שאלה כבדת משקל: כמה פעמים בשבוע כדאי להישקל כדי לרזות?

האם שקילה יומיומית משפיעה לטובה או לרעה על לדיאטה? למי מומלץ להישקל רק פעם בשבוע? ומה קורה כשעולים על המאזניים לעיתים רחוקות בלבד?

רחל גרנות

|

17.01.17 | 09:55

בואו לשקילה עם ציפיות ריאליות (צילום: GettyImages)

ד' יצאה לטיול בגולן. יום שלם היא הלכה ברגל, שתתה הרבה (יחסית אליה), ואכלה מעט מאוד. כשהגיעה הביתה, הדבר הראשון שרצה לעשות (לפני שבירכה לשלום את הילדים ובן הזוג) היה לעלות על המשקל. ואז הגיעה האכזבה הגדולה. "למה ציפית?", שאלתי. “שארד לפחות קילוגרם אחד", היא ענתה.

 

אז נכון שהיא חוותה יום עמוס ומעייף, והוציאה הרבה אנרגיה, אבל לצפות לירידה של קילוגרם ביום? איזו תמימות. לעיתים קרובות דווקא אחרי יום עמוס בפעילות גופנית, המאזניים מראים דווקא עלייה קטנה, שנובעים כנראה מצבירת נוזלים לאורך היום.

 

אבל לד' זה הספיק. היא נכנסה למטבח, התבייתה על המקרר וחיסלה מדף אחרי מדף מתוך אכזבה, ייאוש וכעס. כמה חבל וכמה מיותר.

 

אל תתנו למשקל לקבוע לכם את מצב הרוח (צילום: Shutterstock)
    אל תתנו למשקל לקבוע לכם את מצב הרוח(צילום: Shutterstock)

     

    למי מתאים להישקל כל יום?

    כל מי שעוקב אחר משקלו שם לב שלעיתים יש תנודות קטנות לא מובנות לשני הכיוונים, בדיוק כמו במדידות אחרות. גם בבדיקת לחץ דם יש תנודות, ואנחנו לא מקבלים כל הזמן את אותה מדידה בדיוק. גם במשקל זה דומה. הרי 60% מגופנו הוא נוזלים, וכל שינוי במאזן הנוזלים משפיע על המשקל. גם להשפעות הורמונליות יש השפעה על המשקל.  

     

    התגובה לשקילה היא אישית ומשתנה מאדם לאדם. יש כאלו שברגע שהם רואים ירידה מיד חושבים: "ירדתי למרות שאכלתי עוגה השבוע, אז אפשר להמשיך...". לחילופין, במקרה והם אינם רואים ירידה (למרות שהתמידו בדיאטה) או שחס וחלילה יש עלייה (גם אם היא זניחה), עולה בהם המחשבה "זהו, חבל על הזמן!". בשני המקרים התוצאה היא זלילה המלווה בהמון כעס, תסכול וכאב מיותרים. הפיתרון הוא עבודה על שינוי המחשבה וההתנהגות הסופית.

     

    יש כאלו שלגביהם השקילה היא לא רגשית. הם מתייחסים אליה כאל צילום של המצב הנוכחי. הם מקבלים בהבנה את התנודות של הגוף, ומבינים שיש גורמים נוספים שמשפיעים על המשקל. הם יכולים להישקל כל יום.

     

    ומי הקבוצה המסוכנת ביותר? אלו שלא נשקלים. הם חוששים ופוחדים מהשקילה, והתוצאה – הרבה מאוד פעמים - היא עלייה איטית ובטוחה במשקל. כאשר הם נשקלים לאחר זמן מסוים, ההלם אדיר. הם מזכירים לי את אלו שלא בודקים את מצב החשבון בבנק. גם שם זה נגמר במינוס רציני...

     

    קבלו בהבנה את תנודות המשקל (צילום: Shutterstock)
      קבלו בהבנה את תנודות המשקל(צילום: Shutterstock)

       

      להישקל עם ציפיות ראליות

      אז בואו נתייחס למאזניים בכבוד הראוי להם, אך לא ליותר. לא יתכן שהם יקבעו לנו את מצב הרוח. המטרה שצריכה לעמוד לנגד עינינו היא שינוי אכילה. אם נשנה את ההתייחסות לאוכל, את צורת האכילה – השינוי במשקל יגיע.

       

      וכמה פעמים להישקל? פעם בשבוע זה די והותר. וכדי למנוע מפח נפש, בואו לשקילה עם ציפיות ריאליות. כדי לרדת ק"ג אמיתי במשקל צריך להיות בגירעון של 7,700 קלוריות! ולכן, מטיול של יום אחד אפשר לחזור עייפים יותר, אך בוודאי לא רזים יותר.

        

      • רחל גרנות היא יועצת תזונה, בעלת תואר שני בחינוך לבריאות מאוניברסיטת קליפורניה בארה"ב. פרסמה שני ספרים בנושא בהוצאת "ידיעות אחרונות"

       

       

       

       

       
      הצג:
      אזהרה:
      פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד