שתף קטע נבחר

שימו לב: החרדות שלכם פוגעות בילדים

הורות מעוררת דאגה וקשיים שונים אבל מתי הדאגה הופכת לחרדה אמיתית ומתי החרדה גורמת נזק לילדים? גם אם אתם מאלו שנכנסים ללחץ בכל פעם שהילד עולה על המגלשה, מודעות לבעיה ופעולות מרגיעות יעזרו לכם להתמודד עם הקושי

 

 

ממה נובעות חרדות של הורים ולמה הן כל כך נפוצות?

ישנן סיבות רבות להתפתחותן של חרדות אצל הורים. ברגע שנולד ילד, אנחנו כהורים הופכים להיות אחראיים על חייו. בתחילה זהו תינוק חסר ישע שתלוי בהורה באופן מוחלט ומסוגל לתקשר באופן מוגבל מאוד. התקשורת המוגבלת של תינוקות והעובדה שפעמים רבות אינם מובנים, לצד האחריות העצומה שמוטלת על ההורים, מובילה לתהיות מעוררות חרדה כמו: האם אני הורה מספיק טוב? האם אני מסוגל לספק לתינוק שלי את כל מה שהוא צריך? אין אני יכול לשמור ולהגן עליו מכל רע? דאגות אלה רלוונטיות בכל גיל של הילד, והן משותפות להורים רבים. בהמשך נוספות חרדות נוספות: איך לדאוג לכך שיהיה לו בטחון עצמי? איך לשמור עליו שלא ייפול ויפצע? וכן הלאה.

 

בנוסף, לסיפור החיים של ההורה יש תפקיד משמעותי בהתפתחותן של חרדות הוריות. אופי התקשורת בדור הקודם, כלומר בין ההורים להוריהם, מהווה מודל תקשורת בין הורים לילדיהם. להורים שחוו מודל המאופיין בחרדה יש סיכוי גבוה להמשיך במודל זה עם ילדיהם.

 

הורות מלווה בחוסר שליטה מתמיד. הורים יכולים לשמור על ילדיהם, אך הם רחוקים משליטה מוחלטת בכל מה שיקרה לילדיהם. כל אלו, ולעיתים חרדה שקיימת בתחומי חיים אחרים של ההורה, ומועתקת להורות, מובילים להורות המתאפיינת החרדה.

 

עוד בערוץ הורים:

- "ניסיתי לשכנע את בעלי להתגרש כי לא הצלחתי להיכנס להריון"

- 5 שאלות שצריך לשאול את הרופא על הפרעות קשב אצל ילדים

- כך תדעו אם הילד שלכם מאוים בבית הספר

 

מה ההבדל בין דאגה מקובלת להורות חרדתית?

הורות מטבעה מעוררת דאגה וקשיים שונים. נזהה הורות כמתאפיינת בחרדה כאשר ההורה חווה אי שקט ודאגת יתר לילדו, כאשר הוא נוטה לדפוסי ראייה פסימיים ומפרש מצבים רבים כסכנות, על אף שאינם מסוכנים, כאשר יש חרדה ואי שקט לילד בתחומים רבים, כגון: התפתחות, אכילה, שינה, יכולות חברתיות וכו', כאשר ההורה חסר שקט במידה וילדיו נמצאים עם מבוגר אחר.

 

בנוסף, לעיתים חרדה הורית באה לידי ביטוי בהימנעויות של ההורה שעשויות לפגוע בילדו, למשל, הימנעות מקבלת טיפול רפואי וחיסונים שונים, בגלל פוביה של ההורה מרופאים או מזריקות, או הימנעות ממפגשים עם אנשים מתוך חרדה ממחלות זיהומים שונים, דבר שיפגע בהתפתחותו החברתית וביכולתו של הילד לפתח קשרים.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

3. כיצד דאגות הוריות משפיעות על הילדים?

כבר בחודשי החיים הראשונים תינוקות מתבוננים על פניהם של הוריהם, ומפענחים האם ההורים משדרים להם שהסיטואציה מסוכנת או בטוחה. באמצעות קריאת התגובה של ההורה התינוק, ובהמשך הילד, מבין את הסיטואציה, ופועל בהתאם. ילד שמקבל תדיר סימנים לדאגה, חרדה ואף סכנה פעמים רבות יאמץ את דפוס הראייה החרדתי של ההורה, ויעשה חרדתי בעצמו. מאידך, ילד שכזה יכול להתנהל כאילו הוא אינו מזהה סכנות כלל וכלל, שהרי הכל מסוכן בעייני ההורה, אך הילד לומד שהוא שורד תמיד, ולכן אין צורך להיזהר מסכנות. כך או כך הורות המאופינת בחרדה עשויה להוביל לפגיעה ביחסי ההורה והילד, ולפגיעה בהתפתחותו של הילד.

 

היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

4. מה יכול לעשות ההורה החרד על מנת להקל על עצמו ועל ילדו?

ראשית, חשוב שההורה יזהה כי הוא פועל מתוך חרדה, ושחרדה זו פוגעת בו ובילדו. על ההורים במצב זה לעשות עבודה עצמית, לבחון את פעולותיהם מתוך שיקול דעת ולא מתוך חרדה, ולמצוא דרכי פעולה חלופיות מבוקרות יותר, שמסייעות להם לבנות הורות נינוחה יותר.

 

שנית, חשוב שלהורה במצבים אלה תהיה תמיכה שמאפשרת לו להירגע ולחשוב עם אדם נוסף. לעיתים בן/ת הזוג או חברה טובה יכולים מאוד לסייע. במצבים בהם ההורה חש אי שקט משמעותי ואינו מצליח לשנות את המצב לבדו ובעזרת הסביבה, יש לפנות לסיוע של איש מקצוע המתמחה בעבודה עם הורים וילדים.


ד"ר אילן טל הוא פסיכיאטר מומחה

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הורות מלווה בחוסר שליטה מתמיד
צילום: shutterstock
מומלצים