שתף קטע נבחר

ועדת הכספים: ימוסו רווחי "חברות ארנק"

מדובר ברווחיהן של חברות תחת שליטת יחיד או קבוצה קטנה, שהכנסותיהם מופקות מעבודתם. אלה חסכו את המס השולי המגיע מהכנסותיהם הגבוהות ודחו את חלוקת הדיבידנדים לתקופה ארוכה. חוק המיסוי החדש מתייחס לכל הכנסותיהם כאילו הן הכנסת יחיד מיגיעה אישית, כך שישלמו את מלוא המס המגיע כולל השולי, למס הכנסה, מס ערך מוסף וביטוח הלאומי

ועדת הכספים סגרה היום (ג') עוד פרצת מס. הוועדה אישרה לקריאה שנייה ושלישית את הפרק בחוק ההסדרים לתקציבי 2017/18 המחייב במיסוי רווחי "חברות הארנק". מדובר בחברות תחת בעל שליטה יחיד או קבוצת בעלים קטנה, שהכנסותיהם מופקות מעבודתם או מפעילותם העסקית. מדובר בתופעה שהחלה לפני 15 שנה. שכירים ועצמאים, ראו שכדאי להם להגדיר את עיסוקם כחברה בע"מ בשליטתם.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

התרגיל נעשה כדי לחסוך את המס השולי הגבוה המגיע מהכנסותיהם הגבוהות, כמו גם את תשלומי הביטוח הלאומי. בנוסף, גם כשעשו הרבה כסף בשיטה, הם דחו את חלוקת הדיבידנדים לתקופה ארוכה, כך שעשו כסף גדול במקום שיגיע לקופת המדינה.

 

חוק המיסוי החדש מתייחס לכל הכנסותיהם כאילו הן הכנסת יחיד מיגיעה אישית, כך שישלמו את מלוא המס המגיע כולל השולי, למס הכנסה, מס ערך מוסף וביטוח הלאומי.

 

בנוסף אותם שכירים ועצמאים ישלמו את המס המגיע מנכסי החברה, בין אם אלה נכסי נדל"ן, יצירות אמנות, או מטוסים ויאכטות הרשומים על שם החברה שלהם. מנהל רשות המסים, משה אשר, אמר בוועדה כי אוכלוסיית התרגיל מונה עשרות אלפי נישומים. היזמים היו מנכ"לים בכירים ומנהלי כספים, יחד עם עצמאים בעלי הכנסות גבוהות במיוחד כגון עורכי דין, רופאים וקבלנים. הם נתנו את שירותיהם באמצעות החברות שלהם, כעובדיהן, בתמורה גבוהה פי כמה ממה שהשתכרו במעמדם הקודם.

 

במעמדם החדש כבעלי חברות בע"מ הם חילקו לעצמם את הדיבידנדים על רווחי החברות, אבל דחו את חלוקתם למשך תקופות ארוכות כדי לחסוך את מס רווחי הון שהיו נדרשים לשלם במצבם הקודם. חברי הוועדה תמכו מלכתחילה ביוזמה הזאת בהכרה כי אכן מדובר באחת מהתופעות החמורות של מפלטי מס.

 

יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר כי "זהו חוק חשוב שיסייע למדינה להתמודד באפקטיביות רבה עם אחת התופעות הפסולות של תכנוני מס והתחמקות הבכירים בעלי ההכנסות הגבוהות מתשלום מלוא המס המגיע מהם". עם זאת, עמדה הוועדה על הצורך לרסן את החקיקה כדי למנוע פגיעה קשה מדי במגזר העסקי ובריחת עסקים מישראל. רשות המסים נדרשה להגיע להסכמות על נוסח החוק עם הלשכות המקצועיות (עורכי דין, רואי חשבון יועצי מס, איגוד מנהלי הכספים ועצמאים כגון עורכי דין, רופאים מהנדסים).

 

דיני המס וכללי המיסוי של "חברות ארנק" על פי הכינוי שדבק בהם במשך שנים, או "חברות שכירים" לפי הכינוי הרשמי, אכן התגבשו בעצה אחת. על פי הנוסח המוסכם, המקרים שיוגדרו כחייבי מס הם משיכות הכספים מ"חברת ארנק" אל כל משיכות הכספים מהחברה בידי היחיד או המעטים שהם בעלי החברה, לרבות משיכת דיבידנדים; או כשעיקר השימוש בנכסי החברה (דירה, חפצי אומנות, תכשיטים, כלי תחבורה ביבשה בים או באוויר) נעשה בידי בעל המניות המהותי היחיד או המעטים.

 

דירות שיש בהן משתמשים מעורבים, ייראו כנכס "חברת ארנק" לפי רוב המשתמשים בה, או לפי עיקר השטח המשמש לצרכיו הפרטיים של בעל המניות העיקרי או היחידי. לעניין זה נתנה רשות המיסים דוגמה של דירה שיש בה מספר חדרים, כאשר חדר אחד או יותר משמשים כקליניקה מקצועית של בעל החברה. במקרה כזה ייראו בכל הדירה כ"חברת ארנק" והבעלים ישלמו על השימוש בה את המס המגיע לפי הדינים המקובלים.

 

החוק החדש מסמיך את מנהל רשות המסים לאשר לחברה להשקיע עד 50% מרווחיה שנצברו ב-5 השנים שקדמו להשקעה, בתנאי שהסכום המצטבר יהיה לפחות 5 מיליון שקלים ויתרת הרווחים שבידי החברה לא תהיה נמוכה מ-3 מיליון שקלים.

 

החוק אושר פה אחד. יו"ר גפני ברך על המוגמר: "תרומתנו לחיזוק מערכת המס של ישראל מחזקת גם את הצדק החברתי, כך שבעלי השכר הגבוה ביותר במשק ישלמו מס אמת כמו שאר שאר השכירים והעצמאים". החוק יאושר סופית במליאת הכנסת בתוך שבועיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
ועדת הכספים
צילום: גיל יוחנן
מומלצים