שתף קטע נבחר

3.5 שנים בכלא לשווא: סוף לפרשת האישה המסתורית

ישראלית שניסתה לצאת מהארץ בזהות בדויה שהתה במאסר מבחירה. כשהתגלה במי מדובר היא שוחררה, אבל היה עליה להתמודד עם כתבי אישום מתקופת המאסר. השופט עמי קובו החליט לשים לכך סוף

השבוע הגיעה כנראה לסיומה פרשה חריגה ועגומה, שבמסגרתה שהתה ישראלית יותר משלוש שנים בכלא בזמן ששיקרה ביודעין לגבי זהותה, ובמקביל רשויות החוק לא עשו די כדי לוודא במי מדובר. הפרשה נחשפה ב-ynet בקיץ האחרון והאישה שוחררה, אולם עדיין היה עליה לעמוד לדין בגין שני כתבי אישום על אלימות שהוגשו נגדה במהלך המאסר. רק ביום ראשון הורה שופט השלום ברמלה עמי קובו לבטל את האישומים ולשים סוף לאחת הפרשות המוזרות שידעה מערכת החוק בישראל.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

תחילתו של הסיפור באוקטובר 2012: האישה, אז בת 55, ניגשה לעובד משרד הפנים בנמל חיפה והציגה את עצמה בכזב כרבקה סוקולובסקיה, תושבת טשקנט שבאוזבקיסטן. היא סיפרה לו שנכנסה לישראל כתיירת, אבל איבדה כל מסמך מזהה וביקשה לשוב לארצה.

 

העובד ערך כמה בדיקות אך לא הצליח לאתר את זהותה. היא הועברה לרשות ההגירה כדי להתחיל הליך גירוש, אלא שדי מהר התברר שאין אישה בשם הזה באוזבקיסטן. מאז, במשך כמעט ארבע שנים, בחרה המדינה להחזיק אותה במתקן כליאה גבעון בתנאי משמורת, וכל הזמן הזה היא ניסתה לברר את זהותה האמיתית. רק השנה מישהו נזכר לעשות לה בדיקת DNA, שם נמצאת התאמה לדגימה מ-,2010 וכך נפתרה התעלומה: מדובר בישראלית תושבת עכו שהוכרזה כנעדרת בשנת 2012.

 

במקביל לשחרורה הגישה נגדה המדינה שני כתבי אישום שייחסו לה בין היתר עבירות של איומים, תקיפת עובד ציבור, ועוד. כתבי האישום תיארו סדרה של מעשים אלימות כלפי סוהרים וסוהרות – יריקות, נשיכות, בעיטות והתפרעויות – שביצעה הנאשמת בשנת 2015, וכן את העובדה שהציגה עצמה בפני רשויות המדינה בזהות כוזבת.

 

פרקליטה של הנאשמת עתר לביטול כתבי האישום בטענה הידועה בשם "הגנה מן הצדק". הוא טען שמדובר בהתנהלות שערורייתית, שכן הנאשמת שהתה במשמורת לא חוקית במשך יותר משלוש שנים וחצי.

 

"מחדל רשלני משמעותי"

השופט ד"ר עמי קובו קיבל כאמור את הבקשה וביטל את כתב האישום. הוא לא חסך ביקורת מן הרשויות על כך שבמשך שלוש שנים לא ביצעו בדיקת DNA פשוטה והשוו אותה למאגר הנתונים של משטרת ישראל. הוא ציין שמדובר ב"מחדל רשלני משמעותי" שהביא לכך שהנאשמת נותרה בכלא על לא עוול בכפה.

 

"נערכו במהלך אותה תקופה כ-54 דיונים בבית הדין למשמורת, מבלי שאיש העלה על דעתו לבצע את הבדיקה הפורנזית האמורה", כתב בהחלטתו. "המדינה אף פנתה בחודש בנובמבר 2014 לאינטרפול וביקשה לסייע לאיתור זהות הנאשמת, על ידי בדיקת טביעות אצבעותיה, אך בדיקה זו לא הניבה כל תוצאה. לעומת זאת, דווקא 'מתחת לפנס' איש לא טרח לבדוק עד לשנת 2016".

 

השופט קובו הוסיף שברור שגם הנאשמת אשמה במצב, אולם התנהלותה הבלתי רציונלית אינה מצדיקה התנהלות לקויה מצד רשויות המדינה. לדבריו, הנאשמת כבר "שילמה את המחיר" בגין תרומתה למחדל, בכך ששהתה במשמורת החוקית בכל אותן שנים.

 

"סבורני כי בניהול הליך פלילי נגד הנאשמת, אשר כבר שהתה במאסר במשך למעלה משלוש שנים וחצי, יהיה חלקה בך אשר יהיה, יש משום פגיעה חריפה בתחושת הצדק וההגינות", סיכם.

 

  • לקריאת ההחלטה המלאה – לחצו כאן
  • הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
  • ב"כ המאשימה: עו"ד מעין דואק
  • ב"כ הנאשמת: עוה"ד קטי צווטקוב ומרים בריינין
  • עו"ד מוסא דקה עוסק בפלילי
  • הכותב לא ייצג בתיק

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אילוסטרציה
צילום: shutterstock
צילום: עידן שלום
עו"ד מוסא דקה
צילום: עידן שלום
מומלצים