שתף קטע נבחר

שטייניץ: מחירי המים יוזלו בעד 15%

שר האנרגיה הודיע כי הוא מוביל לתיקון חוק המים שיאפשר בחודשיים הקרובים הוזלה של התעריף הבסיסי. כמו כן אישרה היום מליאת הכנסת, בקריאה טרומית, את צמצום וסגירתם של תאגידי מים מ-55 תאגידים הפועלים כיום ל-11 תאגידים אזוריים

לקראת הוזלה במחיר המים: שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ, הודיע הבוקר במליאת הכנסת, כי בימים אלו הוא מוביל את תיקון 27 לחוק המים, שיאפשר כבר בחודשים הקרובים הוזלה של תעריף המים הבסיסי (מדרגה ראשונה) למשקי הבית בשיעור של 13%-15%.

 

על פי התיקון, שנדון בוועדת הפנים של הכנסת בהובלת יו"ר הוועדה, ח"כ דודי אמסלם, היטלי הפקת המים בגובה של כ-300 מיליון שקל מדי שנה, יחזרו למשק המים, ולא לקופת המדינה כפי שהיה עד כה, ויאפשרו את ההוזלה בחודשים הקרובים.

 

"מדובר בתיקון לחוק המים, שיאפשר להוריד את תעריף המים באופן משמעותי. צמצום מספר תאגידי המים, הצעת חוק עליה הגעתי להסכמות עם הח"כים איציק שמולי, אלי כהן ויואב קיש, תאפשר הוזלה עתידית נוספת בתעריף המים בזכות ההתייעלות הצפויה".

שר האנרגיה יובל שטייניץ (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
שר האנרגיה יובל שטייניץ(צילום: גיל יוחנן)

סגירת וצמצום תאגידי המים

זאת ועוד, היום אושרה היום במליאת הכנסת, בקריאה טרומית, הצעתם של חברי הכנסת אלי כהן ואיציק שמולי לצמצום וסגירת תאגידי המים. על פי הצעת החוק יאוגדו 55 תאגידי המים הפועלים כיום ל-11 תאגידים אזוריים שיוקמו במטרה לייעל את משק המים וכפועל יוצא להביא להוזלה משמעותית של המחיר לצרכן.

 

יודגש כי את מחיר המים קובעת אמנם המדינה ומובאים בו בחשבון עלויות נוספות כגון דמי ההתפלה ותשלום לחברת מקורות, אולם מאחר ומדובר במשק כספי סגור - בבואה לקבוע את תעריף המים לוקחת בחשבון המדינה את עלות הקמתם ואחזקתם של 60 תאגידי המים שמגולגלת כאמור בסופו של דבר על הצרכן.

 

בנוסף, הצעת החוק מתירה לרשות מקומית שלא הקימה תאגיד עד כה להגיש בקשה לשר המים אשר בהתייעצות עם שר האוצר ושר הפנים יוכל לפטור אותה מחובת התאגוד לזמן קצוב. כמו כן בהצעה מקבילה שמעלים הח״כים לאישור הוועדה תותר בהתאם לקריטריונים שייקבעו אפשרות הניהול העצמי למספר מצומצם של רשויות מקומיות והן יוכלו לנהל את משק המים שלהן ללא צורך בתאגיד אך במשק כספי סגור, כלומר שכספים שייכנסו בגין תשלום המים ייועדו אך ורק למטרה זו (תשלום על המים ממקורות ושדרוג תשתיות מים וביוב).

 

לפי דוח מחלקת המחקר של הכנסת, מאז כניסתם של תאגידי המים, תעריפי המים עלו בשיעור מצטבר של 100%. בנוסף לעליית המחירים, קיימים פערים רבים בין התאגידים גם בטיב השירות לתושבים, ברמת התחזוק של התשתיות ובהפעלת מדיניות שרירותית מול צרכנים הבאים לידי ביטוי בחישובי יתר של צריכה משותפת ובגביית אגרות גבוהות. יצוין כי ההפרדה שנוצרה בין מערכת הרווחה המקומית ובין ניהול משק המים העירוני שהועבר לידי התאגיד שמטרתו על פי חוק היא הגדלת הרווחיות הובילה לפגיעה קשה בעיקר באוכלוסיות מעוטות יכולת.

 

שמולי: "את עלות המנגנונים המנופחים של תאגידי המים סופג הציבור כולו"

הצעת החוק מגיעה בהמשך ישיר ליוזמת חברי הכנסת כהן ושמולי בנושא ריבית הפיגורים על חשבונות המים ולמאבק לעצירת ניתוקי המים שהובילו. בעקבות התעקשותם של חברי הכנסת, ריבית הפיגורים במסגרת שירותי תאגידי המים, שעמדה בשיעור של למעלה מ- 8% כאשר הריבית במשק היא אפסית, תחתך בחצי ל-4% החל מ-1 בינואר 2017.

 

ח"כ אלי כהן: "תאגידי המים זהו המקרה הקלאסי בו הגולם קם על יוצרו. חלק מתאגידי המים מנופחים ומיותרים והיו בין הגורמים שתרמו לעלייה המשמעותית במחירי המים. אין מוצר בסיסי יותר ממים ועלינו לפעול במטרה להוזיל את המחירים. תאגידי המים הוכיחו לאורך שנים התנהלות כלכלית מנופחת ובזבזנית ומי שנשא בעלויות היו הצרכנים. על כן צמצום וסגירת תאגידי המים הוא צעד מתבקש".

 

ח"כ איציק שמולי: "את עלות המנגנונים המנופחים של תאגידי המים סופג הציבור כולו והגיע הזמן לעצור את החגיגה הזאת. הכוונה המקורית היתה לחסוך לצרכן בעלות המים אבל מאז הקמתם התעריף זינק ביותר מ-100% וכולנו משלמים ביוקר. הצעת החוק הזו תוביל להתייעלות במשק המים ובסופו של דבר תביא בעקבותיה גם להורדה משמעותית של מחיר המים, אני שמח שהצלחנו לגייס את כל הכנסת לתמיכה בחוק ומודה גם לשר שטייניץ על תמיכתו".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים