות שהעוסקים יגלגלו הוצאות על המחירים ואמר שהוועדה תשתדל למנוע זאת. "עשינו מאמצים אדירים להקל על היבואנים והמשווקים בחוק החדש, מה שעשוי לפתוח את השוק ליבוא מוגדל ומתחרה ואני צופה שגם הצרכנים ירוויחו מזה", אמר אלאלוף והעריך כי הצעדים החדשים אכן יביאו להגברת התחרות ולהורדת מחירי המוצרים השונים, בעיקר השימושיים ביותר, כמו המוצרים לרחצה והדאודורנטים.

ח"כ אלאלוף (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ אלאלוף(צילום: גיל יוחנן)
 

נציגי הענף, בהם עדי שאולי מהתאחדות התעשיינים ונורית הראל מחברת ד"ר פישר, לחצו שלא לקבל את הצעת האוצר שלא לגעת בתעריפי האגרות להוצאת רישיונות היבוא שעומדים היום על 1,723 שקלים למוצר. השניים טענו שאין הצדקה לשמור על האגרות אם כוונת האוצר רק להעשיר את קופת המדינה.

 

רכז התעשייה והמסחר באגף התקציבים באוצר, אמיר רשף, הגיב שהאגרות אמנם מכניסות כ-30 מיליון שקל בשנה, אבל הן מכסות רק את מחצית עלויות התהליך. עם זאת, הוסכם להאריך בשנתיים את הפטור הקיים מהאגרות על יבוא בשמים וסבונים מוצקים ולהפחית את האגרה עבור אישור לשינוי שם או גוון של מוצר.

 

הקלות אלה הושגו בהתערבות ח"כ רועי פולקמן (כולנו), למרות מחאת התעשיינים. הראל טענה כי "אתם מקלים רק על היבואנים. ומה על התעשייה המקומית כשהחוק המכביד הזה עלול לגרום לסגירת מפעלים קטנים?". רשף הגיב: "עוד תראו שהמעבר לשיטה החדשה יחסוך לכם הרבה כסף". אלאלוף חיזק אותו ואמר, "החוק הולך רבות לקראתכם".

 

לאחר אישור הוועדה, שר האוצר, משה כחלון אמר כי "מדובר בצעד נוסף במסגרת מדיניות הממשלה והאוצר להילחם בריכוזיות ולהסיר מכסים וחסמים כדי לפתוח את המשק הישראלי ליבוא ותחרות. הרפורמה תשפיע על שוק התמרוקים, שמורכב ממוצרי צריכה בסיסיים שיש בכל בית בישראל, ותקל באופן ישיר על כיסם של הצרכנים".

 

השר מציין כי ענף התמרוקים מאופיין בריכוזיות גבוהה, כך שנתח השוק של שלושת השחקנים הגדולים בשוק הדאודורנטים עומד על כ-70%. במשחות השיניים יותר ממחצית מהשוק מוחזקבידי יבואן יחיד. "ריכוזיות זו מובילה לפערי המחירים המשמעותיים בהשוואה למדינות ה-OECD".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים