שתף קטע נבחר

לא תאמינו מה יגרום לתינוק להפסיק לבכות

מחקר חדש שנערך בשבדיה מגלה שתינוקות הסובלים מקוליק וכתוצאה מכך בוכים ולא מצליחים להירדם, נרגעים לאחר שעוברים טיפול בדיקור סיני

זו אחת התופעות המבהילות הורים: התינוק שזה עתה הגיע לאוויר העולם בוכה בלי הפסקה. עכשיו מגלה מחקר חדש כי בחלק מהמקרים דיקור סיני עשוי להקל על התינוק ולהפסיק את בכיו. המחקר פורסם בגליון האחרון של כתב העת Accupuncture in Medicine.

 

"אין טיפול רפואי אפקטיבי לקוליק", אמרו החוקרים מאוניברסיטת לונד בשבדיה. "אם התינוק בוכה מעל שלוש שעות ביום, ניתן לנסות להוסיף פרוביוטיקה לתינוק ולהחליף את כלכלתו לפורמולה ללא חלב. לתינוקות שעדיין סובלים מהתופעה, נראה כי טיפול בדיקור סיני עדין עשוי להיות אפקטיבי".

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

במחקר החדש גוייסו 147 תינוקות בריאים בגילאי שבועיים עד שמונה שבועות הסובלים מקוליק. מחצית מהתינוקות טופלו בדיקור סיני ומחצית היו בביקור אצל הרופא. הדיקור הסיני הותאם במיוחד לתינוקות וכלל מספר מצומצם של מחטים עדינות.

 

הטיפול נמשך שבועיים, במהלכו קיבלו התינוקות 388 טיפולי אקופונקטורה (דיקור סיני). בקרב התינוקות שעברו דיקור נרשמו 40% פחות שעות בכי בהשוואה לתחילת המחקר, בהשוואה ל-20% פחות בכי אצל התינוקות שלא עברו את הטיפול.

 

תעלומת הקוליק: 1 מכל 5 תינוקות

כאמור, הקוליק מוגדר כבכי של תינוק שנמשך יותר משלוש שעות ביממה במשך יותר משלושה ימים בשבוע אחד. מהתופעה סובלים כ-20% מהתינוקות, ומדובר בבכי שהוא מעבר להתנהגותו הטבעית של התינוק. קוליק מופיע לרוב בארבעת החודשים הראשונים לחיים. כל המחקרים הוכיחו שקוליק הוא לא מצב מסוכן, והתינוקות ממשיכים להתפתח באופן תקין, על אף הבכי הממושך. אבל הבעיה המרכזית היא הלחץ והחרדה בקרב בני הבית.

 

הגורם לקוליק לא ידוע. בעבר מקובלת היתה הסברה שמדובר בבעיה הקשורה למערכת העיכול, אבל למרות שגזים במערכת העיכול עשויים לתרום לקוליק, לא נמצאו די הוכחות שמקור הבעיה דווקא שם. סיבה אפשרית נוספת היא בעיה במערכת העצבים של התינוק, שלא מסוגלת לשלוט בבכי התינוק מרגע שזה מתחיל. הבכי לרוב מחמיר דווקא בערב. תינוק קוליקי ייראה חסר מנוחה, כאילו הוא סובל מכאב. התינוקות עשויים להרים את ראשם, לכופף את רגליהם לכיוון הבטן, פניהם עלולים להאדים והם עשויים לפלוט גזים.

 

אולי יעניין אותך גם:

"מרגישה אשמה שבניי נולדו פגים"

צפו: לגדל שלישיית בנות - לראות ולא להאמין

מחקר: זו הסיבה שאתן מחזיקות את התינוק בצד שמאל

 

חלק מהתינוקות מסרבים לאכול בזמן הקוליק או שהם לא מצליחים להירדם. קוליק לא דורש טיפול רפואי, אך בכי ממושך כשלעצמו דורש בדיקת רופא. לפני כן ודאו שהתינוק אכל מספיק ושהוא לא עייף. חלק מהתינוקות רק רוצים מגע וחיבוק של ההורה. תינוקות אחרים לא חשים בנוח כשהם לא לבושים בשל תחושת האוויר על עורם.

 

אפשרות נוספת היא שהתינוק לא סובל את תחליף החלב (הפורמולה). תוכלו לנסות להחליף אותו בתחליף אחר. בדקו שטמפרטורת החדר נעה בין 21 ל-22 מעלות. טמפרטורה גבוהה או נמוכה מדי עשויה אף היא לתרום לבכי. עוד אפשרויות הן פריחת חיתולים, חום גבוה או בעיה רפואית שאף אותה יש לשלול.

 

איך מטפלים בקוליק?

אין תרופה לקוליק, אך יש כמה צעדים בהם תוכלו לנקוט מעבר לדיקור סיני עליו דיווח המחקר החדש:

 

מה שאת אוכלת

חלק מהנשים המניקות מגלות שמזונות מסוימים בתזונתן מחמירים את תופעת הקוליק. נסו לבדוק באילו מזונות מדובר והימנעו מהם בתקופת ההנקה. אלה עשויים להיות כרובית, ברוקולי, נבטים, שעועית, בצל, מלון, משמש, קפאין, אלכוהול. אם קיימת רגישות ללקטוז במשפחה, מומלץ לאמהות מניקות להימנע משתיית חלב בכל תקופת ההנקה.

 

אוויר בבקבוק

חלק מהתינוקות בולעים אוויר בזמן היניקה מהבקבוק. במקרה כזה נסו תנוחה שונה של האכלה או השתמשו בבקבוקים חדישים שמפחיתים את התופעה.

 

לכתבות נוספות היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

הרגיעו אותו

כדי להרגיע את התינוק הבוכה נסו אחת מהשיטות הבאות: נענעו את התינוק בעדינות והשכיבו אותו בקרבת מוזיקה רגועה או ליד מכשיר בית פועל כמו שואב אבק או מדיח כלים. הרעש העקבי עשוי להפסיק את הבכי. נסו לקחת אותו לטיול בחוץ או לעשות לו אמבטיה - המים החמימים עשויים להרגיע גם כן.

 

תכשירים להקלה

בבתי המרקחת נמכרים תכשירים ללא מרשם רופא שמבטיחים לסייע לתופעה, בעיקר באמצעות הקלה על גזים במערכת העיכול. תוכלו גם לנסות לתת לו אקמול אחת ל-4 שעות, אדוויל או נורופן (מגיל 3 חודשים) אחת ל-8 שעות, שעשויים לשכך כאב אפשרי.

 

החליפו את הפורמולה

חלק מהמחקרים הראו כי שינוי בתחליף החלב לפורמולה על בסיס צמחי או פורמולה בעלת מרכיבים מפורקים יותר המסייעים לתהליך העיכול, עשויים להפחית את תסמיני הקוליק. תוכלו לנסות תחליף סויה או פורמולות מפורקות דוגמת נוטרמיגן או פרוג'סטמיל. אם אי השקט נמשך לאחר שבוע, גשו לרופא.

 

ולמה תינוקות מחייכים והאם הם באמת שמחים? צפו בהסבר:

 

 

 

 




 

 


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הגורם לקוליק לא ידוע אך אפשר להקל על הסבל של התינוק
צילום: shutterstock
מומלצים