שתף קטע נבחר

להפוך את אתר העסק לנגיש לבעלי מוגבליות

בשנה הקרובה יכנס לתוקף חוק המחייב את כלל בעלי העסקים להתאים את אתר האינטרנט שלהם לבעלי מוגבליות, אך אפשר להפוך את האתר לנגיש כבר עכשיו ולהנות מחשיפה לקהל גדול יותר. איך עושים זאת נכון?

באוגוסט 2017 כלל בעלי האתרים בישראל יחויבו להנגיש את אתרי האינטרנט לבעלי מוגבליות  בהתאם לתקן בינלאומי. הדבר תקף גם לבעלי עסקים בישראל, שלהם אתר אינטרנט המהווה "כרטיס הביקור ברשת". בכירים בחברות המתמחות בהנגשת אתרים מסבירים מדוע אין טעם לחכות.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה

עובדים למען בעלי מוגבלויות: "הממשלה סוגרת אותנו"

עובדי דומינו'ס: "פיטורי וואטסאפ והלנת שכר"

בעקבות המכירה: סכסוך עבודה בגולן טלקום

 

על פי עדויות של בעלי מוגבליות, מרבית האתרים בישראל אינם מונגשים כיום. דניאל דואני, הסובל מעיוורון קוריטיקלי ("ראיית מסדרון") מגיל צעיר ולומד בבית חינוך לעיוור המופעל על ידי האגודה להתנדבות, מסביר: "בקריאה אני צריך לבחון כל אות, אני משתמש באינטרנט ולא נתקלתי באתרים מונגשים. אם הייתה אפשרות לשמוע במקום לקרוא, זה היה עוזר". כיום דואני נעזר בתוכנות הקראה חיצוניות, אך כאמור האתרים עצמם אינם מציעים פתרון.

 

עו"ד אורטל מאיר, חירשת מלידה, מוסיפה: "מרבית אתרי האינטרנט לא כוללים פרטי התקשרות שלא דרך הטלפון. כמו כן, באתרי אינטרנט של מוסדות ציבור אין תרגום לשפת הסימנים של התוכן שלהם, שהינו חשוב לידיעה.

 

"בתור עורכת דין, אני משתמשת הרבה במערכות משפטיות ומאגרי מידע באינטרנט, ייאמר לשבחם שיש להם צ'אט להתקשרות והייתי רוצה שירחיבו אותו גם לביצוע פעולות אחרות. עברתי מחברת ביטוח אחת לשנייה רק בגלל שבשנייה יש צ'אט".

 

    (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

"מרחב מונגש הוא הבסיס"

מנכ"ל AppsVillage, פלפורמה להקמת אפליקציות, מאקס בלובנד, מסביר: "הטכנולוגיה כיום מתקדמת מאוד, בעלי מוגבלויות מקבלים עדיפות גבוהה בתכנון מכשירים ויישומים חדשים שיתאימו וישפרו את חייהם".

 

מייסד משותף בחברת הטכנולוגיה הישראלית סייסנס, עדי עזריה, מתאר מגמה שהולכת ומתרחבת בהנגשה של פלטפורמות מקוונות ודיגיטליות. "מה שהתחיל בקרב ארגונים ציבוריים וחברתיים התרחב לחברות פרטיות, כולם מבינים שהיום מרחב עבודה מונגש הוא בסיס לכל ומהווה חלק מכובד מתדמית החברה". 

 

מייסד חברת זיפי, פלטפורמת מסחר אלקטרוני המנגישה אתרי קניות, דימיטרי מקרנקו, מציין כי "ההנגשה באתרים מתחילה מהדברים הכי פשוטים, דוגמת גופנים מותאמים ומוגדלים, ויסות אוטומטי של האור והתאורה באתר ועד לחלקים שלמים באתר שמועברים בצורה שמיעתית לטובת בעלי מוגבליות בראייה".

 

כיצד להפוך את האתר למונגש

מנכ"ל חברת Ubertesters, רן רחלין,  מביא מספר עקרונות לבניית אתר מונגש:

ראשית, אם אתם בונים בימים אלה אתר אינטרנט לעסק, מומלץ להקפיד שהפלטפורמה עליה נבנה האתר מלכתחילה תהיה מותאמת לבעלי מוגבלויות, גם בקרב הפלטפורמות המהירות לבניית אתרים ישנה אפשרות כזו. הנגשת אתר או פלטפורמה מקוונת אחרת נעשית קודם כל על ידי הוספת פיצ'רים שמאפשרים הקראת טקסט, ומבחינה עיצובית - האתר צריך להיות עם יכולת לויסות הניגודיות בצבעים, על מנת להקל קריאה של לקויי ראייה.

 

בנוסף, חשובה האפשרות להגדלת הפוונטים לטובת כבדי ראייה והיכולת להתאים את צבעי הטקסט לפי צרכי הגולש. באתרים המכילים תוכן וויזואלי רב, נדרש לתאר מה רואים בתמונה וליצור כפתור לחסימה של תכנים שיכולים לגרום להתקפים אפליפסיים, ובקטעי וידיאו חשוב להוסיף כתוביות.

 

יש לאפשר לגולשים בעלי מוגבלויות לתמרן בין דפי האתר באמצעות מקשים ייעודיים במקום העכבר, אשר השימוש בו קשה לרבים ולכלול מנוע חיפוש מותאם ומפת אתר. לבסוף, אם כבר בניתם אתר מונגש - יידעו את ציבור הגולשים והכניסו פרטים של מי שאחראי על הנגישות באתר, לטובת בקשות בנושא. רחלין הדגיש: "חובת הנגשה אינה חלה רק על אתרי אינטרנט, אלא גם עם יישומים (אפליקציות) או מסמכים המופקים ונשלחים אוטומטית דרך אתר מסוים".

  

מייסד דף הפייסבוק "סיכוי שווה" לשילוב אנשים עם מוגבלות בעבודה, אורן הלמן, מדגיש: "על פי הלשכה המרכזית לסטטסטיקה, בישראל יש 791,000 אנשים עם מוגבלות תפקודית חמורה, המהווים כ-15% מהאזרחים מעל גיל 20. מי שלא מבין את הכוח הצרכני הזה - פשוט לא מבין עסקים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: זיפי
דימיטרי מקרנקו
צילום: זיפי
צילום: סייסנס
עדי עזריה
צילום: סייסנס
צילום: עמית שאל
מקס בלובנד
צילום: עמית שאל
מומלצים