שתף קטע נבחר

כך העלאת הריבית בארה"ב תשפיע עלינו

אחרי שנה של קיפאון, האמריקנים החלו להעלות את הריבית וצפויות עליות נוספות. לדברי כלכלנים בכירים, עבור ישראל מדובר בבשורה חיובית. "השקל ייחלש ביחס לדולר האמריקאי, מה שיכול לסייע ליצוא הישראלי". התחזית היא שבנק ישראל לא ימהר להגיב ולהעלות את הריבית בישראל

יו"ר הבנק המרכזי של ארה"ב, ג'נט ילן, החליטה במסיבת העיתונאים הראשונה מאז הבחירות בארצות הברית להעלות את שיעור הריבית בשיעור של 0.25%. מדובר בהעלאת הריבית הראשונה בשנה האחרונה. הבנק האמריקאי צופה כי נראה ב-2017 שלוש העלאות ריבית נוספות, מגמה אשר צפויה ללא ספק להשפיע על שוקי העולם, על שער החליפין של המטבעות ועל מחירי הנכסים. ynet בירר עם מספר כלכלנים בכירים כיצד השינוי במדיניות המוניטרית של ארה"ב תשפיע על המשק הישראלי.

 

הכלכלן הראשי של IBI בית השקעות, רפי גוזלן, אמר: "העלאת הריבית תומחרה במלואה בתקופה האחרונה כך שלא מדובר בהפתעה והפוקוס העיקרי הוא סביב המסר ששידר הבנק המרכזי למדיניות העתידית הצפויה.

 

"בהיבט הישראלי, בנק ישראל לא צפוי לעקוב באופן אוטומטי אחרי המהלך בארה"ב שכן סביבת האינפלציה בישראל נמוכה משמעותית מזו שבארה"ב, והמדיניות הפיסקאלית בארה"ב צפויה להרחיב עוד את פער זה".

 

גוזלן מסביר כי חשוב לתת משקל גבוה להתפתחויות באירופה, שותפת הסחר הגדולה של המשק הישראלי, שבה המדיניות שונה מאשר זו בארה"ב. "שונות זה מובילה בין היתר להתחזקות השקל מול האירו, ובאופן כללי יותר שער החליפין של השקל ממשיך להתחזק, התפתחות השקולה להעלאת ריבית.

 

"כדי שנראה שינוי בריבית המקומי נדרשת קודם כל עליית מדרגה משמעותית בסביבת האינפלציה, וכן שיפור בצמיחה העולמית שיאפשר ליצואנים לספוג את התחזקות השקל (כתגובה להעלאת ריבית). להערכתי אנחנו עדיין רחוקים מתמהיל זה ולכן הריבית בישראל ב-2017 צפויה להישאר ללא שינוי".

 

היצוא הישראלי צפוי להתחזק

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב דש אמר כי "רכבת הריבית" של הבנק המרכזי האמריקאי יוצאת לאט מתחנת ריבית אפסית. "ייקח לה זמן רב להתרחק מהריבית הנמוכה מאוד ששררה כאן שנים. בינתיים ארה"ב תהיה הכלכלה העיקרית היחידה בעולם שמעלה את הריבית", ציין זבז'ינסקי.

 

לדבריו, מבחינת המשק הישראלי, מדובר בסך הכל בבשורה חיובית. "עליית הריבית בארה"ב גורמת להיחלשות של השקל ביחס לדולר האמריקאי, מה שיכול לסייע ליצוא שלנו. עליית הריבית בארה"ב כלל לא אומרת שבקרוב נראה גם את בנק ישראל מעלה את הריבית. שני התנאים העיקריים לעליית הריבית בישראל רחוקים מלהתקיים. האינפלציה נמוכה מהיעד והשקל חזק מאוד ביחס לסל המטבעות. ככל הנראה, נוכל לראות את הבנק המרכזי האמריקאי מעלה ריבית עוד פעם או פעמיים לפני שבנק ישראל מצטרף אליו".

 

הוא הוסיף: "עלייה בתשואות האג"ח האמריקאיות בתגובה להתגברות הציפיות לעליית הריבית גורמת גם לעליית התשואות בישראל. עלייה זו יכולה לגרום להתייקרות הריביות גם לחברות וגם לצרכנים. מבחינת שוק הדיור, הריביות על המשכנתאות עלו גם בלי קשר לעליית הריבית בארה"ב".

 

"העלאת ריבית מהירה בארה”ב, תמשוך את התשואות בארה”ב מהר יותר כלפי מעלה, ואת שאר התשואות בכלכלות החזקות, כולל בישראל", כך אומר הערב הכלכלן הראשי של אקסלנס, יניב חברון. לדבריו ההשפעה המיידית תהיה כמובן על המשכנתאות, שצפויות להמשיך להתייקר בתקופה הקרובה. "התייקרות המשכנתאות בתקופה הקרובה עשויה לסייע לשר האוצר במלחמתו להורדת מחירי הדיור. השפעה נוספת היא פגיעה בחברות הנדל”ן המניב, שכן תשואת ההיוון של אותם נכסים מניבים, כמו משרדים לדוגמה, עולה, ולכן השווי יורד. כמובן שישנם ענפים מקומיים שיכולים להרוויח מהמגמה, לדוגמה חברות הביטוח, שכן עליית תשואות עשויה בהחלט להוריד את ההתחייבויות העתידיות שלהן ולתמוך בהון העצמי".

 

הוא הוסיף: "מלבד שוק המשכנתאות, הצרכן הישראלי לא צפוי להיפגע יתר על המידה, לפחות כל עוד הריבית של בנק ישראל לא תעלה. מדיניות הריבית בישראל היא שאלה גדולה, ולמרות ההערכות כי הריבית בישראל תעקוב אחרי הריבית האמריקאית, אנחנו מעריכים כי בשנה הקרובה הריבית בישראל לא תעלה, ספק אם תעלה בשנים הקרובות. האינפלציה בישראל רדומה, והשקל חזק מדי. בנק ישראל ימתין להעלאת ריבית באירופה או עליית תשואות שם לפני שהריבית פה תעלה. למרות האופטימיות של הפד, כנראה שהעלאות הריבית בארה”ב בשנת 2017 יהיו איטיות יותר. בסך הכל התחזקות מהירה מדי של הדולר בעולם תיפגע גם באמריקאים וקשה לראות את הממשל החדש שם מקבל את זה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים