שתף קטע נבחר

פרעה מלמד התנהלות כלכלית נכונה

תהליך התעלמותו של פרעה מ-7 המכות הראשונות והמעבר להכרה במציאות, מדגימים לנו כיצד ניתן להבחין בבעיות עוד בהיותן קטנות. פרשת השבוע מראה לנו כיצד לגלות אחריות על עצמנו, רגע לפני שנחמיץ את נקודת האל-חזור

פרשת השבוע, פרשת וארא, פורסת בפנינו את סדרת שבע המכות הראשונות שמביא הקב"ה על המצרים: דם, צפרדע, כינים, ערוב, דבר, שחין וברד. את המכות הנוספות (ארבה, חושך ובכורות) נפגוש רק בפרשה הבאה.

 

כתבות נוספות במדור פרשת שבוע כלכלית

 

על שאלת החלוקה, מדוע ישנו פיצול בין שבע המכות הראשונות לשלוש האחרונות המכות האחרונות, ניתנו כיווני מחשבה שונים. אחד הפתרונות שניתנו, שבשבע הראשונות אנו מזהים דפוס חוזר של בתגובת פרעה למשה ואהרון: וַיֶּחֱזַק לֵב פַּרְעֹה וְלֹא שָׁמַע אֲלֵהֶם (שמות, פרק ז', פסוק י"ג). פרעה, רואה את המכה הנוחתת על עמו, מחכה מעט לראות מה קורה עם המכה, מבקש ממשה להפסיק ובסופו של דבר מתעקש להתבצר בעמדתו שעם ישראל יישאר בעבדות. בשבע המכות הראשות פרעה עובר תהליך של התעלמות, מרגיש לא נוח עם המכה ומתחנן שהמכה תיפסק.

 

ובכל זאת, לאחר שבע מכות, לא רק שפרעה מחזק את לבו, אלא מכריח את עצמו לשמר את המדיניות הקיימת. וַיַּרְא פַּרְעֹה כִּי חָדַל הַמָּטָר וְהַבָּרָד וְהַקֹּלֹת וַיֹּסֶף לַחֲטֹא וַיַּכְבֵּד לִבּוֹ הוּא וַעֲבָדָיו: וַיֶּחֱזַק לֵב פַּרְעֹה וְלֹא שִׁלַּח אֶת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל (שמות, פרק ט', פסוק ל"ד).

 

בתיאור הפרשה שלאחר מכן, פרשת בא, פרעה מגיב בצורה אחרת לגמרי בעקבות שלוש המכות האחרונות: וַיְחַזֵּק ה' אֶת לֵב פַּרְעֹה (שמות, פרק י', פסוק כ'). כאן כבר אין לפרעה יכולת לבחור, ולבו מתחזק בלית ברירה.

 

 (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

המעבר הרגשי בין התעלמות להכרה מצוי אצל הרבה אנשים בהתנהלותם הכלכלית. תחילה ישנה מחשבה ש"יהיה בסדר", "מה כבר יקרה?" או "לי זה לא יקרה", וממשיכה ברציונליזציה של המציאות וסיפור נרטיב אישי דוגמת, "טוב, הבנק רוצה להתנכל לי, ולכן בחר להחזיר את כל עשרת הצ'קים האחרונים והגביל אותי בחשבון. אם הבנק היה קצת יותר רגיש ומבין שזה זמני, הוא לא היה עושה זאת". על פי רוב, גישה זו מובילה למציאות עגומה של עמידה בפני רשם הוצאה לפועל, רישום תיקים ובקשה להתחשב במצבה הכלכלי של המשפחה בצו התשלומים.

 

אנו מוצאים בהתנהגות דומה בלקיחת הלוואות. תחילה חושבים ש"ההלוואה תוציא אותי מהמינוס ותעזור לי להיות מאוזן", ורק לאחר הבנת ההשלכות של התחייבות נוספת ותשלום נוסף להוצאות, הסיפור מתגלגל ל"עכשיו צריך לקחת הלוואה אחת גדולה שתסדר לי את כל ההלוואות הקטנות" ומשם לחוסר יכולת להחזיר חוב עם תשלום יתרה גדול ועל פי רוב גם עם ריביות גבוהות מאד.

 

לעיתים קשה לשים את היד על הנקודה בה הכל התחיל. האם התפתנו להצעת הבנק? האם התעלמנו ממכתב ההתראה שהגיע? האם אנו דוחים את התשלום ליום אחר? אבל מתברר שאלו אותן נקודות קטנות, אזהרות וסימנים שיש לשים לב אליהם לפני הנפילה והמכה.

 

נראה שדווקא התנהגות פרעה ותגובותיו מלמדות אותנו דבר או שניים בהתנהלות הכלכלית שלנו. אל לנו לחזק את לבנו למראה סימנים שמעידים על תחילת משבר כלכלי. יש להתמודד עם המצב בעודו קטן ונתון לטיפול. כמובן שסוד הפתרון נעוץ בשליטה שלנו על כספנו.

 

אם נדע את יעדו של כל שקל שיוצא - נדע למנוע את הגעת הסימנים אלינו ולא נתפתה להצעות שרק יכבידו עלינו בעתיד. מי שמספר לעצמו סיפור שהכל יסתדר, יגיע למצב שבו כבר אין ברירות או בחירות. אנו למדים על הצורך של כל אחד ואחת מאיתנו לבחור ולגלות אחריות על עצמנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים