שתף קטע נבחר

המסמכים שסיבכו את בני שטיינמץ

איש העסקים בני שטיינמץ נשלח אתמול למעצר בית של שבועיים: חשוד במעורבות במתן שוחד והלבנת הון בגיניאה. "ידיעות אחרונות" מפרסם הבוקר מסמכים שחושפים: כך פעלה החברה של שטיינמץ לשחד את אשתו לשעבר של נשיא גיניאה בתמורה לקידום עניינים עסקיים. עורך דינו: "מיחזור של הליך ישן שמובילה ממשלת גיניאה"

איש העסקים הישראלי בני שטיינמץ (60) נעצר אתמול בחשד למעורבות במתן שוחד לעובד ציבור זר והלבנת הון במדינת גיניאה שבאפריקה. בית משפט השלום בראשון לציון שלח אותו למעצר בית של שבועיים בביתו בארסוף בערבות של 50 מיליון שקל במזומן ו־50 מיליון שקל בנכסים.

 

החשד: שטיינמץ שיחד את נשיא גינאה לשעבר

המיליארדר, הנשיאים האפריקנים והקרב על הברזל

 

בבקשת המשטרה נכתב כי "לפי חומרי החקירה, השוחד בשווי עשרות מיליוני דולרים ניתן לנשיא גיניאה לשעבר ולאשתו, על ידי חברת BSGR שבשליטת החשוד וזאת בתמורה לקבלת זיכיונות לכריית ברזל בגיניאה שהניבו רווח של מאות מיליוני דולרים".

 

היחידה הארצית של המשטרה ביצעה חקירה סמויה בשיתוף רשויות בארה"ב. בהודעתה נמסר כי "לפי החשד, שילמו החשוד ומעורבים נוספים, ישראלים המתגוררים לרוב בחו"ל, שוחד בעשרות מיליוני דולרים לעובדי ציבור בכירים בגיניאה, בתמורה לקידום ענייניהם העסקיים שם". עוד מסרה המשטרה כי "החקירה הגלויה בראשיתה וצפויים נחקרים נוספים".

בני שטיינמץ (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
בני שטיינמץ(צילום: עידו ארז)
 

עו"ד יובל ששון, המייצג את שטיינמץ ואת חברת הכרייה BSGR שבשליטתו, אמר כי "ההליך הנוכחי הוא מיחזור של הליך ישן שמובילה ממשלת גיניאה מאז עלייתו לשלטון של נשיאה המושחת אלפא (לנסאנה) קונדה במטרה להפקיע שלא כדין את זכויות הכרייה של BSGR. מדובר בניסיונות מתמשכים וחסרי בסיס המיועדים להסוות את מעשי השחיתות שמטרתם הפקעת הנכסים שלא כדין".

 

בלב חקירת השוחד נגד שטיינמץ עומדת פעילותו בתחום הכרייה בגיניאה. שטיינמץ החל לפעול בגיניאה בשנת 2006. לפי החשד, קבוצת BSGR (ראשי תיבות של "בני שטיינמץ גרופ ריסורסס") שיחדה פקידי ממשל בכירים כדי לקבל זיכיונות חיפוש וכרייה במדינה.

 

אחד הזיכיונות העיקריים בלב החקירה נמצא באזור סימנדו, ממרבצי עופרת הברזל הגדולים בעולם. מבקרי החברה טענו כי BSGR קיבלה את הזיכיונות בנזיד עדשים ולא שילמה דבר למעט אגרות בסכומים מצחיקים, תמורת משאבי טבע נדירים השייכים לאנשי גיניאה העניים.

 

ב־30 באוקטובר 2012 הודיעה ה"וועדה לבחינת חוזים וזכיונות בתחום המחצבים" בגיניאה כי היא שוקלת לבטל את חוזה הזיכיון של שטיינמץ. תחת הכותרת "האשמות" גוללה הוועדה טענות קשות להתנהלות מושחתת לכאורה של BSGR. בין היתר הואשמה החברה כי העניקה מתנות יקרות ערך - בהן דגם מיניאטורי של מכונית משובץ יהלומים - לשר המכרות לשעבר של גיניאה וכן שילמה 2.5 מיליון דולר במזומן לממאדי טורה, אשתו הרביעית של נשיא גיניאה לשעבר קונדה.

 

בינואר 2013 חלה התפתחות נוספת בחקירה כששלטונות ארה"ב החלו לחקור גם הם את פרשת השוחד בגיניאה. לצורך החקירה גויסה ממאדי טורה, שהסכימה לשתף פעולה עם האף־בי־איי כנראה תמורת הטבות. טורה ניהלה שיחות טלפוניות עם פרדריק סילינס, אזרח צרפתי שהיה שותף של BSGR בפרויקט הגיניאי. באותן שיחות נשמע סילינס מפציר בטורה להשמיד מסמכים הנוגעים לכאורה לפרשיית השוחד בגיניאה ומבטיח לה בתמורה מיליוני דולרים.

 

באפריל 2013 נעצר סילינס על ידי האף־בי־אי והוגש נגדו כתב אישום בגין שיבוש הליכי משפט והסתה לעדות שקר. האף בי איי הגיש לבית המשפט את תמלילי ההקלטות בין סילינס לטורה.

 

סילינס: "אמרת להם שאין שום מסמכים?"

 

טורה: "כן".

 

סילינס: "חייבים להשמיד אותם מהר מהר. את חייבת להשמיד את כולם זה בהול".

 

פרקליטו של שטיינמץ, עו"ד יובל ששון, מגיב על הטענות: 

 

בהקלטה אחרת נוקב סילינס בשמו המפורש של שטיינמץ: "הלכתי במיוחד כדי לראות את שטיינמץ ולדבר איתו על כל זה בצורה מאוד ברורה. אמרתי לו גם בשבוע שעבר: 'טורה אף פעם לא תבגוד בך. טורה אף פעם לא תיתן את המסמכים'. הוא אמר לי: 'זה בסדר, אבל אני רוצה שתלך ותראה – אני רוצה שתשמיד את כל המסמכים האלה'". התובעת האמריקאית אף ציינה כי בין שטיינמץ לסילינס היו "קשרים הדוקים".

 

בינואר 2014 החליטה הוועדה לשלול את זכויות הכרייה של שטיינמץ ואז התפרסם תצהיר שעליו חתמה טורה במסגרת ההסכם עם שלטונות ארה"ב. טורה טענה כי לאישים הקשורים בממשל ובהם היא עצמה הובטחו 12 מיליון דולר אם BSGR תקבל את הזיכיונות. טורה אף הציגה מסמכים חתומים הקשורים בכספים אלו.

 

לדבריה, פעלה לארגן מפגשים בין אנשי שטיינמץ לבין הנשיא. על אחד המפגשים סיפרה: "שטיינמץ ואנשיו היו בפגישה בחצר הארמון. בסופה שטיינמץ אמר שהוא מרוצה שעזרתי ל־BSGR ושהוא רוצה עזרה בהשגת זיכיונות נוספים. הוא הציע לי 5% מהעסקים של החברה בגיניאה ואמר שאני חייבת לדון עם הנשיא על הזכויות הנוספות שהוא רוצה" (מקורב ל־BSGR מסר בתגובה לכתבה שהתפרסמה בשנת 2014 כי שטיינמץ כלל לא היה אז בגיניאה).

 

טורה טענה עוד בתצהיר כי "ביוני 2007 חתמתי על חוזה בין BSGR גיניאה לבין החברה שלי. הובטחו לי 5% מהחברה. שטיינמץ היה נוכח במועד חתימת החוזה. לאחר מכן הגיע שטיינמץ עם עוד אנשים לגיניאה וביקש לפגוש את הנשיא. שטיינמץ נתן לנשיא מתנה, מכונית קטנה משובצת יהלומים. גם אני ושר נוסף קיבלנו מכונית".

 

בהמשך התצהיר מתארת טורה מתנות נוספות: "קיבלתי מאשר אבידן (בכיר ב־BSGR) שני ג'יפים לנד קרוזר. אבידן אמר לי שמדובר במתנות משטיינמץ. קיבלתי עוד מתנות מ־BSGR כמו שרשרת זהב לבן עם תשעה יהלומים. לאחר מכן אבידן הזמין אותי למשרדים שלהם והראה לי מיטה שעליה מפוזרים שטרות של כסף. אבידן אמר לי שהסכום של השטרות הוא מיליון דולר ושזה בשבילי. הוא שם את הכסף בתיק ונתן לי אותו.

 

"בדצמבר 2008 בעלי נפטר וברחתי לסיירה לאון. אבידן שלח נציג של BSGR שנתן לי 50 אלף דולר. כעבור כמה חודשים הגיע אליי מישהו שאמר לי שהחברה לא רוצה אותי יותר כשותפה. הוא החתים אותי על חוזה שלפיו אקבל 4 מיליון דולר ובכך תסתיים המחויבות של החברה כלפיי. במהלך 2009 קיבלתי העברה בנקאית של 998 אלף דולר ומאוחר יותר קיבלתי עוד 998 אלף דולר והבנתי שזה תשלום של BSGR. לאחר מכן החברה הפסיקה לשלם לי".

 

מסמך נוסף שפירסמה הוועדה הוא הקלטה של שיחה בין טורה לפרדריק סילינס שבו הוא מזכיר שוב את שטיינמץ. בהקלטה הוא שוב מבטיח לה כספים אם תשמיד את המסמכים וטוען בפניה: "זה המסר שקיבלתי ישירות ממספר אחד".

 

טורה: "מספר 1? מיכאל?"

 

סילינס: "לא. בני. כל מה שאני אומר לך בא ישירות מבני. אמרתי לבני שלעולם לא תבגדי בו. שלא תתני את המסמכים. אמר לי: 'תשמע זה בסדר אבל אני רוצה שאתה תלך לראות. אני רוצה שתגיד לי: 'ראיתי את ממאדי ואת המסמכים וזה נגמר. אין יותר מסמכים'".

 

מסמכים הנחשפים כאן לראשונה, ושהוגשו בשנה שעברה בבוררות שמתקיימת בין BSGR לגיניאה, מעידים לכאורה על קשר ברור וישיר בין בכירים ב־BSGR לבין טורה.  

 

במסמכים מתייחסים הבכירים לטורה בכינוי "הליידי". באחד מהם כותב מרק סטרואיק ראש אגף מתכות וכרייה ב־BSGR לרועי אורון, נשיא BSGR עד 2007: "הגברת התקשרה לפרד (סילינס) כדי לשאול אם אני מרוצה מהרשיונות. מיכאל (שותף של סילינס) התקשר אליי ואמר שאנחנו צריכים להתקדם עם התשלומים".

 

במסמך נוסף כותב בכיר ב־BSGR לבכיר אחר: "בקרוב אפגוש את הליידי ואולי את הנשיא. אנסה לגרום להם לפתור בעיות טכניות".

 

לפי השלטונות בגיניאה אשר אבידן, נשיא BSGR לונדון, אישר כי הכינוי "הליידי" הוא כינוי הומוריסטי של טורה. אבידן נשאל בחקירותיו איך יכולה גברת טורה לפתור "בעיות טכניות": "התייחסנו אליה כמו למכשפה. אמרנו שיש לה כוחות קסם כמו למכשפים שעוסקים בוודו".

 

בראיון ל"ממון" ב־2013 אמר שטיינמץ: "הטענות שקיבלנו זיכיון במחיר מוזל מגוחכות. זכינו כי הוכחנו שהחברה עובדת מהר, מעסיקה הרבה אנשים ושיש לנו יכולות הנדסיות וכספיות".

 

לגבי הוועדה הגיניאית שהאשימה את החברה במתן שוחד טען שטיינמץ: "זו בדיחה. חברי הוועדה הם בובות של הנשיא. החברה נתנה דגם קטן של מכונית עם יהלומים בטקס רשמי מול מצלמות. זו מתנה תאגידית סטנדרטית שעולה לנו בעלויות ייצור 700 דולר. נתנו למעלה מ־50 כאלה בעולם". לגבי סילינס אמר שטיינמץ: "פגשתי אותו שלוש־ארבע פעמים. הטענה שיש לי איתו קשרים הדוקים מוטעית". לגבי התשלומים שלכאורה קיבלה ממאדי טורה מהחברה טען שטיינמץ: "החברה לא שילמה כלום לאף אחד".

 

לגבי המסמכים שהציגה טורה ובהם סכומים שהועברה לה כביכול נמסר בעבר מ־BSGR: "החברה תוכיח שמדובר בהאשמות מופרכות. ממשלת גיניאה נשענת על מסמכים מפוברקים, עדים מסוכנים והליכים לא חוקיים". 

 

הכתבה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
בני שטיינמץ
צילום: מוטי קמחי
מומלצים