שתף קטע נבחר

בג"ץ דחה עתירות שהוגשו נגד מינהל התכנון

בעתירות נטען כי הוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור, שנועדה לאשר בנייה למגורים בהליך מזורז, פעלה שלא כחוק כאשר אישרה תוכניות עם אחוז נמוך של דיור להשכרה ארוכת טווח. אולם ביהמ"ש קבע שהופעל שיקול דעת

העתירות נדחו: בג"ץ דחה בשבוע שעבר (ד') את עתירתם של האגודה לזכויות האזרח, עמותת במקום, החברה להגנת הטבע וארגונים נוספים, נגד קבינט הדיור והוועדה לקידום מתחמים מועדפים לדיור במינהל התכנון (ותמ"ל), שנועדה לאשר תוכניות בהליך מזורז.

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

בקשה לכינוס נכסים לחברת יובל בנייה

אחיה של ענבל אור ישיב מאות אלפי שקלים

"דירות ב-30% פחות יצננו את שוק הנדל"ן"

 

העותרות ביקשו מבית המשפט להורות על עצירת קידום תוכנית הותמ"ל. לטענתן, למרות שעל פי חוק הותמ"ל, 30% מיחידות הדיור שתוכננו למגורים יהיו להשכרה, אישר מינהל התכנון תוכניות בניגוד לחוק - עם שיעור נמוך יותר להשכרה ובכך "פספס" את המטרה - להגדיל את היצע הדיור להשכרה ארוכת טווח בישראל.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

ואולם, בית המשפט, בהרכב של שלושה שופטים ובהם המשנה לנשיאת העליון, אליקים רובינשטיין, קבע כי החלטות קבינט הדיור לאפשר במקרים ספציפיים קידום תוכניות בותמ"ל עם אחוז נמוך להשכרה, התקבלו בהתאם לחוק ותוך הפעלת שיקול דעת ובשיעור של 24%. עוד נקבע כי האינטרס הציבורי של הגדלת היצע יחידות הדיור בכלל ויחידות הדיור להשכרה בפרט נשמר.

 

בתשובת המדינה נכתב כי דווקא בשל קידום מתחמים בותמ"ל, ובהם מתחם צריפין ותל השומר, גדל היקף יחידות הדיור להשכרה. עוד נכתב כי ככל מוסד תכנון אחר, בעבודת הותמ"ל מוצפים השיקולים הנדרשים לקבלת הכרעות בתוכניות המוגשות לה.

 

במינהל התכנון בירכו על ההחלטה. ערן ניצן, סגן הממונה על אגף התקציבים במשרד האוצר המשמש גם יו"ר הותמ"ל, אמר בעקבות ההחלטה כי "הרוח הגבית שהעניק בית המשפט העליון, מאפשרת להמשיך ולקדם את המהלכים המשמעותיים לפתרון משבר הדיור, במסגרת המאמצים המתמשכים של קבינט הדיור והותמ"ל".

 

דקלה פרסיקו, מתכננת הותמ"ל, הוסיפה כי "המתחמים שמוגשים לקבינט הדיור, נבחנים באופן מדוקדק ונמסרים בהמלצת מנהלת מינהל תכנון לאישור קבינט הדיור. בעת הדיון בהכרזה, קבינט הדיור בוחן את היתכנותה וכן חסמים אפשריים למימוש עתידי".

 

לדבריה, "לאחר הכרזה על מתחם, ניתן דגש רב על הכנת תוכנית באופן מיטבי טרם קליטתה בהליך במוסד התכנון. צוות הותמ"ל עובד באופן נמרץ ורציף עם עורכי התכניות, הרשויות המקומיות וגופים נוספים לשם הבאתה לדיון בוועדה כשהיא בשלה וראויה ובהסכמות רחבות ככל הניתן". 

 

באגודה לזכויות האזרח התייחסו להחלטה. לדברי מנהל היחידה לזכויות חברתיות באגודה לזכויות האזרח, עו"ד גיל גן-מור, "החוק מאוד חד משמעי - 30% מיחידות הדיור במתחמים מועדפים לדיור צריכים להיות להשכרה ארוכת טווח, אך קבינט הדיור בהנהגתו של כחלון אישר עשרות מתחמים מועדפים, תוך שהוא מקצץ מעל 14 אלף יח"ד שאמורות היו להיות להשכרה ארוכת טווח, מחציתן במחיר מסובסד לזכאים, והן יוצעו למכירה בלבד.

 

"זו בשורה רעה לעשרות אלפי משפחות שמשוועות לפתרון מגורים יציב ושפוי כפי שיש לשוק שכירות מוסדי להציע. בעתירות שלנו הראינו כי בשלושה מתחמים בצריפין ובחיפה המניע היחיד לביטול יחידות דיור להשכרה הוא הדרישה של האוצר להגדיל רווחים מהקרקע כדי לממן מטלות שונות, וטענו כי מדובר בשימוש לא חוקי בסמכות ההחרגה.

 

"בג"ץ לא התערב ובחר רק להעיר לשומרי הסף כי עליהם להקפיד יותר על החוק ועל האופן בו מתקבלות ההחלטות. בצד החיובי, בזכות הפעילות של האגודה לזכויות האזרח וגופים שותפים במהלך חקיקת החוק, ובתמיכת חברי הכנסת בראשות מירי רגב, שהייתה אז יו"ר ועדת הפנים, חויבה הממשלה לראשונה לקדם את נושא ההשכרה המוסדית במסות גדולות של יחידות דיור במסגרת החוק. אנו נמשיך לעקוב מקרוב אחר יישום החוק ולא נהסס לחזור לבג"ץ אם נצטרך".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים