שתף קטע נבחר

עימות בכנס בנוכחות סורים: "הגולן כבוש, אתם בוגדים"

סטודנטים ערבים התפרצו לדבריהם של גולים סורים שהשתתפו בכנס באוניברסיטה העברית שכותרתו "סורים מדברים אל הישראלים". הם האשימו אותם בבגידה, אחד הסורים הגיב: "תתביישו, אתם חיים בגן עדן לעומת הסורים"

 

 

סטודנטים ערבים ישראלים התפרצו אחר הצהריים (ג') במהלך כנס שנערך באוניברסיטה העברית ועסק במצב בסוריה. הסטודנטים האשימו את המשתתפים, סורים גולים שסיפרו על המצב במדינתם, כי הם "בוגדים" בעם הסורי, וגם תקפו את מדיניות ממשלת ישראל.

 

מכון טרומן לשלום באוניברסיטה העברית ערך כנס שכותרתו הייתה "סורים מדברים אל הישראלים על סוריה", במטרה להסביר לציבור הישראלי את המתרחש בסוריה. בכנס השתתפו שני סורים גולים - סירוואן קאג'י, עיתונאי כורדי שמתגורר בארצות הברית וגדל בקמישלי שבצפון סוריה, וכן עיסאם זיתון, סורי שמתגורר בגרמניה וגדל בבית ג'אן שבדרום סוריה.

המחאה בכנס באוניברסיטה העברית (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המחאה בכנס באוניברסיטה העברית(צילום: EPA)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

לפני העימות ()
לפני העימות

במהלך הכנס התפרצו בצעקות סטודנטים ערבים מהקהל לעבר אחד הדוברים וגערו בו שהוא מדבר עם ישראל. אחד הסטודנטים צעק: "הגולן כבוש מאז 1967. אתה בוגד וקושר קשר". זיתון ענה לסטודנטים: "תתביישו, אתם חיים בגן עדן לעומת הסורים".

 

העימות החל כאשר משתתפי הכנס שוחחו בסקייפ עם א-רוכן אבו סח'ר, שהציג את עצמו כקצין באחד מפלגי המורדים בקוניטרה. השיחה עם הקצין נקטעה והעימות נמשך דקות ארוכות עד שהסטודנטים יצאו מהאולם. מנחת הכנס, ח"כ קסניה סבטלובה (המחנה הציוני), הגיבה ואמרה למתפרצים: "זה לא במקום, זה כנס אקדמי. הישראלים ימשיכו לדבר עם הסורים".

 

קודם לכן התקיימה בכנס שיחת סקייפ עם אנוואר נאסו, פעיל כורדי שנמצא בצפון סוריה ושוחח עם הקהל. נאסו סיפר על שש השנים האחרונות מאז תחילת המשבר: "לאנשים היה קשה מאוד לשרוד במשך השנים. מחירי האוכל עלו ואנשים לא הצליחו לפרנס את בני המשפחה שלהם. ילדים לא הלכו לבתי הספר וזה פגע בדור ההמשך. ככל שהזמן עובר נעשה קשה יותר להסתגל לשינויים".

הסורי-כורדי קאג'י, בכנס באוניברסיטה העברית (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הסורי-כורדי קאג'י, בכנס באוניברסיטה העברית(צילום: EPA)

"תתביישו, אתם חיים בגן העדן". הסורי זיתון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"תתביישו, אתם חיים בגן העדן". הסורי זיתון(צילום: EPA)

"אתה בוגד וקושר קשר". הסטודנטים מוחים (צילום: לי עמרם אילת) (צילום: לי עמרם אילת)
"אתה בוגד וקושר קשר". הסטודנטים מוחים(צילום: לי עמרם אילת)

נאסו סיכם: "במשך שנים המשטר הסורי השתמש בלאומיות הערבית כדי לדכא את הכורדים, אבל הדברים השתנו עם המפכה. אנחנו מקווים שכל הכוחות הטובים יסייעו לעם שלנו כדי שנגיע לסוריה דמוקרטית ופלורליסטית".

 

עיסאם זיתון ניסה להסביר לציבור שהגיע לכנס את המצב בדרום סוריה ובגולן הסורי, שם התגורר לפני 26 שנים: "הגולן נמצא תחת מצור של חיזבאללה והמשטר. אם ישראל יכולה לעזור לאנשים שנמצאים במצור זה יהיה נהדר".

 

זהו לא ביקורם הראשון של קאג'י וזיתון בישראל. בשיחה שערכו עם ynet לפני הכנס, אמרו השניים כי הם פועלים כל העת כדי להשמיע את הקול של הסורים בפני העולם. "ישראל היא שכנה של סוריה ורבים מאיתנו סבוריה שהיא צריכה להיות יותר מעורבת, לפחות במתן סיוע הומניטרי לסורים שזקוקים לכך בדרום סוריה", אמר העיתונאי הסורי-כורדי והוסיף: "לישראל צריכים להיות יחסים טובים יותר עם סוריה בעתיד".

"סורים מדברים אל הישראלים". ראיונות סקייפ עם אזרחים שנמצאים בסוריה (צילום: רועי קייס) (צילום: רועי קייס)
"סורים מדברים אל הישראלים". ראיונות סקייפ עם אזרחים שנמצאים בסוריה(צילום: רועי קייס)

גולים סורים, בכנס בישראל (צילום: רועי קייס) (צילום: רועי קייס)
גולים סורים, בכנס בישראל(צילום: רועי קייס)
  

עמיתו זיתון אמר כי ישראל צריכה לסייע יותר במישור ההומניטרי ואפילו במישור הפוליטי, מכיוון שהמשבר הסורי הפך כבר למשבר אזורי. לפי קאג'י, למרות הפערים בין העדות השונות לגבי עתידה של סוריה, רבים סבורים כי ישראל צריכה להיות יותר מעורבת.

 

כשנשאלו השניים על כך שהאופוזיציה הסורית לא מדברת בקול אחד ולמעשה אין ממש כתובת, ענה קאג'י: "זה הגיוני שהאופוזיציה לא מאוחדת כי הם בעלי רקע שונה". זיתון הוסיף: "הגיוני שהאופוזיציה לא תהיה מאוחדת לאור מה שאסד עשה כל השנים. בנוסף אין ממש תרבות פוליטית בסוריה. הקהילה הבינלאומית צריכה לשאת באחריות".

 

בהמשך טענו השניים שהם לא רואים תועלת בשיחות שייפתחו בקזחסטן בשבוע הבא, שכן לא כל הפלגים ישתתפו ולכן על פניו זה נראה כמו "בזבוז זמן", לדבריהם.

 

לי עמרם אילת השתתפה בהכנת הידיעה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לי עמרם אילת
סטונדטים מוחים בכנס באוניברסיטה העברית
צילום: לי עמרם אילת
מומלצים