שתף קטע נבחר

נדחתה ההצבעה על התוכנית לפיתוח האוכלוסייה הבדואית

ההצבעה על תוכנית החומש הכלכלית במגזר הבדואי של שר החקלאות אריאל נדחתה בשבועיים. השר גלנט טען שאין בתוכנית התניות לאכיפה ופינוי אדמות מדינה מצד האוכלוסייה הבדואית. ראש עיריית רהט: "לא נסכים לאכיפה בתמורה לכסף, אנחנו מוותרים"

 

היישוב הבדואי אל-פורעה בנגב, ללא תשתיות (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
היישוב הבדואי אל-פורעה בנגב, ללא תשתיות(צילום: הרצל יוסף)

 

ההצבעה על תוכנית החומש לפיתוח כלכלי-חברתי בקרב האוכלוסייה הבדואית בנגב תידחה בשבועיים, לאחר השגות שעלו ובהן היעדר מנוף לחץ של אכיפה בתמורה להעברת הכסף. ראש עיריית רהט, טלאל אלקירנאווי זעם על המהלך וטען כי לא מקובל עליו שיהיו התניות בתוכנית: "אם רוצים לתת לנו כסף לסגור פערים וזה יהיה תחת התניה אז לא תודה".

 

על פי התוכנית המוצעת, 1.1 מיליארד שקל יוקצו לחינוך ושירותים חברתיים, 339 מיליון שקל לתעסוקה, 760 מיליון לתשתיות ו-768 מיליון יועברו ישירות לרשויות המקומיות. בנוסף יוקצו כספים להשכלה גבוהה (110 מיליון שקל), תוכנית לשיפור ההוראה (47 מיליון שקל), תוכניות בתחום הרווחה (75 מיליון שקל), תמיכה במוסדות תרבות (5 מיליון שקל) וביטחון פנים (105 מיליון שקל).

השר יואב גלנט. הביע הסתייגויות (צילום: מרק ישראל סלם) (צילום: מרק ישראל סלם)
השר יואב גלנט. הביע הסתייגויות(צילום: מרק ישראל סלם)
  

שר החקלאות אריאל במפגש עם ראשי הרשויות בנגב (צילום: רועי עידן) (צילום: רועי עידן)
שר החקלאות אריאל במפגש עם ראשי הרשויות בנגב(צילום: רועי עידן)

מי שהוביל את ההתנגדות לתוכנית שהוביל שר החקלאות אורי אריאל היה שר השיכון, יואב גלנט, שטען כי ההצעה שהונחה על שולחן הממשלה הייתה חלקית. "הבעיה העיקרית הנוצרת למדינת ישראל היא השתלטות הבדואים על עשרות אלפי דונמים מאדמות המדינה בכל רחבי הנגב, ובמיוחד בחלקו המזרחי", טען גלנט. "יש לטפל בה בפתרון כולל אשר חלק מרכזי ממנו הינו פינוי הבדואים מאדמות המדינה ומתן פתרונות דיור ביישובים המוכרים. כל פתרון שעוקף את הבעיה העיקרית לא יצלח, והוא מקדם אותנו לקראת משבר חמור בין המדינה לאוכלוסיה הבדואית בשנים הקרובות". 

 

גלנט הציע כי יתקיים דיון המשך, שיכלול התניה של ביצוע פינוי השטח במקביל להטבות. שרים נוספים תמכו בהצעה. הוחלט לדחות את הדיון בשבועיים, תוך דרישה לכלול בהצעה המחודשת פתרון גם לסוגיית פינוי השטח.

 

במפגש עם שר החקלאות זעמו ראשי הרשויות בנגב על האפשרות שהתוכנית תכלול התניות. "אנחנו מאוכזבים מאוד מההחלטה של הממשלה. אני חושב שהם עשו טעות, אמר אלקירנאווי. "אם הממשלה חושבת שזה יהיה מותנה באכיפה והסדרת התיישבות זו תוכנית הרס. אם זה כלול בהתניות אנחנו אומרים 'תודה, לא צריך את הכסף הזה'. אם זה מותנה בהריסות ואכיפה אז לא תודה. התרגלנו לעוני. נחיה על לחם וחמאה ולא רוצים שיהיה מותנה. אם רוצים לתת לנו כסף לסגור פערים וזה יהיה תחת התניה אז לא תודה. אנחנו ילדים גדולים. כל התניה לא תעבור. לא רוצים את הכסף הזה, שיילך לעמונה ולהתנחלויות. אנחנו נחיה עם העוני".

 

מי שניסה להסביר את המהלך היה ראש הרשות לפיתוח הבדוואים בנגב, יאיר מעיין. "אין שום התניות. חד משמעית. שרי הממשלה שיבחו את התוכנית. שרים ביקשו בלי קשר להחלטה לראות אם מגיעים להסדרה עם תושבי הפזורה", אמר ראש הרשות לפיתוח הבדואים בנגב יאיר מעיין.

 

שר החקלאות אריאל אמר במפגש עם ראשי הרשויות הבדואים כי אין שום התניה בתוכנית. "אנחנו רוצים להציג בפניכם את הדברים כהווייתם", אמר לראשי הרשויות. "כל מה שמגיע לכם מגיע בזכות ולכן הובלנו את תוכנית החומש החדשה. התוכנית לא הוגשה כי היו לנו כמה הערות. התוכנית לא תהיה פחות אלא יותר. יש הערה לנושא האכיפה שצריך לחזק. לחזק את המשטרה. אני לא בא לעשות פוליטיקה על הגב של אף אחד. אין שום התניה. אנחנו מחויבים לאזרחים הבדואים וניתן להם את מה שמגיע להם", אמר אריאל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים