שתף קטע נבחר

משרד האוצר: "זו שביתה פוליטית". השלטון המקומי: "האוצר רוצה להחליש רשויות"

בתום מו"מ כושל החלה השביתה ברשויות המקומיות. חלק מההורים נשארו עם ילדיהם בבית, בזמן שהצדדים ממשיכים להתעמת. מנכ"ל האוצר שי באב"ד: "יש מחלוקת על 40 מיליון שקל בלבד". יו"ר מרכז השלטון המקומי חיים ביבס: "לא נכון, הסכום גדול בהרבה, עושים מניפולציה מכוונת"

הראיון באולפן ynet עם מנכ"ל האוצר שי באב"ד:

 
הראיון באולפן ynet עם יו"ר המרכז לשלטון מקומי חיים ביבס:

 

המשא ומתן כשל ושביתת הרשויות המקומיות יצאה לדרך. השביתה שאותה החל הבוקר (יום ד') מרכז השלטון המקומי במחאה על החלטת הממשלה לקצץ את מענקי האיזון לרשויות החלשות, לא הקיפה את כל מוסדות החינוך. ביישובים שונים בארץ נערכו הלימודים כרגיל, אולם במקומות אחרים, בעיקר בגני ילדים, התלמידים והוריהם נתקלו בשערים נעולים.

 

עינת גבריאלי, אם לשלושה מגבעתיים שנותרו היום בבית, אמרה בראיון לאולפן ynet כי "מהלילה חיכינו לשמוע בשורה בתקווה שזה יבוטל כי למעשה יש כאן פגיעה כפולה. גם בהורים שלא יכולים לשלוח את ילדיהם למסגרות וגם פגיעה במשק".

 

גבריאלי, שעומדת בראש צוות הגנים בפורום ועדי ההורים היישוביים, ציינה כי השביתה מוצדקת אולם לדבריה היה צורך להחריג את מערכת החינוך. "לא יכול להיות מצב שיפגעו בחינוך בזמן שנותנים תקציבים לחברי כנסת כאלה או אחרים שהחליטו על דעת עצמם כאוות נפשם על בזבוזים של כספים".

האשפה נערמת. נתניה, היום (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
האשפה נערמת. נתניה, היום(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

חיים ביבס, ראש העיר מודיעין ויו"ר מרכז השלטון המקומי, אמר בתגובה לדברים כי "אי אפשר להחריג את מערכת החינוך, אי אפשר להחריג עובדים, אין שביתה לוקסוס. אין מצב שבו נגיד 'חבר'ה, אנחנו שובתים אבל לא באמת שובתים'. המשמעות היא שאם נעשה את זה אז אותם פקידים יגידו 'הבנו אתכם, תודה רבה, להתראות'. לא יבינו שמדובר במשהו אקוטי, משהו מהותי, משהו שבסופו של דבר פוגע ברשויות המוחלשות".

 

ביבס הוסיף בהקשר זה כי הוא סבור שלחץ מהורים של הורים לילדים בגנים יכול לסייע בלחץ על הממשלה. לדבריו, "בסופו של דבר, בשנתיים הבאות הם הראשונים שייפגעו. לכן אנחנו צריכים להיות מאוחדים ומלוכדים. דיברתי עם פורום הנהגת ההורים ועם כל הארגונים, כולם מבינים שבעת הזו אנחנו חייבים להיות מאוחדים ומלוכדים כדי לפתור את הבעיה".

ביבס ובאב"ד. הצדדים עדיין מתנצחים (צילום: יובל חן, אלעד גרשגורן) (צילום: יובל חן, אלעד גרשגורן)
ביבס ובאב"ד. הצדדים עדיין מתנצחים(צילום: יובל חן, אלעד גרשגורן)

בפגישה לילית שנערכה במשרד ראש הממשלה בין נציגי משרד האוצר לאנשי מרכז השלטון המקומי לא הושגו הבנות שימנעו את השביתה. במסגרת השביתה אין קבלת קהל ברשויות, אין מתן שירותים לאזרח כולל מחלקות הרווחה, אין פינוי אשפה, אין מתן דו"חות ומערך הסעות התלמידים מושבת.

 

מטעמו של שר האוצר משה כחלון נמסר כי "נציגי הממשלה עשו כל מה שניתן כדי למנוע את השביתה וכדי שילדי ישראל ילכו לבתי הספר ולגנים. עם זאת, ראש הממשלה ושר האוצר לא הסכימו לפריצה של מסגרות התקציב. הצדדים לא הגיעו להבנות ולצערנו נציגי השלטון המקומי החליטו להשבית את השירותים לאזרחים".

 

"ידעו על הקיצוץ כבר באוגוסט" 

מנכ"ל משרד האוצר שי באב"ד אמר לאולפן ynet בהתייחסו לשביתה כי "הפער המלא בין הצדדים עומד על 250 מיליון שקל, כש-210 מיליון מתוכם היו ידועים כבר ב-11 באוגוסט. הקיצוץ הרוחבי הראשון המרכזי שנעשה בתקציב היה כבר אז בממשלה. ככה שלא ברור לנו מדוע הרשויות המקומיות שיודעות על הקיצוץ הזה מ-11 באוגוסט התעוררו היום בשביל אותם 40 מיליון, שכשמחלקים אותם לכל רשות זה יוצא משהו כמו 200 אלף שקל".

 

באב"ד אמר עוד כי "אנחנו חושבים שהדבר הזה נבע יותר מאינטרסים פוליטיים מאשר דיון ענייני. הם מבחינתם לא היו מוכנים לשמוע שום דבר אחר חוץ מזה שנבטיח להם כבר אתמול בלילה שנחריג אותם מהקיצוץ הרוחבי או לחילופין שבחצי השנה הראשונה של 2017 הם יקבלו את מענק האיזון המלא ורק בחצי השנה השנייה אולי יסכימו להתקזז, וזה כמובן לא יעלה על הדעת".

מוסדות חינוך בשדרות הושבתו (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
מוסדות חינוך בשדרות הושבתו(צילום: רועי עידן)

 (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
(צילום: רועי עידן)

על היומיים שחלפו מאז הוכרזה השביתה אמר באב"ד כי "גם אנחנו שואלים את עצמנו למה הם נזכרו רק עכשיו. כמו שאנחנו יודעים ביומיים האחרונים על ה-40 מיליון, הרשויות המקומיות יודעות על ה-210 מיליון הנוספים כבר מאוגוסט, ארבעה חודשים, והדבר הזה התעורר עכשיו ולא בכדי יום או יומיים לפני שמעבירים את תקציב המדינה מצורך של שיקולים פוליטיים. אנחנו לא רואים שום סיבה להחריג את הרשויות המקומיות מהקיצוץ הרוחבי. זה לא נכון להשוות בין זה להעברת כספים קואליציוניים. הצענו להם שייכנסו איתנו לדיון מסודר אחרי התקציב".

 

יו"ר מרכז השלטון המקומי ביבס אמר בתגובה כי "אין פה שום ניסיון סחיטה, יש פה 190 רשויות מוחלשות שאוצר מדינת ישראל החליט שהוא צריך לדאוג לכך שיישארו רשויות מוחלשות. יש פה סכום של 180 מיליון שקל ממענקי איזון שתמיד היו מוחרגים, שהמשמעות שלהם היא דבר אחד: זה משכורות, זה שירותי עזר בחינוך, זה רשויות שבלעדי התקציב הזה לא יכולות להתחיל את השנה ולכן האמירה לגביהן היא אמירה חמורה מאוד של האוצר".

 

ביבס דחה את טענת האוצר שלפיה מדובר במחלוקת על 40 מיליון שקל בלבד. לדבריו, "זה ממש לא נכון, זה מה שהם מנסים למכור. מדובר על 180 מיליון שקל. מאז ומתמיד האיזון לרשויות המוחלשות הוחרג מכל קיצוץ. אותו שר אוצר שאומר את זה היום, החריג ב-2016 את תקציבי האיזון. גם בשנים הקודמות זה היה ככה, מאז ומתמיד, והפעם החליטו להתעקש. הם עושים מניפולציה מכוונת".

 

בנוגע למהות השביתה ציין ביבס כי "יש פה 190 רשויות שלא יכולות לפתוח את שעריהן ולקיים את עצמן. אם לא נעשה את זה היום, בתוך שנתיים הרשויות האלה יהיו גירעוניות ויהפכו להיות רשויות מוחלשות כפי שהאוצר רוצה, שיהיו פשוטות יחד כדי שיגיעו לפתחו ויישבו שם על מנת להיות מקבצי נדבות, ואת זה אנחנו לא ניתן. אנחנו דורשים מראש הממשלה ומשר האוצר לסייע במציאת פתרון".

דיון חירום נערך בכנסת. מימין: ברקת, הרצוג, ביבס וביטון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
דיון חירום נערך בכנסת. מימין: ברקת, הרצוג, ביבס וביטון(צילום: גיל יוחנן)

בני ביטון, יו"ר פורום ערי הפיתוח וראש העיר דימונה, אמר בדיון חירום שנערך בנושא בכנסת כי "בחיים השלטון המקומי לא היה מאוחד כמו שהוא מאוחד היום. זה אומר שלא מדובר במאבק פוליטי, זה מאבק למען אזרחי מדינת ישראל. מענקי האיזון הם הלחם והחמאה שלנו". מאזן גנאים, ראש העיר סכנין, אמר: "רק באחדות כזו אפשר לכופף את פקידי האוצר".

 

ראש העיר ירושלים ניר ברקת אמר: "שאף אחד לא יתבלבל, אני באופן אישי ועיריית ירושלים בתוך המאבק הזה. אנחנו מכירים את המצוקות והצרכים הרבה יותר טוב מפקידי האוצר. ראוי שהממשלה תבין שכדי להיענות לאתגרים של מדינת ישראל צריך לחזק השלטון המקומי, כולל את בירת ישראל".

 

בדיון הסגור שהתקיים לאחר מכן שלח ביבס את כל ראשי הרשויות שנכחו במשכן ללחוץ על השרים וחברי הכנסת המקורבים אליהם. ביבס הודה לח"כ אחמד טיבי ש"נשאר איתנו בדיונים כל הלילה ונאבק למען השלטון המקומי". ח"כ טיבי אמר לראשי הרשויות: "יש כאן אנשים מכל קצות הקשת הפוליטית אבל מה שקורה כאן הוא דוגמה למאבק אזרחי משותף". ביבס אמר ל-ynet: "יש גישושים לקיום פגישות נוספות היום בין הצדדים, ואני מאמין שהמשא ומתן יתחדש".

 

"הורים לא ידעו אם יש לימודים"

גיא יארניצקי, יו"ר ועד ההורים ביבנה וחבר פורום ועדי ההורים הארצי, אמר: "אנחנו תומכים בשביתה של הרשויות. כהורים לילדים אנחנו מרגישים את העול שמוטל על השלטון המקומי ואת המחסור בתקציבים ברשויות המקומיות". עם זאת, הוא הוסיף כי "אנחנו חושבים שמרכז השלטון המקומי עשה טעות שלא החריג את מערכת החינוך. יש בלגן וחלק מההורים לא ידעו אם יש לימודים אצלם או לא".

 

עדי מן, יו"ר ועד הגנים הארצי בפורום הוועדים היישוביים ואם לשלושה המתגוררת במודיעין, אמרה: "השביתה מוצדקת. אנחנו כתושבים זקוקים לכסף שניתך מהרשויות. עם זאת, משרד החינוך עושה מה שנוח לו בכל מה שקשור לגנים ומתעלם מהנחיות שהוא עצמו ניסח שלפיהן הורה יכול להחליף סייעת בגן. הסתדרות המורים אוסרת על הגננות לפתוח את הגנים בליווי הורה ומשרד החינוך מתקפל בפניה. זה יוצר בלגן ובעיה גדולה מאוד בקרב הורים לילדים קטנים שנאלצו לשבת בבית ולהפסיד עבודה ברגע האחרון".

 

רמת השרון היא אחת מאותן ערים שבהם הלימודים התקיימו כסדרם. עם זאת, במשרדי העירייה אין קבלת קהל. ראש העיר אבי גרובר אמר כי "נכון, אנחנו לא אמורים להיפגע מקיצוץ אותם מאות מיליוני שקלים במענקי האיזון, אבל היום זו שעת המבחן שלנו כחברה אזרחית אחת מאוחדת ושלמה. כיצד אנחנו יכולים לעמוד מנגד ולאפשר קריסה דווקא של הרשויות החלשות ביותר במדינה? אז נכון שהיום קשה ומעצבן, אבל המטרה ראויה ונכונה. זה בדיוק הרגע שבו אנחנו החזקים עוזרים לאותם אלה שצריכים כל עזרה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
גן ילדים מושבת בשדרות
צילום: רועי עידן
מומלצים