שתף קטע נבחר

תושבי עמונה יכריעו הבוקר: זהו המתווה לפינוי

תושבי המאחז צפויים להסכים ולהתפנות ללא אלימות. על פי המתווה, המדינה תפעל להקמת 11 מבנים בחלקה סמוך לעמונה, ועד אז יינתן להם דיור זמני בעפרה

מאחז עמונה (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
מאחז עמונה(צילום: אלי מנדלבאום)

תושבי עמונה יתכנסו הבוקר (יום ד') כדי להחליט אם להסכים למתווה שהוצע להם בנוגע העתקת המאחז לחלקות סמוכות. נטיית תושבי עמונה היא להסכים ולהתפנות ללא אלימות. אם בסופו של דבר, לעומת זאת, יחליטו התושבים שלא להיעתר לבקשה צפוי הפינוי להתרחש בימים הקרובים, והכוחות צפויים להיתקל בהתנגדות.

 

במתווה נכסי נפקדים שהועבר לתושבים לאישור נכתב כי עמדת הדרג המדיני היא שפסק הדין של בג"ץ יבוצע במלואו, ובמסגרתו יפונו כל המבנים המצויים במתחם הקיים כיום של עמונה. המדינה תפעל באופן מיידי להקמת 11 מבנים יבילים בחלקה 38, ששטחה בין 6 ל-8 דונמים, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet.

החלקות שמוצעות לתושבי עמונה (צילום: שלום עכשיו) (צילום: שלום עכשיו)
החלקות שמוצעות לתושבי עמונה(צילום: שלום עכשיו)
 

"לצורך כך", נכתב במתווה, "חלקה זו תוקצה באופן מיידי למועצה האזורית מטה בנימין לתקופה של שנתיים, ויינתן בה היתר בנייה שתוקפו לשנתיים, במקום ההיתר הקיים שתוקפו לשמונה חודשים. לשם הכשרת השטח והצבת המבנים נדרשים כחמישה שבועות. במקביל לכך, המדינה תפעל להציב כארבעים מבנים יבילים נוספים בחלקות הסמוכות ליישוב עמונה, לתקופה של שנתיים, באותו אופן".

 

במתווה נכתב כי "במהלך השנתיים הקרובות תיבחן האפשרות לאשר התיישבות ארוכת טווח בחלקות הסמוכות לעמונה. לשם כך, יושלם הליך בירור ההשגות שהוגשו. כמו כן, המדינה תפנה לבית המשפט השלום בירושלים בבקשה לפירוק שיתוף בחלקות שיימצא כי עיקר הבעלות בהן הוא בגדר נכס נטוש.

 

התכנסות תושבי עמונה, הבוקר ()
התכנסות תושבי עמונה, הבוקר

"לאחר שיובהר, בסיומם של תהליכים אלו, היקף השטח הנמצא בחזקת הממונה, יבחנו הגורמים המקצועיים אם ניתן מבחינה תכנונית להקים התיישבות ארוכת טווח במקום, ובהמשך לכך יבחן היועץ המשפטי לממשלה אם ניתן לאשר זאת מבחינה משפטית", כתבו. "אם התהליך המפורט בסעיף זה לא יסתיים, בהכרעה כזו או אחרת, בתום תקופת השנתיים האמורה לעיל, יוארכו היתרי הבנייה וההקצאות ביחס לחלקות לפרק זמן קצר נוסף, כפי שיידרש עד להשלמת התהליך".

 

במתווה שהועבר לאישור צוין גם כי "המדינה תכין פתרונות דיור זמניים לתושבי עמונה ביישוב עפרה, למקרה שבו ייווצר פער בלוחות הזמנים בין יום הפינוי של היישוב עמונה לבין הצבת המבנים בחלקות. המדינה תפעל לכך שפער הזמנים יהיה קצר ככל הניתן".

 

 

אמש הפגינו אלפי בני אדם מול בית ראש הממשלה בירושלים בדרישה להסדרת מעמדו של המאחז. המפגינים הניפו שלטים שעליהם נכתב בין היתר "ארץ ישראל - לא נושא לדיון" ו"על ארץ ישראל לא מוותרים". אבי נעים, ראש מועצת בית אריה, אמר: "עמונה זה סמל, זה לא 40 קרוואנים. עמונה זה יהודים, משפחות, בתי ספר ומוסדות חינוך. עמונה זה יישוב יהודי בישראל, ואם נוותר אז יש עוד הרבה בתים שנוותר עליהם. אני פונה לראש הממשלה: הממשלה הזאת נבחרה בגללנו, היא צריכה להביא בתים ליהודה ושומרון, זה תפקידה. אני רוצה לשאול את בתי המשפט, מה הטעם בלהרוס? באנו לפה כדי להרוס או לבנות? יש לנו חובה למחות על כל הרס יישוב בארץ ישראל, שנית עמונה לא תיפול".

 

פתרון נכסי הנפקדים שעליו סיכמו בנט ונתניהו כולל ארבע חלקות (28, 29, 30 ו-38) בסך כולל של כ-50 דונם. כל החלקות נמצאות על ההר ומרוחקות כמה מאות מטרים ממקום הבתים הנוכחי. ההצעה התקבלה בדרג הפוליטי לאחר לחצים כבדים שהופעלו על היועץ המשפטי אביחי מנדלבליט כדי שיאשר את המתווה ויבצע בו תוכנית פירוק-שיתוף - פעולה שמחלקת את החלקות.

 

ההצעה הנוכחית טובה מהקודמת שהוצעה לאנשי עמונה, שעדיין מנסים להבין מה עתידו של השטח ואם הוא מוסדר משפטית לתקופה ארוכה, זאת כדי להימנע בעוד כמה שנים מסיטואציה דומה לזו שהם חווים כיום.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים