שתף קטע נבחר

פערי הבריאות בישראל: עניים חולים יותר בסוכרת

בכנס בנושא אי השוויון בבריאות שנערך היום, יוצגו הפערים במחלת הסוכרת, אחת המחלות המרכזיות המסמלות את מצב בריאות התושבים. מהנתונים עולים פערים בין אלה במעמד סוציו אקונומי נמוך לגבוה. הבשורה: הפערים במגמת צמצום

עשירים עדיין בריאים יותר: נתונים חדשים שיוצגו היום (ב') בכנס אי שוויון בבריאות, מגלים כי אנשים המשתייכים למעמד סוציו אקונומי נמוך יותר חולים יותר בסוכרת, וסובלים יותר מסיבוכי המחלה בהשוואה לאלה במעמד סוציו אקונומי גבוה. הבשורה: הפערים שהיו משמעותיים מאוד לפני שנים, נמצאים במגמת צמצום.

 

הכנס בנושא התמודדות לאומית עם צמצום אי השוויון בבריאות מתקיים באשקלון, והוא שם דגש דווקא על מחלת הסוכרת, המסמלת את מצב בריאות התושבים. סוכרת סוג 2 (סוכרת מבוגרים) נחשבת למגפה של ממש בעולם המערבי, והיא תוצר נלווה להשמנת יתר, פעילות גופנית ירודה, וכן היעדר שירותי רפואה מונעת וטיפולית.

 

קראו עוד על נתוני הכנס

נתוני הבריאות הקשים נחשפים בדו"ח: בפריפריה מתים יותר

 

הקשר בין המצב הסוציו אקונומי לבין מחלת הסוכרת (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
הקשר בין המצב הסוציו אקונומי לבין מחלת הסוכרת(צילום: עידו ארז)

 

הבדלים משמעותיים בתחלואה בסוכרת

מנתוני מכבי שירותי בריאות, עולים הבדלים משמעותיים בהימצאות הסוכרת על פי המצב הכלכלי והסוציאלי של המבוטחים. כך למשל, שיעור הסוכרת בקרב בעלי המעמד הסוציו אקונומי הנמוך מגיע ל-6.2% מכלל המבוטחים בקופה, בעוד שבקרב בני המעמד הסוציו אקונומי הגבוה מגיע שיעור הסוכרת ל-4.4%.

 

 

 

גם בטיפול במחלה הפער הוא לרעתם של בני המעמד הסוציו אקונומי הנמוך: שיעור החולים בעלי רמת סוכר תקינה בדם מגיעה ל-66.7% בקרב המעמד הגבוה, ול-59.4% בלבד בקרב בני המעמד הסוציו אקונומי הנמוך.

 

גם הנתונים של קופת חולים מאוחדת מעידים על הפערים המשמעותיים בין המעמדות: הפער בין המעמד הגבוה לנמוך אצל בני 19 עד 64 מגיע לכ-0.4% לטובת בני המעמד הנמוך, אולם בקרב בני 65 ומעלה, התמונה מתהפכת כאשר שיעור חולי הסוכרת מקרב המעמד הנמוך מגיע ל-25.6% ואילו שיעורם בקרב בני המעמד הסוציו אקונומי הגבוה עומד על 21%.

 

פערים יוצגו גם בקרב מבוטחי שירותי בריאות כללית, כאשר בחלק מבני המעמד הסוציו אקונומי הנמוך מגיע שיעור החולים ל-11%, בעוד ששיעורם בקרב בני המעמד הגבוה עומד על כ-8%.

 

שר הבריאות: "אי שוויון בבריאות היא תופעה מדאיגה"

בקופות עצמן אומרים כי הן פועלות לצמצום הפערים במישורים שונים, הכוללים סדנאות, חומר הסברתי, הודעות פרטניות למטופלים, ליווי אישי בחלק מהמרפאות של אחות סוכרת, הפעלת מרפאות סוכרת ניידות בהן מגיע צוות רב מקצועי למרפאות מרוחקות וקידום בריאות הכולל עידוד הפסקת עישון, פעילות גופנית ותזונה נבונה. במצבים של מצוקה כלכלית, מתקיימת בחלק מהקופות פניה יזומה של הצוות המטפל לקבלת הנחה ברכישת תרופות דרך ועדת חריגים.

 

"אי שוויון במערכת הבריאות הוא אחת התופעות המדאיגות בחברה הישראלית", אמר שר הבריאות, יעקב ליצמן, "התחום הוגדר על ידי עוד בקדנציה הראשונה שלי כשר בשנת 2010 כיעד עליון של המשרד מאז המשרד על כך אגפיו מחויב לנושא ושם אותו בראש סדר העדיפויות המקצועי ופועל במגוון של כלים לצמצם אותו. למרות העשייה הענפה הפערים עדיין קיימים ואתגרי העוני והזדקנות האוכלוסיה הם אתגרים משמעותיים שעומדים לפתחנו כממשלה וכחברה ואנחנו נמשיך ללא לאות ליצירת מערכת בריאות יעילה, שוויונית ואיכותית יותר עבור כל החברה הישראלית כולה".

 

מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, אומר כי "הבעיה נמצאת למול עינינו ואסור לנו לרגע להתחבא ולחשוב שזה ייעלם. הפערים במערכת הבריאות עלולים להתגבר ועלינו מוטלת החובה להוביל את הפתרון ולרתום את כולם לסייע. אני מצפה שכמה שיותר שחקנים יירתמו למשימה הלאומית של כולנו".

 

ניר קידר, סמנכ"ל לתכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות, מוסיף כי "הפערים בבריאות, הם בלתי מתקבלים על הדעת ואסור לנו להשלים איתם. העוני שנוצר מחוץ למערכת הבריאות, מחייב אותנו לפעילות עיקשת בנושא צמצום הפערים. אנחנו פועלים נגד הרוח וזה לא פשוט".


צפו: כך נראה יום בחיי חולה סוכרת

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הקשר בין סוכרת למצב הסוציואקונומי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים