שתף קטע נבחר

בגיל 94: השליט היחיד יתמודד שוב בבחירות

רוברט מוגאבה, ששולט בזימבבואה מאז ההכרזה על עצמאותה ב-1980, אושר כמועמד מפלגת השלטון לבחירות ב-2018. למרות השפל הכלכלי והשחיתות קראו במפלגתו למנותו לנשיא לכל החיים: "צריך לשלוט לנצח"

 

 

הוא שולט כבר 36 שנה ברציפות, בבחירות הבאות הוא יהיה בן 94 - אבל אחד המנהיגים האפריקנים המוכרים ביותר עדיין כאן, ולא מתכוון ללכת לשום מקום. נשיא זימבבואה רוברט מוגאבה הוכרז היום (שבת) כמועמדה היחיד של מפלגתו בבחירות הבאות, שייערכו ב-2018, אז יהיה בן 94.

 

במהלך הוועידה שרו תומכיו "מוגאבה צריך לשלוט עד הנצח", ואילו המנהיג הישיש נאם וקרא לסיום המלחמות הפנימיות במפלגתו בנוגע לזהות יורשו. "אנחנו מכירים את הבעיות והמחלוקות, צריך לסיים אותן", אמר.

מוגאבה בוועידת המפלגה. השליט כבר 36 שנה (צילום: AP) (צילום: AP)
מוגאבה בוועידת המפלגה. השליט כבר 36 שנה(צילום: AP)
 

מוגאבה, מנהיג היחיד של המדינה הדרום אפריקנית מאז שזכתה לעצמאות מבריטניה ב-1980, התמודד בשנה האחרונה עם מחאות חסרות תקדים נגד שלטונו. ברקע: כלכלה מידרדרת, שחיתות ומחסור במזומנים. ביולי אף נטשו אותו כמה מתומכיו הגדולים, ותיקי מלחמה שנתנו לו גיבוי במערכות הבחירות האחרונות.

 

ולמרות זאת, במפלגתו שלו ZANU-PF ממשיך מוגאבה לשלוט ללא מתחרים. בתום ועידת מפלגה שארכה יומיים בעיירה מסוינגו, 300 ק"מ דרומית לבירה הרארה, הוא אושר כמועמד היחיד מטעמה בבחירות הבאות.

 

הגברת הראשונה תירש את בעלה?

בעקבות זאת, יורשים פוטנציאליים יצטרכו לחכות עד ועידת המפלגה הבאה ב-2019 כדי להתמודד על הנהגת ZANU-PF. במפלגה שני מחנות יריבים - האחד תומך בסגן הנשיא אמרסון מנאנגגווה (בן 70) כיורשו האפשרי של מוגאבה והמחנה האחר תומך בגברת הראשונה גרייס מוגאבה (51), הצעירה מבעלה ב-41 שנים.

הכלכלה בשפל, השחיתות בשיא - והוא נותר נשיא (צילום: AP) (צילום: AP)
הכלכלה בשפל, השחיתות בשיא - והוא נותר נשיא(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

בוועידת מפלגתו המליצו לבטל את המגבלה על תקופות כהונה, ולהכריז על מוגאבה כנשיא לכל החיים. אבל לפחות בינתיים, ועל פי החוקה שהתקבלה ב-2013, מוגאבה יכול לכהן רק עוד תקופה כהונה אחת.

   

מומחים פוליטיים אמרו כי מוגאבה מנהל בהצלחה מבחינתו מערכת של שכר ועונש: מתן גמול הולם לתומכים בו, והטלת עונשים לאלו שמנסים לאתגר את מנהיגותו, כפי שאירע לסגנית הנשיא לשעבר מוג'ורו, שהורחקה מהמפלגה לאחר עשר שנים כסגניתו.

 

ארגוני זכויות אדם האשימו את מוגאבה לאורך השנים בפגיעה בזכויות מיעוטים ואנשי אופוזיציה. לאחר מערכות הבחירות הקודמות, ב-2013 וב-2008, טענה האופוזיציה לזיופים. ב-2008 אף נעצר כמה פעמים יריבו של מוגאבה, שבעקבות זאת לא התמודד בסיבוב השני לאחר שזכה במספר קולות רב ממנו בסיבוב הראשון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים