שתף קטע נבחר

 

סגירת המרכולים בשבת שוב על הפרק: "גזירה שתל-אביבים לא יוכלו לעמוד בה"

לפני הדיון בממשלה ועל רקע העתירה לבג"ץ, המפלגות החרדיות קראו לנתניהו להודיע על התנגדות לפתיחת המרכולים בת"א בשבת. תושבי העיר מזהירים: "לא ניתן שיהפכו את תל אביב לבני ברק"

 

סוגיית פתיחת המרכולים בשבת חוזרת לשיח הציבורי: ביום ראשון צפויה הממשלה להציג את עמדתה בסוגיית חוק השבת בתל אביב, שאמור להסדיר את פעילות העסקים ב"עיר ללא הפסקה" בשבתות ובחגים לקראת דיון בבג"ץ בעתירה של עיריית תל אביב נגד המדינה.

 

בתחילת השבוע שיגרו ראשי המפלגות החרדיות מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, ובו הביעו התנגדות נחרצת לפתיחת עסקים בשבת על פי חוקי העזר שקבעה העירייה. עמדת הממשלה שתוצג ביום ראשון תשמש את המדינה בדיון שיתקיים ב-23 בבג"ץ בעתירה שהגישה עיריית תל אביב נגד הממשלה, שסירבה לאשר פתיחת 160 פיצוציות ומינימרקטים בשבת כפי שהחליטה מועצת עיריית תל אביב ששינתה את חוק העזר העירוני.

 

לאחר שנים שבהן סירבו שרי הפנים של ישראל להתערב בסוגיית השבת בתל אביב ולאשרר את חוק העזר העירוני של מועצת העיר, צפויה הממשלה להציג את עמדתה ביום ראשון הקרוב לאחר המלצת ועדת המנכ"לים שמינתה. הוועדה המליצה על שלוש אפשרויות: פתיחת עסקים כפי שהציעה העירייה במתכונת מצומצמת עד 200 עסקים, הפעלת עסקים במתכונת מצומצמת של עד 150 עסקים או סגירת כל העסקים.

 

התנגדות הסיעות החרדיות בכנסת והרכב הקואליציה עלולים למנוע את אישור חוק העזר העירוני ובכך למעשה להוביל לסגירת המינימרקטים והפיצוציות בתל אביב. "אסור שיסגרו את המכולות בשבת", אמרה לודה (43) בפתח סניף AM:PM ברחוב אבן גבירול בתל אביב. "אני מגיעה לכאן הרבה בשבת כי במשך השבוע אין זמן. אני עובדת משמרות בבוקר וגם בלילה ולעשות קניות בשבת זה נוח".

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

דוד, סטודנט לתיאטרון שאותו פגשנו בסניף "טיב טעם" בהמשך הרחוב, אמר כי מאס בהתערבות החרדים. "עד היום הכול היה פתוח ועכשיו פתאום הם דורשים מהעירייה לסגור. זה הזוי", הוא אמר והסביר: "הציבור יכול להתרגל לעשות קניות באמצע השבוע, אבל זה דבר עקרוני. תל אביב זאת עיר חופשית שאסור שתתנהל בגלל סיבות דתיות. שייתנו לכל אחד לבחור מתי ואיך לעשות את הסידורים שלו".

 

גם עדן (27) שיצאה מהסניף הביעה חשש מסגירת עסקים בעיר הגדולה בסופי שבוע. "אין סיכוי שיחליטו לסגור חנויות כאן", אמרה. "זאת גזירה שתל אביבים לא יוכלו לעמוד בה".

 

ראשי המפלגות החרדיות: "לא נהיה שותפים לפגיעה בשבת"

חבר מועצת עיריית תל אביב ומנכ"ל "ישראל חופשית", מיקי גיצין, אמר שהממשלה מכניסה את עצמה למציאות בלתי אפשרית, משום שלא ניתן לסגור את תל אביב בשבת. "עומדת על השולחן הצעה מאוזנת של עיריית תל אביב שעליה הוחלט באופן דמוקרטי. מי שחושב שהוא יכול להפוך את תל אביב לבני ברק או בית שמש טועה ויוביל את ישראל למאבק מיותר. העיר תישאר חופשית וכך נשמור עליה".

 (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
(צילום: ירון ברנר)

ראשי המפלגות החרדיות, השר אריה דרעי (ש"ס) והשר יעקב ליצמן וח"כ משה גפני (יהדות התורה) כתבו לנתניהו: "לא עולה על הדעת שממשלת ישראל, בוודאי בהרכבה הנוכחי, תיתן את ידה לפגיעה בשבת. אין ביכולתנו ובכוונתנו להיות שותפים לפגיעה בכבודה של שבת וברמיסתה כפי שעולה מחוק העזר האמור. לפיכך, הננו דורשים כי ממשלת ישראל תקבל החלטה ברורה וחד-משמעית בדבר אי-אישורו של חוק העזר.

 

ראשי המפלגות החרדיות הוסיפו כי "אין חולק שהמצב החוקי הקיים אינו מאפשר פעילות מסחר בשבת. ניסיון להיתלות ולהכיר במצב הקיים שנוצר בחטא על ידי מפרי חוק שפתחו עסקים לאורך השנים תוך הפרה בוטה של חוק העזר ופגיעה בצביונה של השבת לא רק שאין לו כל בסיס אלא יש בו כדי ליתן שכר למפרי חוק".

 

במשך עשרות שנים היו המינימרקטים והפיצוציות בתל אביב פתוחים בשבת בניגוד לחוק, עד שב-2013 הורה בג"ץ לעירייה להעביר חוק עזר עירוני שיסדיר את פתיחתם. מאז, שלושה שרי פנים סירבו לחתום על חוק העזר החדש והשר הנוכחי אריה דרעי דרש שתתקבל החלטת ממשלה שהובילה למינויה של ועדת המנכ"לים. בעיריית תל אביב סירבו להתייחס לנושא בטרם תוצג עמדת הממשלה.


פורסם לראשונה 05/01/2017 22:41

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית קוטלר
מרכול AM:PM בתל אביב
צילום: עמית קוטלר
מומלצים