שתף קטע נבחר

תעלומת הפיצוץ הענק ב-1908: "זה לא מטאוריט"

חוקרים מרוסיה הפריכו את התיאוריה ש"אירוע טונגוסקה" נגרם כתוצאה ממטאוריט שגרם להרס רב בסיביר לפני כ-109 שנים. הגורם לפיצוץ, שהיה שווה ערך בעוצמתו ל-185 פצצות שהוטלו על הירושימה, עדיין לא ידוע

פיצוץ עז שהחריד את רוסיה לפני יותר ממאה שנה, והיה שווה ערך בעוצמתו ל-185 פצצות שהוטלו על הירושימה והורגש אפילו בארצות הברית ובבריטניה, עדיין נותר בגדר תעלומה, זאת לאחר שמומחים הפריכו לאחרונה את הטענות רבות השנים כי הגורם לפיצוץ האדיר היה מטאוריט. כך פורסם השבוע ב"סיביר טיימס". אם כך, מה גרם לתופעה שבנס לא הביאה לפגיעה בבני אדם?

 

לפי העדויות לאירוע המסתורי שהתרחש בלב יער הטייגה, כדור אש ענק נראה חוצה את שמי סיביר ב-30 ביוני, 1908, לפני שפיצוץ ענק התרחש כמה קילומטרים מעל הקרקע - ושיטח יותר מ-80 מיליון עצים והותיר גופות רבות של בעלי חיים. בנס התרחש הפיצוץ באגן נהר טונגוסקה הסלעי, הרחק מאזורים מיושבים, ועל כן לא היו נפגעים בנפש.

 

החוקרים מאיטליה סברו כי זה המכתש שנוצר מהפגיעה ()
החוקרים מאיטליה סברו כי זה המכתש שנוצר מהפגיעה

 

מדענים מאיטליה בילו במאה שעברה 21 שנים בניסיון לחקור את הפיצוץ, שזכה לשם "אירוע טונגוסקה", ומצאו כ-5 קילומטרים צפונית-מערבית לנקודת הפיצוץ את אגם צ'קו, שלטענתם הוא למעשה המכתש שהיה חייב להיווצר בפיצוץ ומעולם לא נמצא. הטענה הזו חיזקה את ההשערה כי אכן מדובר במטאוריט.

 

אך מחקר חדש שנערך על ידי גיאולוגים מרוסיה מציע כי התיאוריה כי מטאוריט הוא הסיבה לפיצוץ שגויה, וכי הגורם האמיתי לתופעה המשונה עדיין אינו ידוע. התיאוריות השונות שהוצעו בעבר כללו התפרצות געשית, שביט המורכב בעיקר מקרח, חור שחור זעיר שעבר דרך כדור הארץ, ואיך לא, פעילות חייזרית או עב"ם.

 

הפיצוץ לא הותיר "שאריות"

הפיצוץ האדיר גרם לגלי הלם אפילו בבריטניה המרוחקת, ואבק מהפיצוץ האיר את השמיים ברחבי אירופה ואף באמריקה. מהרגע הראשון שהחלה חקירת האירוע בסיביר, ההיבט התמוה ביותר היה העובדה שאין הרבה "שאריות" וראיות במקום, כמו למשל מכתשים שנוצרו על הקרקע מחתיכות של המטאוריט.

 

80 מיליון עצים נכרתו ()
80 מיליון עצים נכרתו

 

כאמור, מדענים מאיטליה טענו במשך שנים ארוכות כי אגם צ'קו הוא למעשה החתיכה החסרה בפאזל ומהווה את המכתש המיוחל שאותו חיפשו החוקרים. האגם מעולם לא הופיע במפות קודמות של האזור וכן נמצא כי יש מהאגם החזר גל סייסמי וכי קיים שקע בקרקעיתו - שעשוי להיות המכתש המדובר.

 

אך מדענים מרוסיה חקרו את המשקעים שבאזורים העמוקים יותר של האגם, כ-50 מטרים מתחת לפני השטח, וערכו ניתוח גיאוכימי וביוכימי. לפי המחקר, הדגימה הישנה ביותר שהם שלפו מהמקום היא בת 280 שנה, כלומר, גילו של האגם כנראה אף גדול מכך מכיוון שאפילו לא הגיעו לשכבות הנמוכות יותר. זאת אומרת, האגם והשקע שבו ככל הנראה נותרו זמן רב לפני הפיצוץ, אולי אף מאות שנים לפני כן, ועל כן אי אפשר לטעון כי האגם הוא תוצאה של הפגיעה או הפיצוץ שאירע.

 

"גיאולוגית, האגם נראה צעיר", הסבירו החוקרים בהודעה רשמית. "אך האגם אינו צעיר מספיק כדי שאכן יהיה המכתש שנוצר לכאורה בפיצוץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים