שתף קטע נבחר

מחקר: שכיחות העישון עולה ב-40% במהלך השירות בצבא

השירות הצבאי מזהם לנו את הריאות: מחקר ענק שעקב אחר 30 אלף חיילים וחיילות בשירות חובה במשך 24 שנים, מצא כי הצבא גרם לשכיחות העישון לעלות בכ-40%. בנוסף נמצא כי 18% מהנבדקים שלא עישנו בזמן הגיוס, התחילו לעשן במהלך השירות. החוקרים: "העלייה במספר המעשנים מדאיגה. הממשלה צריכה ליזום תוכנית לאומית למאבק בעישון". דובר צה"ל: "פועלים לצמצום תופעת העישון"

מתגייסים ומעשנים: מחקר שבדק את הרגלי העישון בקרב כ-30 אלף חיילים וחיילות בשירות חובה בין השנים 2011-1987, מצא כי שכיחות העישון עלתה ב-39.4% מיום הגיוס ליום השחרור משירות חובה.

 

המחקר שפורסם היום (ב') בכתב העת Nicotine & Tobacco Research, נערך על ידי ד"ר לאה רוזן, ד"ר חגי לוין וד"ר סלמאן זרקא מבתי הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה העברית-הדסה ואוניברסיטת חיפה ובשיתוף חוקרים מחיל הרפואה של צה"ל.

 

 

לוחם קרבי? בסיכון מוגבר להתחיל לעשן (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לוחם קרבי? בסיכון מוגבר להתחיל לעשן(צילום: shutterstock)

 

קראו עוד על נזקי העישון:

סכנה: מעשנים "רק" סיגריה אחת ביום? זה מה שיקרה לכם

אחד מכל חמישה ישראלים מעשן, 8,000 ימותו כל שנה מהסיגריות

לצער הצבא: הנגד שגמל מאות חיילים מעישון – משתחרר

 

לוחמים קרביים בסיכון מוגבר להתחיל לעשן

המחקר מצא כי שיעור העישון הממוצע בעת הגיוס עמד על 26.2% ובעת השחרור הגיע ל-36.5%. שכיחות העישון בשחרור הייתה גבוהה יותר בקרב גברים (40.3%) מאשר בקרב נשים (32.4%), אך קצב העלייה במהלך שירות החובה היה דומה בין שני המינים.

 

בנוסף עולה מהמחקר כי 18% מהנבדקים שלא עישנו בזמן הגיוס, התחילו לעשן במהלך השירות הצבאי. מעשנים לשעבר לפני שירותם הצבאי היו בסיכון גבוה לשוב לעשן במהלך השירות הצבאי: בפועל, 56% מהם חזרו לעשן במהלך השירות.

 

גברים ונשים עם פרופיל קרבי ששירתו בתפקידי לחימה היו בסיכון מוגבר להתחיל לעשן במהלך השירות. לעומת זאת, 12% מהמעשנים בעת הגיוס הפסיקו לעשן במהלך השירות הצבאי.

 

 ( ) ( )

 

החוקרים: השימוש בטבק בצה"ל פוגע בחיילי צה"ל

בדומה לתוכנית קיימת בצבא האמריקני וראיות ממחקרים בעולם, החוקרים ממליצים על הקמת גוף מרכזי ותכנית כוללנית לפיקוח על הטבק בצה"ל. זאת

לרבות הצעדים הבאים: אכיפת איסור העישון במקומות ציבוריים, מניעת אספקת סיגריות לחיילים בחינם (כפי שניתן לעיתים לחיילים בחבילות שי ששולחים אזרחים) או במחיר מוזל, מניעה וטיפול בגמילה מעישון המותאם למסגרת הצבאית, תיעוד סטאטוס עישון ברמת הפרט וניטור מצב העישון בצה"ל ברמת הכלל.

 

החוקרים ממליצים, כי המפקדים בצבא יובילו את המסר הבריאותי ובמיוחד את המסר: "אני לא מעשן", כחלק מהקניית דוגמה אישית, בפרט ביחידות הקרביות. המחקר מלמד כי חיילים שהחלו לעשן והפסיקו לפני גיוסם, מהווים קבוצת סיכון לחזרה לעישון ועל כן נדרשת תוכנית מניעת עישון בקרב קבוצה זו.

 

בנוסף, נדרשת תשומת לב מיוחדת לחיילים בעלי הפרופיל הגבוה יותר שלרוב נמצאים בשירות בעל אופי קרבי יותר ושיעור העישון בקרבם הוא גבוה יותר. המחקר מדגים כי תופעת העישון בישראל מטרידה גם טרם הגיוס לצה"ל ועל כן נדרשת תוכנית לאומית למאבק בעישון בתיאום בין מערכות החינוך, הביטחון והבריאות.

 

ד"ר לאה רוזן, ראש חוג לקידום בריאות, בית הספר לבריאות הציבור מאוניברסיטת תל אביב שערכה את המחקר: "השימוש בטבק בצה"ל פוגע בחיילי צה"ל ובביטחון. על הממשלה ומשרד הבריאות לשתף פעולה עם צה"ל במטרה לצמצם את מספר החיילים שמתחילים לעשן, לעודד חיילים מעשנים להפסיק לעשן, ולהגן על מי שאינו מעשן מפני חשיפה לעשן סיגריות.

 

"עלינו לקחת דוגמה מארה"ב, שערכה שינויים מקיפים במדיניות העישון במסגרות צבאיות, על מנת להגן על החיילים, ולשפר את המוכנות לקרב ואת ביצועי היחידות".

 

ד"ר חגי לוין, ראש מסלול בריאות וסביבה, בית הספר לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית והדסה שהיה בין עורכי המחקר הוסיף: "העלייה שמצאנו בשיעורי העישון במהלך שירות החובה בצה"ל מדאיגה מאוד לאור ההשלכות הקשות על בריאות הציבור ובריאות הצבא.

 

"אנו חייבים לרכז מאמץ במלחמה בעישון לצורך הגנה על בריאות החיילים כחלק מתכנית לאומית כוללת. אני תקווה שבצה"ל יופעלו צעדים דומים לאלו שיושמו בהצלחה בצבאות אחרים".

 

 ( ) ( )

 

6 מיליון אדם מתים מדי שנה

מגפת הטבק הגלובלית גורמת למותם של שישה מליון בני אדם מדי שנה ולנזק של מאות מיליארדים לכלכלת העולם. רוב המעשנים החלו לעשן בהיותם בני נוער כשלא היו מודעים להשלכות של העישון על עתיד בריאותם.

 

עישון במסגרות צבאית הוא לעתים קרובות גבוה יותר מאשר אוכלוסיות אזרחיות, למרות הסיכונים הקשורים לשירות. עישון פוגע בכושר הפיזי של החיילים, מגדיל את הסיכוי לשחרור מוקדם בעקבות תחלואה וכמובן גורם לעלויות גבוהות עבור חיילים שמשתכרים בשכר נמוך.

 

יו"ר הוועדה למאבק בנגע הסמים בכנסת, ח"כ תמר זנדברג, אמרה בתגובה: "הנתונים הקשים שנחשפים היום על עישון חיילים מעלים זעזוע. לא ייתכן שצה"ל, צבא שהציבור משרת בו מכוח חוק, יגדיל ויעודד את ההרגל המסוכן הזה. אנשים צעירים נותנים את שנותיהם היפות ומסכנים את חייהם בצבא אך הסיכון הגדול יותר עבורם בטווח הארוך טמון בכך שיצאו מהצבא מעשנים. זה הזמן לתוכנית חירום למניעת עישון חיילים ולגמילה של חיילים מעשנים".

 

מדובר צה"ל נמסר בתגובה:

"צה"ל מודה לצוות המחקר על תרומתו ורצונו לפעול לצמצום מספר המעשנים בצבא. צה"ל, וחיל הרפואה בפרט, פועלים לצמצום תופעת העישון בקרב משרתים, תוך שיתוף פעולה עם משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן. בדומה לתמונת המצב במדינה, קיימת בצה"ל מגמת ירידה לאורך השנים במספר המעשנים ובמספר הסיגריות שאדם צורך.

 

"עפ"י נתוני צה"ל והרשויות הלאומיות, הגיל הממוצע בו אדם מתחיל לעשן לראשונה הוא גיל 18 ללא קשר לשירותו הצבאי ולכן צה"ל נוקט מגוון פעולות לשם צמצום היקף המעשנים".

 

מצ"ב מספר דוגמאות עיקריות:

- הקמת מדור קידום בריאות אשר מתמחה בתחום הרפואה המונעת בכלל ובפרט בתכניות נגד העישון.

 

-בכל יחידה מתבצעות סדנאות לגמילה מעישון המותאמות על פי ביקוש . כמו כן, חיל הרפואה מכשיר במסגרת קורס צבאי רופאים כגומלים אישיים, על מנת שיוכלו לסייע למטופליהם.

 

-הפצת חוברת עזר לרופאי היחידות, שנכתבה בשיתוף עם יו"ר העמותה הרפואית למניעה וגמילה מעישון בישראל. החוברת מקנה מידע בנושא הגמילה מעישון וכן מסייעת לרופא בזיהוי התמכרות והדרכת מטופל בתהליך הגמילה.

 

-בצה"ל מבצעים אכיפת איסור עישון במקומות ציבוריים אשר מעוגנים בחוק לצד הקמת פינות עישון מבודדות.

 

בנוסף, בשטחי מרפאות צה"ל השונות וחדרי הבדיקה מפורסמים אמצעים חינוכיים בנושא העישון (פוסטרים, מידע על קבוצות גמילה וכד').

 

-תכנית "סמס- הפסק", תכנית חדשה בשיתוף ביה"ס לבריאות הציבור של האוניברסיטה העברית, התומכת בנגמל בכל שעה ובכל מקום באמצעות הודעות טקסט הנשלחות לטלפון הנייד. אם תחילת התכנית, המערכת שולחת למשתתף עצמות להתמודדות עם תהליך הגמילה, מציעה פתרונות חלופיים לעישון ומאפשרת לנהל באמצעות האתר "יומן עישון" למעקב אחר התהליך.

 

בנוסף, המערכת מאפשרת למשתתף לעלות מילות קוד, למשל "עצבים" , "עייפות" , "שעמום" , המבטאות את תחושת הנגמל, ובתגובה מעבירה הודעה לעידודו.

 

- העלאת המודעות בקרב מפקדים ומשרתים, באמצעות קיום תכניות הסברה בימי בריאות יחידתיים, אשר מתמקצעים בתחום הרפואה המונעת ככלל, ובפרט בתחום העישון.

 

צה"ל רואה חשיבות רבה בצמצום היקף המעשנים ונזקי העישון, וימשיך לפעול בשיתוף פעולה עם כלל הגורמים הרלוונטיים על מנת לצמצם תופעה זו ולקדם את בריאות משרתיו".

 

צפו בנזקי העישון:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מתגייסים ומתחילים לעשן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים