שתף קטע נבחר

טראמפ אחרי שיחה עם אובמה: "האו"ם יוצר בעיות במקום לפתור אותן"

שעות אחרי נאום ג'ון קרי התייצב הנשיא הנבחר מול המצלמות ותקף את האו"ם על רקע ההחלטה נגד ישראל: "היחס לישראל מאוד לא הוגן. במדינות נוראיות לא נוזפים ובה כן". קרי אמר שארה"ב לא עמדה מאחורי ההחלטה באו"ם, אך נתניהו טוען: "יש ראיות חד-משמעיות. נחלוק במידע עם הממשל הנכנס"

 

 

שעות אחרי שמזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הציג את חזון השלום שלו המשיך הנשיא הנכנס של ארה"ב לתקוף את האו"ם על יחסו לישראל. בשיחה עם עיתונאים מחוץ לאחוזתו בפלורידה אמר טראמפ כי היחס לישראל באו"ם "מאוד לא הוגן". הוא אמר שישראל "ננזפה עד 20 פעמים" בשעה שמדינות שהן "מקומות נוראיים ומתייחסות לאנשים בצורה מזעזעת לא ננזפו". טראמפ סירב להשיב אם לדעתו ישראל צריכה להפסיק לבנות בהתנחלויות ואמר שהוא "תומך מאוד" בישראל. לצדו הופיע אמרגן האגרוף דון קינג, שהגיע עם דגלי ישראל וארה"ב וקרא לשלום במזרח התיכון.

 

בהצהרה קודמת לתקשורת מחוץ לאחוזת מאר א-לאגו אמר טראמפ שהאו"ם לא ממצה את הפוטנציאל שלו. "מתי ראיתם את האו"ם פותר בעיות? הוא לא, הוא יוצר אותן. אם הוא היה ממצה את הפוטנציאל זה היה דבר נהדר ואם לא - זה בזבוז של זמן וכסף", אמר הלילה (יום ה') בפלורידה. אנטוניו גוטרש, שב-1 בינואר יחליף את באן קי מון בתפקיד מזכ"ל האו"ם, אמר אתמול כי ברצונו לפגוש את טראמפ "בהקדם האפשרי". בהתייחסות קצרה לנאומו של קרי אמר טראמפ כי הנאום "מדבר בעד עצמו".

טראמפ וידידו, אמרגן האגרוף דון קינג, בפתח אחוזתו בפלורידה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טראמפ וידידו, אמרגן האגרוף דון קינג, בפתח אחוזתו בפלורידה(צילום: רויטרס)
 

 

 

טראמפ בפלורידה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ בפלורידה(צילום: AFP)

על מסלול התנגשות סביב היחס לישראל (צילום: AFP) (צילום: AFP)
על מסלול התנגשות סביב היחס לישראל(צילום: AFP)

אחרי שאתמול האשים את הנשיא היוצא ברק אובמה בהצבת מחסומים שמקשים על העברה חלקה של השלטון, הלילה הוא נשמע מרוכך יותר. טראמפ סיפר לעיתונאים כי אובמה, שנופש בהוואי לרגל חג המולד, צלצל אליו והשניים ניהלו "שיחה נחמדה מאוד". כשנשאל אם בשיחה הביע בפני אובמה את חששותיו מאותם מחסומים ענה כי לשניים הייתה שיחה "כללית". בבית הלבן אמרו הלילה שלנשיא הנכנס ולנשיא היוצא הייתה שיחה "חיובית" שהתמקדה ב"המשך העברה חלקה ויעילה של השלטון".

 

"ישראל תהיי חזקה, 20 בינואר מגיע בקרוב"

"אי אפשר להמשיך להתייחס בבוז מוחלט ובחוסר כבוד לישראל", אמר טראמפ אתמול על יחסו של הנשיא היוצא. "היו להם חברים טובים בארה"ב, אבל לא עוד. התחלת הסוף הייתה הסכם הגרעין עם איראן וכעת באו"ם. תהיי חזקה ישראל, 20 בינואר מגיע בקרוב", צייץ טראמפ לקראת כניסתו לתפקיד. לאחר הבחירות נמנע טראמפ ממתקפות חריפות נגד הנשיא המכהן, אך אתמול חרג ממנהגו לקראת הנאום החריג של מזכיר המדינה. נאום מזכיר המדינה ג'ון קרי, שבו הציג את עקרונות השלום של ממשל אובמה במזרח התיכון, הציב את הנשיא הנכנס ואת הנשיא על מסלול התנגשות.

 

מנגד נמשכות ההתקפות הפומביות בין וושינגטון לירושלים על ההחלטה באו"ם. קרי ציין כי ארה"ב לא עמדה מאחוריה, אך ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי "יש לנו ראיות חד-משמעיות שארה"ב תכננה, קידמה והביאה את ההחלטה הזאת למועצת הביטחון של האו"ם". נתניהו הבטיח: "נחלוק במידע הזה עם הממשל הנכנס. חלקו חומר רגיש, כולו נכון, ואת חלקו ראיתם בפרוטוקול שפורסם בעיתון מצרי. יש עוד חומר רב. זה היה רק קצה הקרחון".

קרי נואם, אתמול (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קרי נואם, אתמול(צילום: EPA)

השדולה האמריקנית למען ישראל, איפא"ק, פרסמה הצהרה בעקבות נאומו של קרי: "הנאום הוא ניסיון כושל להגן על דבר שלא ניתן להצדיק אותו. ההחלטה במועצת הביטחון לא מאוזנת ומהווה סטייה ממדיניות הממשלים האמריקניים ב-40 השנים האחרונות. קרי הטיל את האשמה לכישלון שיחות השלום על בת בריתנו ישראל, תוך התעלמות מהצעות ישראליות בעבר וסירוב הפלסטינים לחדש את השיחות".

 

קרי הציג חמישה עקרונות להשגת הסכם שלום בין ישראל לפלסטינים, ותקף בחריפות את ממשלת ישראל שמובילה, לדבריו, ל"מדינה אחת שלא תוכל להיות יהודית ודמוקרטית". העקרונות שאותם הציג כוללים חזרה לגבולות 67' עם חילופי שטחים, הכרזה על ירושלים כבירת שתי המדינות, שלא תחולק מחדש, והגדרת שתי מדינות לשני עמים עם הכרה הדדית וזכויות אזרחיות מלאות ושוות בין האזרחים. קרי קרא לספק פתרון הוגן לסוגיית הפליטים הפלסטינים, עם סיוע בינלאומי שכולל פיצויים וסיוע לדיור קבע. העקרון האחרון שהציג הוא "לספק את צרכיה הביטחוניים של ישראל, ולהביא סוף לכיבוש הפלסטיני".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

על ירושלים אמר קרי כי הגדרתה כבירת המדינות "יבטיח נגישות לאתרים הקדושים במסגרת הסטטוס קוו, ויבטיח שישראל תוכל להגן על עצמה ושהפלסטינים יוכלו לספק ביטחון לאזרחיהם במדינה שאינה מחומשת. כולם מבינים שישראל צריכה להיות מסוגלת להגן על עצמה באופן אפקטיבי, וקיימת נכונות מצד ירדן ומצרים לעבוד עם ישראל למען הביטחון".

 

"בה בעת", המשיך קרי, "יש לסיים לחלוטין את הכיבוש. זה עניין בסיסי עבור הפלסטינים". קרי תקף את ממשלת ישראל, ואמר כי "נתניהו תמך, גם בפומבי, בפתרון שתי המדינות - אולם הקואליציה שלו היא הכי ימנית בהיסטוריה הישראלית. היא מחויבת להתנחלויות ומובילה לכיוון ההפוך, של מדינה אחת". קרי הזהיר כי ישראל לא תוכל להישאר יהודית ודמוקרטית במצב של מדינה אחת, והוסיף: "אם ישראל תלך לכיוון של מדינה אחת, לא יהיה לה שלום עם מדינות ערב".

 

בנאום שנמשך שעה ו-11 דקות, מהנאומים הארוכים שידע משרד החוץ האמריקני, הבהיר קרי כמה פעמים כי ארה"ב אינה יכולה לכפות שלום על ישראל והפלסטינים. "אנחנו מאמינים כי הסכם יושג רק במשא ומתן בין הצדדים". מזכיר המדינה אמר כי פתרון שתי המדינות נמצא בסכנה: "יש בחירה - יכולים להחליט לחיות יחד במדינה אחת או שייפרדו לשתי מדינות. אבל זו האמת הבסיסית: אם הבחירה היא מדינה אחת - ישראל יכולה להיות דמוקרטית או יהודית, היא לא יכולה להיות שתיהן".

 

קרי, שבעוד שלושה שבועות יסיים את תפקידו, הציג משוואה שבה הטרור וההתנחלויות מכחידים את חזון השלום: "טרור, הרחבת ההתנחלויות והכיבוש הבלתי נגמר מאיימים להכחיד את התקווה לשלום בשני הצדדים ולקבוע בשטח עובדה בלתי הפיכה של מדינה אחת, שאיש לא רוצה". הוא אמר כי ישראל צודקת במאמץ לבלום את הטרור, ותקף את שני הצדדים שאינם מצליחים להתקדם בתהליך השלום.

 

קרי התייחס בדבריו לחוק ההסדרה, שעבר בתחילת החודש בקריאה ראשונה בכנסת, ללא הסעיף הנוגע למאחז עמונה. "התנחלויות שאינן חוקיות אפילו תחת החוק הישראלי, הוקמו על קרקעות השייכות לפלסטינים והן הופכות לחוקיות למרות שממשלים קודמים התחננו לפנות אותם. עכשיו הם אומרים שיהפכו את רוב ההתחנלויות האלה לחוקיות".

 

נתניהו: מקווה שאובמה ימנע נזק נוסף

נאומו של קרי זכה למענה חריף מצד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שכאמור ציין שלישראל הוכחות חד-משמעיות שארה"ב הייתה מעורבת בהבאת ההחלטה למועצת הביטחון. "ישראל מקווה שממשל אובמה היוצא ימנע בימיו האחרונים נזקים נוספים שיכולים להיגרם לישראל באו"ם. הלוואי שהייתי יכול למצוא נחמה בהבטחה של ארה"ב שלא להביא החלטות נוספות באו"ם. אך זה מה שהם אמרו על ההחלטה הזאת".

 

"הם אמרו שהם לא אלה שהביאו אותה, והם יכולים לקחת את נאומו של קרי על שש הנקודות שלו. אפשר יהיה להעלות אותה בוועידה הבין-לאומית בצרפת בעוד מספר ימים ואז להביא אותה לאו"ם. אז אפשר שצרפת תביא אותה או שבדיה שאינה ידועה כידידתה של ישראל? וארה"ב תוכל לומר שהיא איננה יכולה להצביע נגד המדיניות שלה, שרק עכשיו היא הכריזה עליה.

הצהרת נתניהו בתגובה לנאום קרי (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הצהרת נתניהו בתגובה לנאום קרי(צילום: גיל יוחנן)
   

"אני חושב שאם ארה"ב תעמוד במילתה, היא צריכה עכשיו לצאת ולהכריז שלא תאפשר כלל הבאת החלטות נוספות במועצת הביטחון על ישראל. נקודה. לא שהיא תביא או לא תביא - שלא תאפשר אותן בכלל ותפסיק עם המשחקים האלה. אני חושב שהחלטות שחיוניות לאינטרסים של ישראל ולעתידם של ילדיה לא ייקבעו בנאומים בוושינגטון, בהצבעות באו"ם או בוועידות בפריז. הם ייקבעו על ידי ממשלת ישראל סביב שולחן המשא-ומתן והן ייקבעו בשמה של המדינה היהודית האחת והיחידה, מדינה ריבונית שהיא האדון לגורלה".

   

נתניהו ציין כי כמעט לאורך כל הנאום, קרי האשים את ישראל בהיעשר שלום בכך שגינה מדיניות שמאפשרת ליהודים לגור בבירתם הנצחית ירושלים. "מאות פיגועי התאבדות, אלפים ועשרות אלפים של טילים, מיליוני ישראלים במקלטים אינם מאמר מוסגר בנאום. זו המציאות שאותה נאלצים אזרחי ישראל לשאת בגלל מדיניות שגויה. מדיניות שבשעתה זכתה לתשואות רועמות מכל העולם. איני מבקש תשואות. אני מבקש ביטחון, שלום ושגשוג ואת עתידה של המדינה היהודית. במשך 3,000 שנה ביקש העם היהודי את מקומו תחת השמש, ולא נאפשר למדיניות שגויה שגרמה לנזק גדול להניע אותנו עכשיו".

 

עוד אמר כי "הישראלים לא צריכים שיטיפו להם מוסר על חשיבות השלום על-ידי מנהיגים זרים. ידיה של ישראל מושטות לשלום מהיום הראשון. אנו מייחלים לשלום ופועלים למען השלום יום יום. אלפי ישראלים שילמו קורבן כדי להגן על מדינתנו. משפחתי היא אחת מהן. יש עוד רבות אחרות. אף אחד לא רוצה שלום יותר מתושבי ישראל. ישראל נותרה מחויבת לפתור את המחלוקת בינינו לבין הפלסטינים במשא ומתן ישיר. כך עשינו שלום עם מצרים וירדן. זאת הדרך היחידה לעשות שלום עם הפלסטינים. זאת תמיד היתה מדיניות ישראל. זאת תמיד היתה מדיניות אמריקה. זה מה שאמר אובמה באו"ם ב-2001. שלום זו עבודה קשה. הוא לא יבוא מהצהרות והחלטות באו"ם".

 

נתניהו הוסיף: "הסכסוך הוא על זכותה של ישראל להתקיים. לכן הקריאות הקודמות שלי לשבת עם הנשיא עבאס לשיחות שלום לא נענו. לכן ההזמנה שלי אליו להגיע לכנסת לא נענתה. לכן הממשלה הפלסטינית ממשיכה לשלם שכר חודשי לרוצחי יהודים. ההתעקשות הפלסטינית להכיר במדינה היהודית נשארה ליבת הסכסוך. אני יכול להביע צער ולהגיד שזו בושה שמזכיר המדינה קרי לא ראה את האמת הפשוטה הזו".


פורסם לראשונה 29/12/2016 00:03

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים