שתף קטע נבחר

2016: עלייה חדה בייצוא שירותי הייטק, ירידה במוצרים הפיזיים

בניגוד לתחזיות המוקדמות, סך היצוא הישראלי הסתכם בשנה החולפת בכ-95 מיליארד דולר, עלייה של כ-3% לעומת 2015. את הזינוק החד ביותר רשם ענף שירותי ההייטק שעלה בשיעור חד של כ-30%. אז מה בכל זאת ירד משמעותית, ומה צפוי לנו ב-2017?

היקף יצוא הסחורות והשירותים מישראל הסתכם בשנת 2016 בכ-95 מיליארד דולר, עליה (דולרית) מתונה של כ-3% לעומת 2015 - זאת בניגוד לתחזיות הקודרות שפורסמו לפני כשלושה חודשים. כך עולה מסיכום ראשוני שנערך על ידי אגף הכלכלה במכון היצוא.

 

עוד בנושא

איך ייראה היצוא הישראלי ב-2017

 

על פי הדו"ח, הענף שבו חלו התמורות הגדולות ביותר הוא ענף ההייטק. יצוא ההייטק התעשייתי (ציוד ומוצרים) ירד בשנת 2016 בכ-11% והסתכם בכ-21 מיליארד דולר. הירידה ביצוא נבעה בעיקר מירידה של כ-35% ביצוא הרכיבים האלקטרונים, שהסתכם בכ-4 מיליארד דולר. זאת כתוצאה מעבודת השדרוג של מפעל אינטל בקרית גת. להערכת מכון היצוא צפוי יצוא הענף להתאושש במהלך 2017.

יצוא שירותי ההיטק זינק בכ-30% (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
יצוא שירותי ההיטק זינק בכ-30%(צילום: shutterstock)

לעומת זאת, יצוא שירותי ההייטק צמח בשנת 2016 בשיעור חד של כ-30% והסתכם בכ-20 מיליארד דולר. יש לציין כי יצוא שירותי ההייטק מהווה כיום קרוב למחצית מיצוא ההייטק הכולל, ולמעלה מחמישית מסך יצוא הסחורות והשירותים של ישראל. במכון היצוא טוענים כי העלייה - כתוצאה מהמשך הגידול המהיר ביצוא שירותי מחשוב, תוכנה ומו"פ בהתאם למגמה הרווחת בשנים האחרונות והסתכמה בכ-18 מיליארד דולר. ובסיכום ענף ההיטק כולו, בשנה החולפת הסתכם היצוא (תעשיה ושירותי הייטק) בכ-41 מיליארד דולר, עליה של כ-4% לעומת 2015, והוא צפוי להוות כ-43% מסך יצוא הסחורות והשירותים של ישראל.

 

המשך מגמת הירידה ביצוא לאיחוד האירופי

על פי הדו"ח, היצוא לאיחוד האירופי הסתכם בשנת 2016 בכ-12.8 מיליארד דולר, (היווה כ-29% מסך יצוא הסחורות), ירידה (דולרית) של כ-5%. במכון מציינים כי זוהי נסיגה שנתית שנייה ברציפות ביצוא למדינות האיחוד. יש לציין כי השנה לא חל שינוי בשערו הממוצע של המטבע האירופי מול הדולר ואף התנודות במחירי האנרגיה התמתנו לעומת הירידות החדות אשתקד, לפיכך הירידה שנרשמה השנה מצביעה בעיקר על ירידה כמותית. להערכת מכון היצוא המגמה השלילית שנרשמה השנה נבעה בעיקר מירידות ביצוא ענפי הפארמה והכימיה, ענפים בעלי משקל משמעותי ביצוא לאיחוד.

 (עיבוד נתונים ואומדנים: היחידה הכלכלית, מכון היצוא) (עיבוד נתונים ואומדנים: היחידה הכלכלית, מכון היצוא)
(עיבוד נתונים ואומדנים: היחידה הכלכלית, מכון היצוא)

גם היצוא לאסיה ירד ב-14% לעומת שנת 2015 והסתכם בכ-9.8 מיליארד דולר (22% מסך היצוא). הירידה נבעה ברובה מהירידה החדה ביצוא הרכיבים האלקטרונים. להערכת כלכלני המכון, היצוא לאסיה צפוי להתאושש יחד עם הגידול הצפוי ביצוא הרכיבים ב-2017. בתוך כך, היצוא לסין שמר השנה על יציבות, ולאור הירידה ביצוא הכולל ליבשת, משקלה של סין ביצוא עלה לכשליש מסך יצוא הסחורות לאסיה.

 

היצוא למדינות אמריקה הלטינית, הסתכם בכ- 1.8 מיליארד דולר, ירידה בשיעור של כ-7% (כ-4% מסך היצוא). הושפע בעיקר מירידה חדה ביצוא לקולומביה וירידות קלות ביצוא למקסיקו ולברזיל.

 

היצוא למדינות אפריקה הסתכם בכ- כ-780 מיליון דולר, ירידה חדה של כ-23%, זאת בהמשך לירידה של כ-22% בשנת 2015. היצוא לאפריקה מהווה כיום כ-2% מסך היצוא של ישראל.

 

שיא ביצוא לארה"ב

מנגד, מומנטום הצמיחה ביצוא לארה"ב נמשך גם השנה ורשם שיא של 6 שנים והוא מהווה את נקודת האור היחידה מבחינת היצוא למדינות העולם. בסיכום 2016 עלה היצוא בשיעור דולרי של כ-6% וטיפס להיקף של כ-11.7 מיליארד דולר - כ-27% מסך יצוא הסחורות של ישראל. הגידול ביצוא לארה"ב נרשם במגוון ענפים ובהובלת ענפי הפארמה והציוד הרפואי.

 

ומה התחזית לשנה הבאה? על פי תחזית מכון היצוא בשנת 2017 צפוי היצוא לצמוח בשיעור דולרי של כ-6% להיקף כולל של למעלה מ-100 מיליארד דולר. כלכלני המכון צופים בשנה זו עלייה ריאלית של כ-4% ביצוא. "נתוני דו"ח היצוא של שנת 2016 מצביעים על מגמה חיובית שחלה השנה ביצוא", אומר רמזי גבאי, יו"ר מכון היצוא. "לאור מגמה זו אנו צופים כי אחרי מספר שנים של קיפאון, שנת 2017 תהיה שנת מפנה ביצוא, בה היצוא יגדל ויחזק את שיעורי הצמיחה של המשק בשנים הקרובות"

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים